Menü

Miért olyan fontos a megfelelő fehérjebevitel?

Szervezetünknek nagy szüksége van a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjebevitelre. A protein fontos tápanyag, mivel szerepe van a szövetek felépítésében és javításában, valamint enzimek, hormonok és más kémiai anyagok alkotóeleme. Ezen felül szerepet játszik a szervezet betegségekkel szembeni védelmében: baktériumok, vírusok ellen harcban. Részt vesz más tápanyagok szállításában, és elősegíti az izmok összehúzódását.

A Brit Táplálkozási Társaság szerint a felnőtteknek testtömeg kilogrammonként 0,75 g fehérjére van szükségük. Ez egy átlagos testfelépítésű férfi esetében 55 g, míg egy átlagos testfelépítésű nőnél 45 g fehérjebevitelt jelent naponta. Az amerikai nemzeti egészségügyi ajánlás szerint a napi fehérjebevitel függ az átlagos kalóriabeviteltől is, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Ezen ajánlás szerint a napi ajánlott bevitel az összkalória szükséglet 10-35%-a. Például egy embernek, aki 2000 kalóriát visz be naponta, kb. 100 g fehérjét kell fogyasztania, ami akár a teljes napi kalóriaszükségletet is fedezheti. (Ez azért egy kicsit extrém eset lehet!)

A legjobb fehérjeforrásaink, amik közül válogathatunk: tojás, hal, szárnyas, sovány húsok, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, növényi alapú fehérjék (bab, hüvelyesek, magok, csicseriborsó). Vannak azonban olyan emberek, akiknek a gyomra nem szívesen tolerálja a különböző hüvelyesek fogyasztását, vagy kifejezetten egy diéta vagy életmód követése miatt nem fogyasztják ezeket az ételeket. Számukra is van alternatív megoldás!

Néha előfordulhat, hogy fehérjeporral helyettesítjük e tápanyag bevitelét. Ezeknek a termékeknek sokféle változata kapható a kereskedelemben: búza, szója, kazein, tojásfehérje, barnarizs, borsó, kender alapú porok. Ha vonakodunk használni a tejtermék alapú fehérjeporokat, akkor nyugodtan támaszkodhatunk a növényi alapúakra. A legfontosabb, hogy találjunk legalább egy változatot, ami kielégíti a szükségleteinket, és szívesen építjük bele az étrendünkbe.

Ha már megtaláltuk a számunkra megfelelő fehérjeport, játékos főzésbe kezdhetünk. Kipróbálhatjuk a különféle recepteket, például készítsünk smoothie-kat több ízben! A fehérjeporokat ezen kívül felhasználhatjuk muffinsütés, zabkásakészítés, müzlievés, palacsintasütés során, de joghurtba is tehetjük.

Forrás: patient.co.uk

Tények és tévhitek a cukorról

A legtöbben ördögtől valónak tartják a cukrot, főleg, ha diétáról van szó. Nézzünk meg pár tévhitet, amit gyakran hallhatunk.Vajon van mögöttük igazság? Kiderül a cikkből!

Alma és az egészség viszonya

Igaznak bizonyul az a mondásunk, miszerint:„Minden nap egy alma, az orvost távol tartja!”. Hiszen, számos jótékony hatása van a szervezetünkre. Őseink gyógyszerként használták, több nép mitológiájában is megjelenik, illetve a Bibliában is kulcsszerepet kapott. De, most nézzük meg, mit is kell tudnunk erről a gyümölcsről.

Tavaszi méregtelenítés

A hosszú tél után bevett szokás, hogy a természet megújulásával mi is megújuljunk kicsit, amit a szervezet méregtelenítésével érhetünk el. Nézzük is meg, hogyan!

Retek körkép

A retek nagyon egészséges zöldség, ráadásul manapság több fajta is elérhető a hazai piacokon, egész évben, nemcsak tavasszal. Milyen fajtái vannak? Milyen finomságokat lehet készíteni belőle? Valóban vannak gyógyhatásai is? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ a mai cikkünkből!

Bőrszépítő ételek

Az örök fiatalságot ígérő, borsos árú fiatalító krémek helyett nem ártana olyan ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, amik támogatják külsőnk felé irányuló fáradhatatlan törekvéseinket. Életmódunk nemcsak formánkra és immunrendszerünkre hat, hanem bőrünk állapotát is nagymértékben befolyásolja. Fogyasszunk bőrszépítő ételeket!