Menü

A csodálatos lányomat lásd, ne a Down-kórt!

Emer Gillepsie története

„Egészen az első lányom, Laoisha születéséig semmit nem tudtam a Down-szindrómáról. Egy 21 éves, művészet szakos lány voltam, aki feltételezte, hogy egy normál terhesség után egészséges gyermeket hoz világra. A teszt nem mutatott fejlődési rendellenességet, így érthető, hogy sokként ért a hír engem és a mára expartneremet is. Laoisha szívében két lyuk volt, a jövője pedig bizonytalan.

Olyan fiatal voltam, hogy a híreket nyugodtan fogadtam, és annyira szerettem az első babámat, hogy nem tudtam volna kevésbé foglalkozni vele. Valójában azon kaptam magam, hogy más embereket nyugtatgatok. Az optimizmusom ellenére mindent elolvastam a Down-szindrómáról, amit csak tudtam, hogy megértsem, mivel kell szembenéznünk a jövőben. Azután hoztam a döntést, hogy a pillanatnak fogok élni, és nem fogok foglalkozni a „Mi lesz, ha…” kezdetű kérdésekkel. Nagy szerencsénkre Laoisha szívproblémái maguktól megoldódtak.

A lányom meg tudott tanulni járni, később pedig a toalettet is használni kezdte, és én ünnepeltem őt, örültem neki, sosem hasonlítottam más gyerekekhez. Ez megkönnyebbítette a dolgokat, és az is sokat számított, hogy ő volt az első gyermekem.

Mire Laoisha 6 éves lett, kifejezett érdeklődést kezdett mutatni munkám, a fotózás iránt. Ösztönöztem őt ebben, és közösen nagy projektekben is részt vettünk (Shifting Perspectives’), ahol családok mindennapi életét fotóztak Down-szindrómás gyermekeikkel. Saját projektet is indítottam „Picture You, Picture Me” névvel, és a közös fotóink hihetetlen módon terjedtek, bejárták az egész világot.

Amennyire örömmámorban voltam amiatt, mekkora figyelmet ébresztettünk az emberekben, annak is tudatában voltam, hogy én magam azt szeretném, ha az emberek Laoisha-t látnák, a lányt, akinek Down-szindrómája van. Az emberek gyakran mondják: „Oh, hát nem ártatlanok, szerető vagy kedves emberek?” Ez persze mind igaz, de bárki, aki Down-kórban szenved, ugyanúgy önálló individuum.

Laoisha most 14 éves, és egy színvonalas iskolába jár. El tud menni a boltba, meg tudja csinálni az ebédjét, imád főzni és a ruháknak is szerelmese. Remélem a jövőben egyedül is tud majd élni, talán vendéglátást vagy kozmetikát tanulna a főiskolán.

Amikor teherbe estem a második gyermekemmel, aki jelenleg 9 hónapos, megmondtam az orvosaimnak, hogy nem érdekel a teszt, mert őszintén nem bántam volna, ha még egy Down-szindrómás gyermekem születik.Senki nem kívánja, hogy fogyatékos gyermeket hozzon a világra, a Down-szindróma viszont nem annyira borzalmas, mint ahogy néhányan képzelik, és Laoisha valóban nagyon teljes életet él.

Nemrégiben vett részt egy kiállításon, ahol a saját fotóit állították ki, és egy videóban beszélt a saját munkájáról. Lehet, hogy a lányomnak Down-szindrómája van, de olyan sok van benne, amit a világnak nyújthat. Ez nyilvánvalóan nem az a szörnyű diagnózis, amiről sok ember azt gondolja, hogy az.”

Forrás: patient.co.uk

A képek illusztrációk.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.