Menü

Végletes a magyarok autóvezetési stílusa

Hogyan vezetnek a magyarok? A felmérések szerint vagy nagyon gyorsan, vagy nagyon lassan, de ritka az arany középút. A szigorítások, büntetések pedig nem sokat változtattak az autóvezetők alapmentalitásán.

Így autózunk mi - a legújabb kutatások szerint hazánk polgárai a véglet két szélén állnak: vagy túlzottan óvatosak - ebben a kategóriában leginkább az idősebb korosztályú urak, valamint széles korosztályban hölgyek szerepelnek, - vagy sietősek. Az utóbbinál nehéz volt általánosságot vonni, de ez főként a kellő rutinnal rendelkező autóvezetők jellemzője.

Gyakori, hogy a rutinos közlekedők türelmetlenek, dudálnak, vagy nem tartják be a szükséges és biztonságos féktávolságot amiatt, mert szeretnének előrébb jutni. Ők úgy vélik, hogy a megengedettnél indok nélkül lassabban közlekedők feltartják és akadályozzák a forgalmat. Noha ez egy rossz szokás, abban van némi igazság, hogy a rutin, vagy a lendület hiánya is vezethet balesetveszélyhez, vagy lassíthatja a forgalmat.

Az is kiderült, hogy sokan könnyelműen elhagyják az index használatát, vagy elfelejtik bekapcsolni a fényszórókat lakott területen kívül. A nyilatkozatok szerint nem segít a büntetés, inkább az emiatti félelem és stressz rontja az esélyeket, hogy kellőképp körültekintőek legyünk.

Mint tudjuk, sok szigorítást, büntetést vezettek be, ami a gyorshajtást illeti. Az ország minden pontján fix kamerákat helyeztek el, és új traffipax készülékekkel mérik a sebességet, figyelik az egyéb kihágásokat. Az autóvezetők nyilatkozata szerint ettől még nem lettek lassabban hajtók és biztonságosabban vezetők, inkább próbálnak ügyeskedni: csak a kamerák vonzáskörzetében szabályosak, vagy az autósok jeleznek egymásnak a sebességmérés tényéről. Ezen kívül okostelefon alkalmazásokat használnak, hogy mielőbb értesüljenek a rendőrségi sebességmérésekről.

Sok sofőr felvetette azt a problémát, hogy gyakran nem szándékosan hajtanak gyorsan, csupán elgondolkodnak, beszélgetnek vezetés közben egy hosszú út során, és így szalad picit túl a kilométeróra. Akinek nincs tempomat az autójában, annál ez előfordul a legnagyobb igyekezet ellenére is, ha rutinos autóvezető. Ez még nem jelenti azt, hogy a vezetési stílusuk ne lenne biztonságos, vagy az útviszonyoknak megfelelő, hiszen pont a meglévő rutin miatt gyorsan reagálnak és könnyedén felmérik a lehetőségeket.

Az is gyakori, hogy az autózók beleszámolják, hogy mennyivel lehet túllépni a sebességhatárt, amely még nem jelent büntetéstételt, és ezzel a sebességgel közlekednek. Úgy vélik, még ez is jelentősen emeli a közlekedés dinamizmusát. Távol áll azonban tőlünk a nyugati országokban megszokott precizitás és szabálykövetés - mint látjuk, inkább az ügyeskedés jellemző a hazai állapolgárokra.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.