Menü

Jelentősen emelkedett a zöldségek ára

Aki szokott zöldséget vásárolni, tapasztalhatta, hogy a legtöbb dolog nagyon megdrágult ezen a télen. Noha a szezonon kívül mindig felmennek az árak, s ezzel szemben az ízhatás romlik a természetes napfény hiánya miatt, ebben az évben az átlagosnál jelentősebb emelkedést tapasztalhattunk, akár a háromszorosát is fizethetjük egy-egy kiló zöldségért.

A helyzet kialakulásáért elsősorban a hideg időjárást teszik felelőssé: a kereslet ugyanaz lenne, de a kínálat csökken, sok minden elfagy, és kevesebb ideig tárolható, valamint lassabban érik. Szükséges a melegházak fűtése, extra tápanyagozás, valamint körültekintőbb szállítási és tárolási módok. Mindez érthető, de mit tegyünk vásárlóként, mondjunk le a zöldségvásárlásról a szezon kezdetéig...?

Noha ilyenkor alacsonyabb a zöldségek vitamintartalma, és az ízük sem olyan, mint nyáron, azért nem teszünk jót az egészségünkkel, ha teljesen lemondunk róluk. Egyébként is jellemző, hogy a téli időszakban több tésztát, péksüteményt és zsíros dolgot fogyasztunk, és ritkábban kerülnek könnyedebb fogások a tányérunkra. A szervezetünk is nagyobb előszeretettel raktároz a hideg időben. Gyakori, hogy ilyenkor hízunk, aztán tavasszal, a fürdőruhaszezon és a nyaralások előtt igyekszünk leküzdeni a plusz kilókat.

Fogyasszunk ilyenkor is zöldséget, még ha csak mértékkel is - a kicsi is számít! Keressük a szezonális dolgokat, vagy más néven azt, aminek aktualitása van, de lehetőség szerint egészítsük ki friss zöldségekkel az étrendünket, amennyire tehetjük. Tény, hogy ez nem a zöldségek-gyümölcsök időszaka, és nem tudunk óriási kínálatból válogatni, valamint az áremelkedések miatt telepakolni velük a kosarunkat, de azért érdemes mérlegelni: a drágulások mellett is még mindig alig kerül többe 1 kiló zöldség mondjuk 1 kg csirkemellnél.

Mit egyen a gyerek, ha sportol?

Fociedzés vége, este fél hét: a fiam farkaséhesen esik be a kocsiba, bizonyára sok szülőnek ismerős ez a szitu. Köztudott, hogy a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitele egy sportoló gyerek életében mennyire fontos.

Levesek – amelyek lehetnének népszerűbbek

Egyes kultúrákban levest enni sem szokás. A franciák például leginkább valami könnyű salátát esznek előétel gyanánt. Mi viszont élünk-halunk az ízletes levesekért, sőt, újabb és újabb variációkat találunk ki, amelyeket elkészíthetünk. Pedig vannak hagyományos levesek, melyek a megérdemeltnél kisebb figyelmet kapnak. Belőlük láthatunk egy rövidebb összeállítást.

Betegek világnapja: sok népbetegség megelőzhető lenne helyes korai táplálással

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére. 1993 óta február 11-én tartják a betegek világnapját, amelynek alkalmából az Első 1000 Nap elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immun erősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Stevia a diétázók kedvenc édesítőszere

A stevia egy nullkalóriás, természetes élelmiszer, ami hazánkban is nagyon elterjedt. A fogyókúra idejében hatalmas megerőltetést okozna, ha ki kellene teljesen iktatni az édes ízt. A következőkben be szeretném mutatni ezt a sokunk által kedvelt különleges növényt.

Érdekességek a grapefruitról

A citrusfélék magas C-vitamin-tartalmuk miatt sokkal hatásosabbak a vitamintabletták fogyasztásánál. Közkedvelt gyümölcs, sokak barátja fogyókúra idején. Viszont biztos vagyok benne, hogy a következőkben olyan információkat is olvashattok róla, amelyek újak lehetnek számotokra.