Menü

Mozdulj rá! – Interjú Czanik Balázzsal

Harmadik alkalommal került megrendezésre a Mozdulj rá! elnevezésű esemény Csongrádon. A rendezvénynek a Batsányi János Gimnázium adott otthont. Itt volt lehetőségem beszélgetni Czanik Balázzsal, a capoeira aerobik megalkotójával.
(Riporter: Papp Henriett)

Hajráegészség: Hogy érzed magad a mai napon? Mit vársz ettől a naptól?

Czanik Balázs: Elsősorban nagyon örülök, hogy itt lehetek. Szeretek Csongrádra jönni, mindig kiválóan szokott sikerülni ez a rendezvény. Egy jó bulinak is tekinthetjük, ráadásul most gyönyörű az idő, úgyhogy vártam már, hogy jöhessünk fellépni. Nagyon örülök annak, hogy Roxi, aki a trénerem, és aki az eseményt szervezte, ismét meghívott minket, ahogy tette azt az elmúlt években is, s mindig megörvendeztethetjük az embereket egy kis capoeira aerobikkal.


Mozdulj rá! Czanik Balázzsal a színpadon

Ha jól tudom, Szentesen került először megrendezésre ez az esemény. Hogyan jött az ötlet, hogy ott kezdtek bele ebbe a tevékenységbe?

Az egész dolog úgy indult, hogy van egy capoeira aerobik nevű – ha lehet így fogalmazni – „találmányom”, amit én fejlesztettem ki. Ma már 250 trénerem van, ebből 200 Magyarországon, 50 pedig külföldön dolgozik. Több oktatóm is itt él a környéken, például Gáspárné Edina, aki ma órát is fog tartani. Ő rendezte meg először Szentesen ezt a nagyszabású rendezvényt, és szerette volna, ha mi is részt veszünk. A Mozdulj rá! programot városról városra járva folyamatosan terjesztjük. Pont ez a lényege, hogy az instruktoraim által – velük együtt, közösen szervezve – mindenki ingyen mozoghasson, fiatalok és idősek egyaránt. A Mozdulj rá! így már majdnem 10 éves múlttal rendelkezik. Már meghaladtuk a 200-300 állomást, rengeteg rendezvényünk volt Magyarország különböző pontjain. Hajdúszoboszlótól kezdve Zalakaroson keresztül egészen Szegedig gyakorlatilag mindenhol járt ez a program, az emberek nagyon szeretik. Vannak olyan fix helyszíneink, mint Csongrád, ahol évek óta rendszeresen megrendezésre kerül a Mozdulj rá!. Azt látom, hogy egyre többeket foglalkoztat az egészség témája, és egyre többen vesznek részt ezeken az eseményeken. Sok edző van, ezért mindenki meg tudja találni a számára megfelelő mozgásformát. A cél az, hogy mindenki sportoljon, de nemcsak a capoeira aerobikot. A lényeg, hogy bármilyen jellegű mozgást folytasson.

A Mozdulj rá célja mindezen túl az egészségmegőrzés. Nagyon fontos, hogy rávegyük az embereket az egészséges táplálkozásra, ezért minden ilyen jellegű rendezvényen vannak az egészséges életmódot képviselő kiállítóink is. Ezen kívül egy hétvégi közös sportesemény remek lehetőség, hogy ösztönözzük az embereket a közös sportra, ami lehet aerobikozás, futás, kerékpározás vagy bármi egyéb, a lényeg, hogy folyamatosan aktívak legyünk.

Mit tanácsolsz azoknak, akik szeretnének, de egyedül nem mernek eljönni egy ilyen eseményre?

Mindenképpen azt, hogy nyugodtan jöjjenek el mégis! Nagyon sok esetben látom akár fitnesztermekben is, hogy az emberek azt hiszik, egy edzőterembe csak olyan emberek járnak, akik tökéletesek. Ez nem így van, az emberek azért jönnek, hogy változzanak. Akik túlsúllyal látogatnak el ezekre a helyekre, abszolút nincsenek kinézve, inkább felnézünk rájuk, pontosan azért, mert látjuk, hogy szeretnék elérni a saját, egyéni céljaikat. A jó edző segíti őket abban, hogy ezeket minél hamarabb teljesíthessék. Arra biztatok mindenkit, hogy amikor adott egy ilyen lehetőség, mint a Mozdulj rá!, akkor részt kell venni rajta, ki kell próbálni, el kell jönni, hiszen senki sem fogja őket kinevetni. Mindenki volt kezdő, erre van egy jó szlogen is: „A kezdő semmi, de minden lehet.” Azt gondolom, hogy ennek segítségével el lehet indulni egy olyan vonalon, ami által mindenkiből fit lady lehet (nevetve).


Interjú közben

Mik a tapasztalataid, a különböző korosztályok között hogyan oszlanak meg a különféle mozgásformák? Szoktad ezt figyelni?

