Menü

Végletes a magyarok autóvezetési stílusa

Hogyan vezetnek a magyarok? A felmérések szerint vagy nagyon gyorsan, vagy nagyon lassan, de ritka az arany középút. A szigorítások, büntetések pedig nem sokat változtattak az autóvezetők alapmentalitásán.

Így autózunk mi - a legújabb kutatások szerint hazánk polgárai a véglet két szélén állnak: vagy túlzottan óvatosak - ebben a kategóriában leginkább az idősebb korosztályú urak, valamint széles korosztályban hölgyek szerepelnek, - vagy sietősek. Az utóbbinál nehéz volt általánosságot vonni, de ez főként a kellő rutinnal rendelkező autóvezetők jellemzője.

Gyakori, hogy a rutinos közlekedők türelmetlenek, dudálnak, vagy nem tartják be a szükséges és biztonságos féktávolságot amiatt, mert szeretnének előrébb jutni. Ők úgy vélik, hogy a megengedettnél indok nélkül lassabban közlekedők feltartják és akadályozzák a forgalmat. Noha ez egy rossz szokás, abban van némi igazság, hogy a rutin, vagy a lendület hiánya is vezethet balesetveszélyhez, vagy lassíthatja a forgalmat.

Az is kiderült, hogy sokan könnyelműen elhagyják az index használatát, vagy elfelejtik bekapcsolni a fényszórókat lakott területen kívül. A nyilatkozatok szerint nem segít a büntetés, inkább az emiatti félelem és stressz rontja az esélyeket, hogy kellőképp körültekintőek legyünk.

Mint tudjuk, sok szigorítást, büntetést vezettek be, ami a gyorshajtást illeti. Az ország minden pontján fix kamerákat helyeztek el, és új traffipax készülékekkel mérik a sebességet, figyelik az egyéb kihágásokat. Az autóvezetők nyilatkozata szerint ettől még nem lettek lassabban hajtók és biztonságosabban vezetők, inkább próbálnak ügyeskedni: csak a kamerák vonzáskörzetében szabályosak, vagy az autósok jeleznek egymásnak a sebességmérés tényéről. Ezen kívül okostelefon alkalmazásokat használnak, hogy mielőbb értesüljenek a rendőrségi sebességmérésekről.

Sok sofőr felvetette azt a problémát, hogy gyakran nem szándékosan hajtanak gyorsan, csupán elgondolkodnak, beszélgetnek vezetés közben egy hosszú út során, és így szalad picit túl a kilométeróra. Akinek nincs tempomat az autójában, annál ez előfordul a legnagyobb igyekezet ellenére is, ha rutinos autóvezető. Ez még nem jelenti azt, hogy a vezetési stílusuk ne lenne biztonságos, vagy az útviszonyoknak megfelelő, hiszen pont a meglévő rutin miatt gyorsan reagálnak és könnyedén felmérik a lehetőségeket.

Az is gyakori, hogy az autózók beleszámolják, hogy mennyivel lehet túllépni a sebességhatárt, amely még nem jelent büntetéstételt, és ezzel a sebességgel közlekednek. Úgy vélik, még ez is jelentősen emeli a közlekedés dinamizmusát. Távol áll azonban tőlünk a nyugati országokban megszokott precizitás és szabálykövetés - mint látjuk, inkább az ügyeskedés jellemző a hazai állapolgárokra.

Az iskola az életre készít fel?

Sajnos köztudottan hatalmas mennyiségű olyan tananyagot sajátítunk el az iskolában életünk során, melyre a későbbiekben egyáltalán nincs szükség, miközben az élet alapvető hétköznapi dolgairól, teendőiről keveset tanulunk. Az iskola valóban az életre készít fel?

Egyetem helyett – mi lesz veled a középiskola után?

Többféle lehetőségünk is van, hogy mit kezdjünk magunkkal a középiskola után. Az egyetem és a főiskola kézenfekvő megoldások, hiszen annyi a reklám körülötte. Ad neked még egy kis időt szabadon, hogy a fiatalságod élvezd, és tanulj, nemcsak szakmát, hanem az életet is. De nem ez az egyetlen lehetőséged.

Egyetemen – mi lesz velünk a középiskola után?

Február 15-e minden évben jellegzetes nap. Az érettségire és a felsőoktatásba való jelentkezést eddig a napig kell beadni. És ezek a napok általában kétségbeesett, bizonytalan kérdezgetésekkel telnek el: jól döntöttem? Mi lesz, ha nem vesznek fel? Nos, ha te is így vagy, fontos tudnod, hogy az élet rengeteg lehetőséget tartogat neked az egyetem, és az azon kívüli élet is.

A csapvíz egészségre gyakorolt hatásai

Az utóbbi évtizedekben az egyik legdrasztikusabban terjedő élelmiszerré vált az ásványvíz, amelyből legalább harmincszor annyit fogyasztunk, mint a kilencvenes évek elején. De miért ragaszkodunk ennyire a palackozott vízhez?

Hogyan segíthetünk az állatoknak átvészelni a telet?

A telet az állatok fajtáiknak megfelelően élik meg, míg egyesek melegebb vidékre költöznek, más állatok téli álmot alszanak, vagy egyesek hibernálják magukat. Mindenki megpróbál túlélési módot keresni. Lássuk, hogyan segíthetünk nekik átvészelni a hideg téli hónapokat!