Menü

Végletes a magyarok autóvezetési stílusa

Hogyan vezetnek a magyarok? A felmérések szerint vagy nagyon gyorsan, vagy nagyon lassan, de ritka az arany középút. A szigorítások, büntetések pedig nem sokat változtattak az autóvezetők alapmentalitásán.

Így autózunk mi - a legújabb kutatások szerint hazánk polgárai a véglet két szélén állnak: vagy túlzottan óvatosak - ebben a kategóriában leginkább az idősebb korosztályú urak, valamint széles korosztályban hölgyek szerepelnek, - vagy sietősek. Az utóbbinál nehéz volt általánosságot vonni, de ez főként a kellő rutinnal rendelkező autóvezetők jellemzője.

Gyakori, hogy a rutinos közlekedők türelmetlenek, dudálnak, vagy nem tartják be a szükséges és biztonságos féktávolságot amiatt, mert szeretnének előrébb jutni. Ők úgy vélik, hogy a megengedettnél indok nélkül lassabban közlekedők feltartják és akadályozzák a forgalmat. Noha ez egy rossz szokás, abban van némi igazság, hogy a rutin, vagy a lendület hiánya is vezethet balesetveszélyhez, vagy lassíthatja a forgalmat.

Az is kiderült, hogy sokan könnyelműen elhagyják az index használatát, vagy elfelejtik bekapcsolni a fényszórókat lakott területen kívül. A nyilatkozatok szerint nem segít a büntetés, inkább az emiatti félelem és stressz rontja az esélyeket, hogy kellőképp körültekintőek legyünk.

Mint tudjuk, sok szigorítást, büntetést vezettek be, ami a gyorshajtást illeti. Az ország minden pontján fix kamerákat helyeztek el, és új traffipax készülékekkel mérik a sebességet, figyelik az egyéb kihágásokat. Az autóvezetők nyilatkozata szerint ettől még nem lettek lassabban hajtók és biztonságosabban vezetők, inkább próbálnak ügyeskedni: csak a kamerák vonzáskörzetében szabályosak, vagy az autósok jeleznek egymásnak a sebességmérés tényéről. Ezen kívül okostelefon alkalmazásokat használnak, hogy mielőbb értesüljenek a rendőrségi sebességmérésekről.

Sok sofőr felvetette azt a problémát, hogy gyakran nem szándékosan hajtanak gyorsan, csupán elgondolkodnak, beszélgetnek vezetés közben egy hosszú út során, és így szalad picit túl a kilométeróra. Akinek nincs tempomat az autójában, annál ez előfordul a legnagyobb igyekezet ellenére is, ha rutinos autóvezető. Ez még nem jelenti azt, hogy a vezetési stílusuk ne lenne biztonságos, vagy az útviszonyoknak megfelelő, hiszen pont a meglévő rutin miatt gyorsan reagálnak és könnyedén felmérik a lehetőségeket.

Az is gyakori, hogy az autózók beleszámolják, hogy mennyivel lehet túllépni a sebességhatárt, amely még nem jelent büntetéstételt, és ezzel a sebességgel közlekednek. Úgy vélik, még ez is jelentősen emeli a közlekedés dinamizmusát. Távol áll azonban tőlünk a nyugati országokban megszokott precizitás és szabálykövetés - mint látjuk, inkább az ügyeskedés jellemző a hazai állapolgárokra.

Már csekély testsúlycsökkentés mérsékli a társbetegségek kezelésére fordított gyógyszerek költségeit

Az elhízás népbetegség, sőt nem túlzás azt állítani, hogy már-már világméretű járvány. Sajnos hazánk Európa legelhízottabb nemzete az OECD adatai alapján, így nem csak a megelőzés, hanem a kezelés is kiemelt fontossággal bír. Az egyéni egészségügyi kockázatokon túl az elhízás következtében kialakuló betegségek mintegy 207 milliárd forintos többletterhet rónak az államkasszára.

Szeretetnyelvek

Az, hogy van egy anyanyelvünk, és vannak nyelvek, melyeken meg tudjuk értetni magunkat, természetes. De nemcsak a beszédünknek van nyelve, hanem a cselekedeteinknek is. A homlokráncolás, a bólogatás, ökölrázás mind olyan jel, amit mindenki megért, még akkor is, ha nem egy nemzethez tartozik. De ami sokaknak meglepő, hogy különféle szeretetnyelvekkel rendelkezünk. Ezeket fogjuk most megismerni.

A szóbeli nyelvvizsga stressze

Mindenkinek aki továbbtanulásra adja a fejét szembe kell néznie a nyelvvizsga nehézségeivel. Íme néhány tipp, hogy a szóbeli nyelvvizsga kapujában se rettenjünk meg! Hajrá, sikeres vizsgára fel!

Hogyan (ne) viselkedjünk konditeremben?

Néhány egyszerű illemszabály betartásával mindenki kellemesebben és családias légkörben érezheti magát az edzőteremben, mely dolgokra figyeljünk oda, ha a sportnak ezt a fajtáját választjuk?

Borban az igazság és a tavaszi jókedv

Szeged 300. születésnapján újra vár Magyarország legnagyobb bormustrája, a 25. Szegedi Borfesztivál és Szeged Napja Ünnepségsorozat - amelynek neve egyet jelent a világ legbarátságosabb fesztivál-közönségével, a napfény, a borértők és a gyönyörű lányok városában, Szegeden!