A capoeira aerobik egy nagyon intenzív mozgásforma. Nem titok, hogy 800-1000 kalóriát lehet elégetni egyetlen edzés alatt, ami soknak számít. Elég komoly állóképességet igénylő sport, ennek ellenére elmondhatom, hogy a legidősebb vendégem 78 éves. Így bátran kijelenthetem, hogy korra és nemre való tekintet nélkül bárki kipróbálhatja. Nagyon sok sikertörténetem is van, amelyek során 140 kg feletti nők és férfiak fogytak sikeresen a capoeira aerobik segítségével. Van egy vendégem, aki 148 kg-ról 92 kg-ot fogyott, ez Európa egyik legnagyobb fogyási sikere. Ő is el mert jönni, meg merte csinálni. Az ő esetében nagy szerepet kapott az otthoni mozgás is, hiszen a DVD-immel kezdett. A kezdetek kezdetén nem volt bátorsága fitneszterembe jönni, otthon, egyedül edzett. Amikor már 30-40 kg-ot lefogyott, látni kezdte, hogy önmaga számára is vállalható, amit csinál, attól a ponttól kezdve mert eljönni személyesen is, és utána együtt tudtuk tovább folytatni a munkát. Nagyon sok, az ország minden szegmensében élő embernek állítok össze nap mint nap komplett programokat, és ezt úgy csinálom, hogy nem az kap központi szerepet, hogy le kell jönnie hozzám a fitneszterembe, hanem akár a DVD-im segítségével otthonról is tud dolgozni az illető. Beleírom az étrendet is, így önállóan tudja követni a tervet. Az otthoni edzésnek természetesen megvan az a hátránya, hogy nem érzünk hirtelen akkora motivációt, ilyenkor célszerű a családot is bevonni, így szépen fel lehet építeni a rendszert.

2013-ban könyved is jelent meg. Mesélj erről néhány szót!

Jelenleg 12 DVD-m van, és nagyon szerettem volna írni egy könyvet is. Vágytam arra, hogy átadjam a tudásomat, hiszen nem mindenki végez edzői tanfolyamot, viszont nagyon sokan vannak, akik rosszul kezdenek neki a mozgásnak, és itt nemcsak a fitneszről beszélek, hanem bármilyen mozgásról vagy csak általánosságban az életmódváltásról. Úgy gondoltam, hogy szükség van egy olyan könyvre, ami nagy segítséget nyújthat az emberek számára. Olyan könyvet próbáltam összerakni, ami egy jó edzői tudásnak felel meg, és nemcsak nőknek szól, hanem mindenkinek. Az aerobikon és a testépítésen felül gyakorlatilag mindenről írni szerettem volna. Található benne segítség más jellegű mozgásformákhoz is, illetve sok anatómiai vonatkozást is beleírtam: mi hogyan működik, mi nagyon fontos és mi kevésbé az; hogyan kell a táplálkozási szokásainkat felépíteni, hogyan működik a szervezetünk és az izomrendszerünk. Mondok egy nagyon egyszerű példát: A nőknek nagyon gyakori problémája a cellulit, így írok arról is, hogy ezt hogyan lehet eltüntetni. Azt is megosztottam az olvasóimmal, hogy milyen jó és rossz praktikák, reklámfogások léteznek. Abszolút nyíltan írtam, és rengeteg saját tapasztalattal is megspékeltem a könyvet. Egy segédletet próbáltam írni az emberek számára. Nagyon jó visszajelzéseket kaptam mind edzőktől, mind komoly szaktekintélyektől. Rendkívül tetszett nekik a könyvem. Jelenleg azon dolgozom, hogy a második könyvemet is kiadjam, ez valószínűleg március végén jelenik meg. Egy teljesen más jellegű iromány lesz, mert nem a mozgásról fog szólni, hanem a táplálkozás irányába fogunk jobban nyitni.


Akár ezer kalóriát is elégethetsz ezzel a mozgásformával

Mit javasolsz azoknak, akik most szeretnének életmódot váltani, de nem tudják, hogyan álljanak neki? Mi legyen az első lépés, amit megtesznek?

Ez egy nagyon nehéz kérdés, mert ha valaki folyamatosan változni szeretne, akkor nem a koplalós diéta és az éjjel-nappal mozgás a cél, hanem be kell vezetni a fokozatosság elvét. Azt érdemes szem előtt tartani, hogy mindenkinek van munkája vagy iskolába jár, ami elfoglaltságot jelent, ezzel ajánlott úgy összeegyeztetni az életmódváltást, hogy hosszú távon is tartható legyen. A fokozatosság és a hosszú távú tarthatóság akkor tud jól működni, ha a környezetünket is rá tudjuk venni, hogy velünk együtt dolgozzanak. Nálunk is sportol már az egész család, a testvérem is edzőként dolgozik. A párom és a hozzám közel állók mind jönnek edzeni, ugyanakkor nagyon odafigyelünk az egészséges táplálkozásra is. Itt természetesen nem a diétáról beszélek, hanem arról, hogy egészséges liszteket, édesítőszereket és sok zöldséget, gyümölcsöt eszünk.

Mit üzensz azoknak, akik a fogyást csak koplalással vagy mindenféle készítményekkel, tablettákkal próbálják meg elérni? Hogyan biztatnád őket a mozgásra?

(Nevetve:) Ha nem jött be, akkor váltsunk életmódot! Ilyenkor sajnos nagyon gyakran megjelenik az a bizonyos jojó-effektus, amikor az emberek visszahízzák a felesleget, és ez elég sűrűn előfordul, ezért ezeket a készítményeket próbáljuk mellőzni. Csak ismételni tudom magamat, hiszen itt megint a fokozatosságot említem meg. Fontos, hogy ne vonjunk meg magunktól mindent. Amikor az étrendet írom a vendégeimnek – akik egyébként nagyon komoly súlyfeleslegektől szeretnének megszabadulni, általában több, mint 25 kg-tól -, mindig javaslom, hogy hétvégén iktassanak be egy csalónapot. Ez azt jelenti, hogy ha van valami, amit nagyon szeretünk, akkor szombaton vagy vasárnap együk azt. Ne essünk abba a hibába, hogy folyamatosan tartjuk a diétát. Zökkentsük ki a szervezetünket, így az étrend is hosszú távon követhető. A hétvégi közös, családi ebédeknél elég kellemetlen lenne, ha mi magunk egy fej salátával ülnénk a többiek között, ezért inkább együk meg a húslevest és minden mást is, persze csak mértékkel. Így lesz a folyamat hosszan tartható.

Czanik Balázs facebook oldalát ITT megtalálod!

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.