Menü

Keveset sétáltatják az udvaron tartott kutyákat

Szinte minden kutya rettenetes lázba jön, ha sétálni indulunk. Nem kell hozzá sok idő, és megismerik a séta szót, és ugrálnak a póráz láttán. Sokszor nem is kell kimondani, mire készülünk, hiszen megérzik. A mi ebjeink felismerik azokat a cipőket, amelyekben sétálni visszük őket, és már ezek láttán bepörögnek az örömtől. Pedig van kert, itt is tudnak rohangálni...

Sajnos nagyon sok a tévhit az állattartással kapcsolatosan, korábban mi is írtunk arról, hogy ezen a téren kis hazánk alulinformáltnak számít. Az egyik legfontosabb álhiedelem, hogy az udvaron tartott kutyáknak nincs szükségük a sétára. "Kirohangálják magukat az udvaron" - hallhatjuk a legismertebb, egyébként helytelen érvet. Eláruljuk, miért van szüksége minden kutyának a kimozdulásra!

Noha gyakran halljuk, hogy helytelen lakásban kutyát tartani, a tapasztalat mégis azt mutatja, hogy nekik sokszor boldogabb és szabadabb életük van a kertes házas társaikhoz képest. Őket ugyanis "kötelező" levinni sétálni, hogy elvégezhessék a dolgukat és szaladgáljanak egy kicsit, másrészt aki kert nélkül is tart állatot, az gyakran elhivatottabb. Ezzel szemben a családi házas övezetekben rengeteg a szomorú kutyasors.

Életbe lépett ugyan az a jogszabály, hogy tilos láncon tartani a kutyákat, vagy csak szükséges esetben, ideiglenesen van erre lehetőség, a rendelkezéseket senki sem ellenőrzi és nem szankcionálja a gyakorlatban. Annak sem sokkal jobb, aki egy kis kennelben lakik - gyakran tartanak német juhászokat, labradorokat vagy más nagyméretű ebeket is 4-6 négyzetméteres területen, ahonnan nagyon ritkán, vagy esetleg soha nincsenek kiengedve.

De a leggyakoribb, hogy a kutyák az udvaron laknak, de onnan nincsenek kiengedve a már idézett mondattal indokolva. Tévhit pedig, hogy a kutyák rohangálnak annyit az udvaron, amennyi mozgásra szükségük van. A kert számukra ismert terep, ritka az olyan állat, amely motiváció nélkül fel és le rohangál benne, ha mozgásigénye van. Ellenben a sétánál nagy tér áll rendelkezésre, új szagok, új felfedeznivalók csábítják őket.

Elegendő, ha belegondolunk, hogyan érezzük magunkat, ha sosem mozdulunk ki a lakásból? Vajon futkosunk-e a kertben fel és le, ha igényeljük a mozgást? Vagy jobban érezzük-e magunkat egy-egy séta, kirándulás alkalmával, mintha csak otthon tartózkodhatnánk? Nos, a kutyák sincsenek ezzel másképp...

Legyünk felelős állattartók, és olyan módon tartsunk állatot, hogy az valóban jó legyen a számára is! Csak mi lehetünk okosak - a kutya nem tudja elmondani, hogy mire vágyik...

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.