Menü

Gyümölcs- és zöldséglevek házilag

Vajon miért vesz mindenki bolti gyümölcs- és zöldségleveket, ha egy turmix, vagy gyümölcscentrifuga segítségével házilag sokkal egészségesebben elkészíthető rövid idő alatt...? Jön a tavasz, érdemes a nemsoká termő friss hozzávalókból felturbózni az egészségünket!

Sokan nem is tudják, mit jelent az, hogy 100%-os gyümölcslé. Ha belegondolunk, nem lehet véletlen, hogy a bevásárlóközpontokban, bárokban sokkal drágább a frissen facsart narancslé, mint a dobozos gyümölcslevek. Miért van ez? Azért, mert a dobozos levek gyümölcskoncentrátumokból készülnek, a százalékos jelzés pedig csak a higítási arányt jelenti. Az mindenesetre biztos, hogy nem lehet olyan friss a dobozos üdítőital, mint a házi turmix.

Márpedig tudjuk, hogy szervezetünknek mindig a legfrissebb a legegészségesebb! Ha szeretnénk minél több vitamint megőrizni a növényekből, amit ennivalóként és innivalóként elfogyasztunk, akkor próbálkozzunk a házi megoldásokkal!

Érdemes kísérletezni a különböző kombinációkkal, így a gyerekek és felnőttek is változatosabb italokat fogyaszthatnak. Sőt, még gyógynövényekből készült, lehűtött teával is higíthatjuk víz helyett, hogy még egészségesebb innivalót kaphassunk!

Válogassunk például a következők közül: cékla, répa, alma, narancs, barack, meggy, citrom, eper, kivi, banán, körte, a teák közül pedig ízletes az akác, a hársfa, és leginkább a bodza. Természetesen sok más is szóba jöhet, engedjük szabadon a fantáziánkat!

Energiaitalok helyett ez add fittséget és erőnlétet... A kávéról való leszokásban is segíthet, ha reggel egy ilyen erőnlét-turmixxal kezdjük a napot, de tízóraira és uzsonnára is fogyaszthatjuk. A gyermekek is elvihetik az iskolába a dobozos levek helyett, ha frissen készítjük.

Ha nem tudjuk rögtön elfogyasztani, amit leturmixoltunk, akkor hűtőben vagy mélyhűtőben is eltárolhatjuk. Érdemes összenyomni a műanyag flakont, és úgy kiszorítani belőle a levegőt, mielőtt hűtőbe tesszük, így tovább eláll!

A nassolás és ami a háttérben van...

Megőrülünk egy szelet csokiért, sós mogyoróért vagy akár a kettőért egymás után? Vajon miért nassolunk? Valóban éhesek vagyunk, vagy valami egészen másról van szó? Mi lehet az oka a főétkezések közötti evéseknek és hogyan tudjuk kezelni, hogy felesleges kalóriákat fogyasszunk?

Karácsony pluszkilók nélkül

Megelőzhetjük-e valahogy a karácsonyi súlytöbbletet, amikor ott vannak a nagymama isteni süteményei, na és persze a jobbnál jobb receptek? Elképzelhető a január diéta nélkül? Néhány ötlettel segítünk, szuper receptek is a cikkben!

Barátunk, az omega-3 zsírsav

Az omega-3 zsírsav is egyike azoknak a fogalmaknak, amik az egészségtudatos fogyasztók fejében keringenek, mint egészséges tápanyag. Cikkünkben áttekintjük, mi is ez az anyag, hogyan szolgálja egészségünket, és miként juthatunk hozzá.

Kávé - inni, vagy nem inni, az itt a kérdés!

A kávéfogyasztás egészségességéről szóló viták bizonyos időközönként újra és újra fellángolnak. Tartották már az impotencia és az elmebaj okának éppúgy, mint mennyből kapott gyógyszernek. Lássuk, mi szól mellette és mi ellene!

Diéta-dilemma

Fehérjediéta, paleo, szénhidrátdiéta, makrobiotikus, vegán, az egyik szerint főleg gabonát kéne enni, a másik tiltja a gabonafogyasztást. Egy dologban egyeznek: mind a saját rendszerét tartja egyedüli üdvözítőnek a gyógyuláshoz vagy a fogyáshoz. Mindegyiknél számos emberrel találkozhatunk, akik csodás eredményeket értek el az adott életmóddal. Na, de akkor hogy válasszon az ember?