Menü

Miért olyan fontos a megfelelő fehérjebevitel?

Szervezetünknek nagy szüksége van a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjebevitelre. A protein fontos tápanyag, mivel szerepe van a szövetek felépítésében és javításában, valamint enzimek, hormonok és más kémiai anyagok alkotóeleme. Ezen felül szerepet játszik a szervezet betegségekkel szembeni védelmében: baktériumok, vírusok ellen harcban. Részt vesz más tápanyagok szállításában, és elősegíti az izmok összehúzódását.

A Brit Táplálkozási Társaság szerint a felnőtteknek testtömeg kilogrammonként 0,75 g fehérjére van szükségük. Ez egy átlagos testfelépítésű férfi esetében 55 g, míg egy átlagos testfelépítésű nőnél 45 g fehérjebevitelt jelent naponta. Az amerikai nemzeti egészségügyi ajánlás szerint a napi fehérjebevitel függ az átlagos kalóriabeviteltől is, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Ezen ajánlás szerint a napi ajánlott bevitel az összkalória szükséglet 10-35%-a. Például egy embernek, aki 2000 kalóriát visz be naponta, kb. 100 g fehérjét kell fogyasztania, ami akár a teljes napi kalóriaszükségletet is fedezheti. (Ez azért egy kicsit extrém eset lehet!)

A legjobb fehérjeforrásaink, amik közül válogathatunk: tojás, hal, szárnyas, sovány húsok, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, növényi alapú fehérjék (bab, hüvelyesek, magok, csicseriborsó). Vannak azonban olyan emberek, akiknek a gyomra nem szívesen tolerálja a különböző hüvelyesek fogyasztását, vagy kifejezetten egy diéta vagy életmód követése miatt nem fogyasztják ezeket az ételeket. Számukra is van alternatív megoldás!

Néha előfordulhat, hogy fehérjeporral helyettesítjük e tápanyag bevitelét. Ezeknek a termékeknek sokféle változata kapható a kereskedelemben: búza, szója, kazein, tojásfehérje, barnarizs, borsó, kender alapú porok. Ha vonakodunk használni a tejtermék alapú fehérjeporokat, akkor nyugodtan támaszkodhatunk a növényi alapúakra. A legfontosabb, hogy találjunk legalább egy változatot, ami kielégíti a szükségleteinket, és szívesen építjük bele az étrendünkbe.

Ha már megtaláltuk a számunkra megfelelő fehérjeport, játékos főzésbe kezdhetünk. Kipróbálhatjuk a különféle recepteket, például készítsünk smoothie-kat több ízben! A fehérjeporokat ezen kívül felhasználhatjuk muffinsütés, zabkásakészítés, müzlievés, palacsintasütés során, de joghurtba is tehetjük.

Forrás: patient.co.uk

Az egyik legszuperebb fehérjeforrásunk, a tojás

Nem a legolcsóbb fehérjeforrás, de az egyik legjobb. Egy átlagos, és rendes tojás ~60 gramm. Sajnos sokan az olcsóbbat veszik meg, de az „S” méretűek többnyire még az 50 grammot se érik el.

Évezredes csodaszernek mondható a kefir

Ha az egészséges táplálkozásról beszélgetünk, amely elősegíti a megfelelő emésztést is, akkor rövid időn belül a kefir is szóba kerül, amit már nagyon régóta az emberek. De mit is érdemes tudnunk róla?

A káposztafogyasztás áldásos hatásai

A káposzta változatai mindenki számára elérhető, számtalan módon felhasználható, olcsó, emellett pedig rendkívül egészséges. Egy csésze savanyú káposztában mindössze 27 kalória és 0 gramm zsír található, továbbá 7 gramm szénhidrátot, 4 gramm rostot, valamint 1 gramm fehérjét is tartalmaz.

A fehérjeporok körüli mítoszok

Még ha csak kedvtelésed a testépítés és a sport, akkor is nagy eséllyel megemelted már a fehérjebeviteled egy nem sportoló emberéhez képest. Viszont minden étel káros, nagy mennyiségben.

A túl sok vitamin veszélyes!

Az emberek többsége általában rendszeresen fogyaszt valamilyen mesterséges vitaminkészítményt. A túlzott vitaminbevitel azonban ugyanolyan káros lehet, mint a vitaminhiány.