Menü

Jelentősen emelkedett a zöldségek ára

Aki szokott zöldséget vásárolni, tapasztalhatta, hogy a legtöbb dolog nagyon megdrágult ezen a télen. Noha a szezonon kívül mindig felmennek az árak, s ezzel szemben az ízhatás romlik a természetes napfény hiánya miatt, ebben az évben az átlagosnál jelentősebb emelkedést tapasztalhattunk, akár a háromszorosát is fizethetjük egy-egy kiló zöldségért.

A helyzet kialakulásáért elsősorban a hideg időjárást teszik felelőssé: a kereslet ugyanaz lenne, de a kínálat csökken, sok minden elfagy, és kevesebb ideig tárolható, valamint lassabban érik. Szükséges a melegházak fűtése, extra tápanyagozás, valamint körültekintőbb szállítási és tárolási módok. Mindez érthető, de mit tegyünk vásárlóként, mondjunk le a zöldségvásárlásról a szezon kezdetéig...?

Noha ilyenkor alacsonyabb a zöldségek vitamintartalma, és az ízük sem olyan, mint nyáron, azért nem teszünk jót az egészségünkkel, ha teljesen lemondunk róluk. Egyébként is jellemző, hogy a téli időszakban több tésztát, péksüteményt és zsíros dolgot fogyasztunk, és ritkábban kerülnek könnyedebb fogások a tányérunkra. A szervezetünk is nagyobb előszeretettel raktároz a hideg időben. Gyakori, hogy ilyenkor hízunk, aztán tavasszal, a fürdőruhaszezon és a nyaralások előtt igyekszünk leküzdeni a plusz kilókat.

Fogyasszunk ilyenkor is zöldséget, még ha csak mértékkel is - a kicsi is számít! Keressük a szezonális dolgokat, vagy más néven azt, aminek aktualitása van, de lehetőség szerint egészítsük ki friss zöldségekkel az étrendünket, amennyire tehetjük. Tény, hogy ez nem a zöldségek-gyümölcsök időszaka, és nem tudunk óriási kínálatból válogatni, valamint az áremelkedések miatt telepakolni velük a kosarunkat, de azért érdemes mérlegelni: a drágulások mellett is még mindig alig kerül többe 1 kiló zöldség mondjuk 1 kg csirkemellnél.

Harc a lassú anyagcsere ellen

Sokak életét nehezíti meg a túlzottan lassú emésztés. Ennek oka, hogy a szervezetben nem működnek elég hatékonyan a metabolikus folyamatok, aminek olyan kellemetlen következményei lehetnek, mint például a székrekedés, de akár a hosszan tartó elhízásért is felelős lehet.

Érdekes ételek/alapanyagok a frankofón világból

A francia konyha egyértelmű jó hírneve él és virágzik. Ha azonban jobban a dolgok után nézzünk jó pár érdekes étellel/alapanyaggal találkozhattunk a francia nyelvű területek, az úgynevezett frankofón országok konyháiban. Íme néhány példa arra, hogy milyen furcsa, néha meghökkentő ételt találhattunk a nagy boltok polcain kint illetve az igazi helyi éttermekben.

Lassú anyagcsere tipikus okai

A normális anyagcsere alapvető szempont az egészséges testtömeg fenntartása szempontjából. A testünk ebben a tekintetben olyan, mint egy számítógép, vagy fordítva? Minél kevesebb program fut a háttérben, annál gyorsabban reagál az aktuális kihívásokra.

Gyorsan elkészíthető vendégváró falatok

Ha már körbetelefonáltuk a barátok és meginvitáltuk őket otthonunkban, illik megadni a tiszteletet, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy kifogástalan vendéglátóként maradjunk meg a távozó meghívottak emlékezetében.

Természetes étvágycsökkentők

Sokan esnek abba a hibába, hogy a koplalástól várják a csodát. A fogyás azonban nem csak esztétikailag, hanem egészségügyileg is megváltoztatja az életed, ezért érdemes már az elején úgy belevágnod, hogy teljesen megváltoztatod az életmódodat.