Menü

Előzd meg a tavaszi megfázást!

Sokaknál éppen a jó idő megjelenésével jelentkezik a nátha, és hiába melegszik a hőmérséklet és süt a nap, mégis szenved a kellemetlen tünetektől. Mit tehetünk azért, hogy elkerüljenek bennünket a tavaszi megfázás kellemetlen következményei?

Télen a legtöbben már átestek influenzás vagy megfázásos betegségeken, de sajnos ez nem vértez fel bennünket a tavasz csalókasága ellen. A melegebb időben ugyanis könnyebben terjednek a kórokozók, és az emberek is kevésbé óvatosak. Miben rejlik a kockázat?

- Nem öltözünk fel eléggé, szervezetünk pedig még nem akklimatizálódott. Jellemző, hogy örülvén a tavasznak, kevesebb ruhát öltünk magunkra. A hölgyek körében gyakoribb, hogy nem az időjárás, hanem a kedvük és a ruhadarabok szerint öltözködnek ilyenkor. Ha például alig várták, hogy újra felvehessék a tavaszi kabátjukat egy vékonyabb sállal, akkor bizony ezt választják, ha kisüt a nap. Pedig az esték és reggelek még hűvösek lehetnek.

- Március derekán a legtöbben még fűtjük az ingatlanainkat, így testünk továbbra is a 20 fok körüli hőmérséklethez edzett. Ha kint ennél 5-10 fokkal hidegebb van, az már problémát jelenthet.

- Bár a tavasz a megújulás időszaka, most még nincs annyi zöldség és gyümölcs, hogy szervezetünket fel tudtuk volna tölteni természetes vitaminokkal. A lelkesebbek próbálkoznak ezt vitaminkészítményekkel pótolni. Ennek hatásossága azonban kétséges - egy új tanulmány szerint hiába szedünk például C-vitamin tablettát, szervezetünk ebből nem tudja kinyerni a számára szükséges forrásokat.

- Ne feledjük ki azt sem a sorból, hogy gyakorta a gondolataink betegítenek meg bennünket. Ehhez elég lehet akár 1-1 tévhit, például ha érezzük a hideget és azt gondoljuk, hogy ettől mi bizony most meg fogunk fázni... De természetesen mélyebb okok is lehetnek a háttérben.

- Sokaknál a megfázáshoz hasonlító tüneteket allergia okozza, amelytől tavasszal nagyon sokan szenvednek. Sajnálatos tévhit az, hogy az allergia végleges dolog, és nem lehet belőle meggyógyulni. Nagyon sok esetben igenis helyreállítható a szervezet válaszreakciója. Tény, hogy ehhez holisztikus szemléletű egészségterápiára van szükség.

Segíthet, ha célirányosan gyógynövényteákat iszunk, ebben az időszakban előnyös lehet például a hársfa, a menta, az akác és a hagymahéjtea. Szintén jó ötlet, ha friss gyömbért rágcsálunk (a csípős ízéhez hamar hozzá lehet szokni), sőt ha érezzük, hogy kapar a torkunk estére, akkor egész éjszaka tartsunk a szánkban egy vékony szeletet. Ha pedig hazaérünk, és hidegek a végtagjaink, akkor alkalmazzuk nagyanyáink megfázás-megelőző módszerét, és vegyünk forró lábfürdőt!

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?