Menü

Tavaszi virágátültetés - itt az idő!

Ha szép szobanövényeket szeretnénk, akkor érdemes őket rendszeresen átültetni. A tavaszi gondoskodást valósítsuk meg mielőbb, hogy még időben hajtani és fejlődni tudjanak az otthoni "zöldek".

Fontos a szobanövények számára a rendszeres gondoskodás, ami természetesen nem csak az öntözést jelenti. Évente legalább kétszer ajánlott átültetni őket, ami főleg tavasszal és ősszel. A téli időszakban a növények tápanyagellátása csökken, sőt tápoldatozni sem szabad őket, hiszen olyankor pihenőidőszakukat élik.

Tavasszal viszont náluk is jelentősen beindul a növekedés és fejlődés, nem csak a kerti növényeknél. Jót teszünk virágainkkal, ha még ezelőtt megtesszük a szükséges átültetést, mert ilyen formában már az új, friss, tápanyagdús földbet használva tudnak növekedni. Azt se feledjük el, hogy az átültetési procedúra kis időre megviselheti a növényeket, és szükségük van utána egy rövid regenerációs időszakra.

Mire figyeljünk az átültetés során, és hogyan csináljuk? Először is nézzük meg, hogy mekkora a növény gyökere. Ha már kinőtte a cserepet, akkor ültessük nagyobba, de figyeljünk rá, hogy csak 1-2 mérettel növeljük az átmérőt még akkor is, ha nagy a gyökérzet. A cserepek lyukas aljára helyezzünk köveket vagy cserepeket, ez segít abban, hogy öntözéskor a víz ki tudjon szivárogni, de lassabban folyjon el, ezáltal a növény pont annyit vehet fel belőle, amennyire szüksége van.

Ültetés után figyeljünk oda rá, hogy rendszeres öntözést kapjon a növény, és kis idő múltán megkezdhetjük a tápoldatozást is, amit onnantól kezdve két hetente adhatunk az öntözővízhez.

Szobanövényeink meghálálják, ha nem friss csapvízzel öntözünk: helyette használjunk összegyűjtött forrásvizet vagy esővizet (ez utóbbi legalább környezetbarát megoldás), ha pedig erre nincs lehetőségünk, akkor legalább állott vizet. Virágöntözéskor töltsünk meg annyi kannát vagy palackot, amennyi vizet virágainknak szoktunk adni, és hagyjuk állni egy hétig, a következő öntözésig.

Szeretik a növényeink, ha pontos rendszerességgel öntözzük őket - jelöljünk ki nekik egy saját napot, így biztosabb is, hogy nem felejtünk el "inni adni" nekik. S mindeközben szeretettel beszélgessünk velük, biztassuk őket növekedésre, simogassuk meg leveleiket, és vágjuk le róluk az elhalt részeket. Számos kutatás igazolta már ennek hatékonyságát. Szintén a kedves gondoskodás része, ha időnként óvatosan letörölgetjük leveleikről a port nedves kendővel, vagy finoman lezuhanyozzuk őket.

Mit eszik a vega? Mit eszik a vegán?

A hétköznapi szóhasználat szerint vegetáriánus az, aki nem eszik húst. Ez azonban korántsem ilyen egyszerű, lássuk csak, hogy milyen különbségek vannak a vegetáriánus táplálkozási formák közt?

A divatipar nem olyan csillogó, mint amilyennek szeretne tűnni!

Ha csak annyi a problémánk, hogy a saját kabátunk másik három emberen jön szembe az utcán, akkor messze nem látjuk a fast fashion üzletek létezésének valódi gondját. Márpedig a „baj” lista igen hosszú, szövevényes és tartalmas. Nézzük miért…

Érdekességek a rozmaringról

Amikor a rozmaringra gondolunk, akkor egyből a konyhai fűszer jut eszünkbe, pedig számos hagyomány kötődik a növényhez. Nemcsak, hogy gyógynövény, de számos parfüm alapanyaga.Nézzük mire használták...

Tiszta konyha - rendes ház

A konyha otthonunk legérzékenyebb része, tisztán tartása rendkívül fontos feladat. Néhány apró és egyszerű praktikával könnyen rendezett és átlátható, tiszta konyhánk lehet.

Multikulturális élmények

Külföldi lét saját szemmel, hogy milyen...? Erről olvashatsz cikkírónk tollából, aki Dél-Olaszországban igyekezett beilleszkedni és dolgozni.