Menü

Nincs jó vagy rossz diéta – a jojó effektus egyik oka

Végre tudományos bizonyíték is van arra, amit mi már régóta sejtettünk! Egy tanulmány szerint ugyanis minden ember egyéni módon reagál arra, amit eszik. Amikor a boltban szembetalálkozunk a sokféle munkásabbnál munkásabb eljárásokkal készült, ilyen-olyan kézműves fehér kenyerekkel, kételkedni kezdünk, hogy ezek az egészségünk helyett inkább az elhízásunkhoz járulnak hozzá. De a legújabb tanulmány szerint nincs jó vagy rossz, ha fogyásra kerül a szó. Sokkal fontosabb az, hogy az egyes emberek egyénileg hogyan reagálnak a különböző ételek szervezetbe jutására annál, minthogy az egyes diéták milyen hatással vannak a csípő- és derékméreteinkre.

Ez az egyéni válasz viszont nemcsak a kenyérre, hanem minden más élelmiszerre is vonatkozik. Nem létezik egyetlen szuperétel sem, ami mindenkire csak pozitív hatást gyakorol. Ugyanígy ennek a fordítottja is igaz.

A kutatók 40 emberrel etettek két különböző kenyérből. Minden öt percben megmérték a vércukorszintjüket. Mindkét csoportban egy-egy szelet kenyér elfogyasztása után a vércukorszintjükben egy hirtelen csúcsszerű emelkedés volt megfigyelhető, és ez független volt attól, hogy a kétféle kenyér közül melyikből fogyasztottak. Hatásuk a fogyásra pedig teljesen ugyanaz volt.

A kutatás vezetője, Dr. Elinav szerint az egyéni reakció legfőképpen a humán bél mikrobiom (tehát a belünkben jelen lévő baktériumok, az egész közeg, rendszer) összetételétől függ. Leginkább ez határozza meg az egyénileg kifejtett válaszokat. Egy egyénre szabott diéta követésével – ami az ember saját mikrobiomján alapul – az emberek képesek normális szinten tartani a vércukorszintjüket úgy, hogy nem jelentkezett a hihetetlen magas csúcs egy röpke étkezés után.

Dr. Elina szerint a jojó típusú elhízás egyik oka – amikor mint tudjuk, az ember lefogy, meghízik, lefogy, megint meghízik, de mindig többet és többet szed vissza magára – a sajátos mikrobiom összetételük lehet.

Ha képesek lennénk megváltoztatni a bélrendszerünkben elhelyezkedő baktériumok összetételét, akkor megszakíthatnánk a lefogyás-elhízásnak ezt az állandó ciklusát.

Erre vonatkozóan már vannak biztató eredmények, melyeket egereken végzett kísérletekből nyertek, és valószínűsítik, hogy a feltételezéseik ugyanúgy igazak az emberi szervezetre is.

Mindenesetre az biztos, hogy ez a terület most a tudományos világban egyre jobban teret hódít magának, és az elkövetkezendő években sokat hallunk még róla, többek között számos betegség megoldása kapcsán is.

Forrás: www.independent.co.uk

Súlyzókat a magasba!

Sokáig keresgéltem, hogy mi az a sport, amit szeretek, és még hosszabb ideig tartott, amire sikerült rávennem magam, hogy valóban elkezdjek mozogni. De beleugrottam a mélyvízbe, pontosabban a súlyok közé, és vettem egy kondibérletet, valamint fogadtam egy személyi edzőt. Cikksorozatom révén velem jöhettek a sport világába.

Így ehetsz kevesebbet

Mindannyian tudjuk, hogy a diéta, valamint alakunk megőrzésének titka, hogy nem esszük túl magunkat, és normális mennyiségű ételt fogyasztunk. Igen ám, de a társadalom többsége "túlfogyasztó", azaz többet eszik, mint amennyire valójában szüksége lenne. Hogyan érhetjük el, hogy kevesebbet tudjunk enni?

A diétázás pszichológiája

Miért nehéz a fogyókúra? Mert jelentős mentális odafigyelést és önuralmat igényel. Viszont több feltétel együttállása szükséges ahhoz, hogy a megfelelő akaraterőt felhasználva sikeresen végigvigyük kitűzött diétás céljainkat. Éppen ezért érdemes lelki felkészüléssel megelőzni a fogyókúra kezdetét!

Kardiót vagy súlyzókat válasszunk, ha fogyni szeretnénk?

Évtizedek óta ismert az a hagyományos felfogás, miszerint a kardió edzés a legjobb, ha fogyni szeretnénk. Közben megismerkedhettünk a súlyzós edzésformával is. De vajon melyik a hatékonyabb?

Tavaszi alakstart

Itt a tavasz, végre szekrénybe tehetjük a nagykabátot és bedobozolhatjuk a vastag harisnyákat! Igen ám, de a kevesebb ruha árulkodik, hogy mit tett a tél az alakunkkal. Ha elkényelmesedtél az otthon töltött hónapokban, akkor íme egy kis segítség a diéta elkezdéséhez!