Menü

Végletes a magyarok autóvezetési stílusa

Hogyan vezetnek a magyarok? A felmérések szerint vagy nagyon gyorsan, vagy nagyon lassan, de ritka az arany középút. A szigorítások, büntetések pedig nem sokat változtattak az autóvezetők alapmentalitásán.

Így autózunk mi - a legújabb kutatások szerint hazánk polgárai a véglet két szélén állnak: vagy túlzottan óvatosak - ebben a kategóriában leginkább az idősebb korosztályú urak, valamint széles korosztályban hölgyek szerepelnek, - vagy sietősek. Az utóbbinál nehéz volt általánosságot vonni, de ez főként a kellő rutinnal rendelkező autóvezetők jellemzője.

Gyakori, hogy a rutinos közlekedők türelmetlenek, dudálnak, vagy nem tartják be a szükséges és biztonságos féktávolságot amiatt, mert szeretnének előrébb jutni. Ők úgy vélik, hogy a megengedettnél indok nélkül lassabban közlekedők feltartják és akadályozzák a forgalmat. Noha ez egy rossz szokás, abban van némi igazság, hogy a rutin, vagy a lendület hiánya is vezethet balesetveszélyhez, vagy lassíthatja a forgalmat.

Az is kiderült, hogy sokan könnyelműen elhagyják az index használatát, vagy elfelejtik bekapcsolni a fényszórókat lakott területen kívül. A nyilatkozatok szerint nem segít a büntetés, inkább az emiatti félelem és stressz rontja az esélyeket, hogy kellőképp körültekintőek legyünk.

Mint tudjuk, sok szigorítást, büntetést vezettek be, ami a gyorshajtást illeti. Az ország minden pontján fix kamerákat helyeztek el, és új traffipax készülékekkel mérik a sebességet, figyelik az egyéb kihágásokat. Az autóvezetők nyilatkozata szerint ettől még nem lettek lassabban hajtók és biztonságosabban vezetők, inkább próbálnak ügyeskedni: csak a kamerák vonzáskörzetében szabályosak, vagy az autósok jeleznek egymásnak a sebességmérés tényéről. Ezen kívül okostelefon alkalmazásokat használnak, hogy mielőbb értesüljenek a rendőrségi sebességmérésekről.

Sok sofőr felvetette azt a problémát, hogy gyakran nem szándékosan hajtanak gyorsan, csupán elgondolkodnak, beszélgetnek vezetés közben egy hosszú út során, és így szalad picit túl a kilométeróra. Akinek nincs tempomat az autójában, annál ez előfordul a legnagyobb igyekezet ellenére is, ha rutinos autóvezető. Ez még nem jelenti azt, hogy a vezetési stílusuk ne lenne biztonságos, vagy az útviszonyoknak megfelelő, hiszen pont a meglévő rutin miatt gyorsan reagálnak és könnyedén felmérik a lehetőségeket.

Az is gyakori, hogy az autózók beleszámolják, hogy mennyivel lehet túllépni a sebességhatárt, amely még nem jelent büntetéstételt, és ezzel a sebességgel közlekednek. Úgy vélik, még ez is jelentősen emeli a közlekedés dinamizmusát. Távol áll azonban tőlünk a nyugati országokban megszokott precizitás és szabálykövetés - mint látjuk, inkább az ügyeskedés jellemző a hazai állapolgárokra.

Adventi készülődés kívül-belül

Ahogy a második gyertyát is meggyújtottuk, kétségbeesve tapasztalhatjuk, hogy milyen kevés időnk maradt karácsonyig. Két hét gyorsan elrepül, ezért, ha még nem tettük meg, ideje egy kicsit magunkra koncentrálni, és a testi és szellemi egészségünkkel, megtisztulásunkkal foglalkozni.

Igazi fenyő vagy műfenyő?

Minden évben találkozunk azzal a kérdéssel, hogy milyen fenyőfát vásároljunk. Igazi legyen? Ha igazi, akkor melyik? Ha műfenyő, akkor mekkora? Honnan szerezzük be? Most ehhez adunk egy kis segítséget.

Energiavámpírok kíméljenek

Az energiavámpír fogalma nem ismeretlen fogalom, mindannyian ismerünk ilyen embereket, ők legendabeli rokonaikkal szemben azonban nem vérrel, hanem mások energiáival, táplálkoznak. Mit tehetünk ellenük?

Decemberi jótékonykodás

Bár a szeretetnek elméletben nemcsak decemberben vagy karácsonykor kellene léteznie – nyilván nem is csak akkor létezik -, mégis a legtöbben ilyenkor figyelünk oda jobban egymásra, illetve embertársainkra. Használjuk ki ezt az időt, hogy tegyünk valami jót másokkal, akiknek még annyi sincs, mint nekünk.

Miért jön a Mikulás? És mit mondjunk a gyerekeknek?

December 5-én este vagy 6-án reggel a legtöbbünket meglátogatja a Mikulás, ez így megy akár egészen kicsi gyerekkorunk óta. De miért is fontos, hogy jöjjön? Mit mondjunk a gyerekeknek róla?