Menü

Nincs jó vagy rossz diéta – a jojó effektus egyik oka

Végre tudományos bizonyíték is van arra, amit mi már régóta sejtettünk! Egy tanulmány szerint ugyanis minden ember egyéni módon reagál arra, amit eszik. Amikor a boltban szembetalálkozunk a sokféle munkásabbnál munkásabb eljárásokkal készült, ilyen-olyan kézműves fehér kenyerekkel, kételkedni kezdünk, hogy ezek az egészségünk helyett inkább az elhízásunkhoz járulnak hozzá. De a legújabb tanulmány szerint nincs jó vagy rossz, ha fogyásra kerül a szó. Sokkal fontosabb az, hogy az egyes emberek egyénileg hogyan reagálnak a különböző ételek szervezetbe jutására annál, minthogy az egyes diéták milyen hatással vannak a csípő- és derékméreteinkre.

Ez az egyéni válasz viszont nemcsak a kenyérre, hanem minden más élelmiszerre is vonatkozik. Nem létezik egyetlen szuperétel sem, ami mindenkire csak pozitív hatást gyakorol. Ugyanígy ennek a fordítottja is igaz.

A kutatók 40 emberrel etettek két különböző kenyérből. Minden öt percben megmérték a vércukorszintjüket. Mindkét csoportban egy-egy szelet kenyér elfogyasztása után a vércukorszintjükben egy hirtelen csúcsszerű emelkedés volt megfigyelhető, és ez független volt attól, hogy a kétféle kenyér közül melyikből fogyasztottak. Hatásuk a fogyásra pedig teljesen ugyanaz volt.

A kutatás vezetője, Dr. Elinav szerint az egyéni reakció legfőképpen a humán bél mikrobiom (tehát a belünkben jelen lévő baktériumok, az egész közeg, rendszer) összetételétől függ. Leginkább ez határozza meg az egyénileg kifejtett válaszokat. Egy egyénre szabott diéta követésével – ami az ember saját mikrobiomján alapul – az emberek képesek normális szinten tartani a vércukorszintjüket úgy, hogy nem jelentkezett a hihetetlen magas csúcs egy röpke étkezés után.

Dr. Elina szerint a jojó típusú elhízás egyik oka – amikor mint tudjuk, az ember lefogy, meghízik, lefogy, megint meghízik, de mindig többet és többet szed vissza magára – a sajátos mikrobiom összetételük lehet.

Ha képesek lennénk megváltoztatni a bélrendszerünkben elhelyezkedő baktériumok összetételét, akkor megszakíthatnánk a lefogyás-elhízásnak ezt az állandó ciklusát.

Erre vonatkozóan már vannak biztató eredmények, melyeket egereken végzett kísérletekből nyertek, és valószínűsítik, hogy a feltételezéseik ugyanúgy igazak az emberi szervezetre is.

Mindenesetre az biztos, hogy ez a terület most a tudományos világban egyre jobban teret hódít magának, és az elkövetkezendő években sokat hallunk még róla, többek között számos betegség megoldása kapcsán is.

Forrás: www.independent.co.uk

Mennyire jó eszköz a BMI testalkatunk meghatározására?

Amikor elemezni kezdjük testi adottságainkat, sokszor hívjuk segítségül a BMI-t vagy a testtömeg kalkulátort, ami egyszerű, de frappáns módon egy táblázat alapján besorol minket egy kategóriába. Magasságunk és testtömegünk alapján dönti el, hogy kórosan soványak, normál testalkatúak, elhízottak vagy túlsúlyosak vagyunk-e.

Magyarország-szerte terjed a chi futás

Rohanó világunkban újabb és újabb edzésformákkal találkozhatunk, miközben mi csak sietünk tovább a mindennapokban, és talán ha olvasunk is az opciókról, nem szorítunk időt arra, hogy kipróbáljuk őket. Álljunk meg most egy percre, és vessünk egy pillantást a chi futásra!

Edzésnapló: a láthatatlan látszani kezd

Kellemes része a sportolásnak, amikor már valami eredménye is van az erőfeszítésemnek. De az is öröm, ha lélekben kezdődik a változás, és ez kihatással van a szemléletmódomra.

Ne a csodaszerektől várjuk a megoldást

Az elkényelmesedett társadalmunkra jellemző, hogy úgy hisszük: mindenre van valamilyen tabletta vagy krém, amely megoldja a problémánkat. Legtöbbeknek eszébe sem jut, hogy az egészségért, a szépségért nekik is tenniük kellene. Mindenki várja a titkot, pedig az orrunk előtt hever: erőfeszítésnek hívják.

Elhízásban Európa-bajnok: Magyarország!

Erre az aranyéremre nem lehetünk büszkék, sőt aggodalomra ad okot az elhízás-dobogón kibérelt első helyezésünk, hiszen nemcsak egyéni esztétikai és egészségi problémáról, hanem az egész társadalmat hátrányosan érintő eredményről van szó.