Menü

Egészséges-e a joghurt?

Igen, egészséges, úgyhogy csak rajta, és adjuk hozzá a joghurtot az egészséges ételeink listájához, ha eddig nem tettük meg. Mindegy, hogy natúr, görög vagy alacsony zsírtartalmú joghurt mellett tesszük le a voksunkat, mindenképpen értékes fehérjeadaggal, B-vitaminnal és ásványi anyagokkal, többek között káliummal, foszforral és magnéziummal leszünk ellátva.

A joghurt tejből készül, melyet Lactobacillus bulgaricus és Streptococcus thermophilus nevű baktériumok fermentálnak. Ezek a baktériumok – gyakran probiotikumként is említik őket - segítenek megőrizni a joghurt állagát, és javítják az ízét. A többi probiotikum, melyek részt vehetnek a joghurtkészítésben, gyakran a mikrobiális közeg részét képezik, de a fentebb említett két baktérium feltétlenül szükséges, hogy jelen legyen a szervezetben.

A probiotikumok segítségünkre vannak, hogy könnyebben megemésszük a tejcukrot, vagyis a laktózt, így a joghurt azok számára is sokkal emészthetőbb, akiknek egyébként gondjaik támadnának a tejtermékek fogyasztásával. A joghurt tehát javítja az emésztést, e mellett a kutatók azért javasolják a joghurtfogyasztást, mert növelheti az immunrendszer ellenálló-képességét.

Ha most szeretnénk belekezdeni a joghurtfogyasztásba, döntsünk a görög joghurt mellett, ami körülbelül kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a hagyományos natúr joghurt, mert a szűrési folyamat során eltávolítják belőle a folyékony tejsavót.

Azok a joghurtok, amelyek teljes értékű tejből készülnek, sokkal több telített zsírsavat tartalmaznak, azonban felhívják a figyelmet a tejzsírra, ami így lehet, hogy mégsem befolyásolja annyira negatívan az egészségünket. Kutatási eredmények is elérhetőek már, amelyek alátámasztják ezt a feltételezést. Egy tanulmányban ugyanis kimutatták, hogy a tejtermékekből származó magasabb telített zsírsav bevitel csökkentette a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) betegségek kialakulási kockázatát, míg a húsból származó telített zsírsav bevitel növelte azt. Mindenesetre az biztos, hogy a zsír megnöveli az elfogyasztott kalóriamennyiséget.

Akármilyen joghurtot is választunk, tartózkodjunk azoktól, amelyeknek az alján gyümölcsréteg vagy más édességek vannak, ezek ugyanis kétszer vagy háromszor annyi cukrot tartalmaznak, és így az egészséges joghurtunkat egy magas kalóriatartalmú desszertté varázsolják. Helyette inkább tegyünk bele a saját friss gyümölcseinkből, hogy természetes édesítővel növeljük az íz hatást és a rosttartalmat.

Forrás: edition.cnn.com

Hennafestés otthon

A hennáról szóló korábbi cikk folytatása. Bepillantást nyerhetünk az otthoni hennafestés folyamatába, és tippeket kaphatunk a tartós minta megalkotásához. Megtudhatjuk, miben más egy afrikai és egy indiai minta…

Az alkalom szülte támasz a szülőszobán

2018. március 18-án velem is megtörtént. Habár nem spontán. Nem úgy, ahogy terveztem. A kisbabám megszületése előtt, vajúdtam 4 órán keresztül. A legnehezebb rész, a vajúdás alatt pedig a párom és a szülésznőm adta a támogatást, testileg és lelkileg. Élménybeszámolót olvashattok!

Kezdődik a henna szezon! Neked volt már?

A hennát itthon, leginkább a tavaszi és nyári fesztiválok testfestékeinek alapanyagaként ismerik. Ennél, azonban sokkal több van ebben a csodás növényben...hogy mik ezek? Mégis, milyen fajtái vannak? Mire van szükségem, ha otthon kevernék henna pasztát? Nézzük!

Tények és tévhitek a cukorról

A legtöbben ördögtől valónak tartják a cukrot, főleg, ha diétáról van szó. Nézzünk meg pár tévhitet, amit gyakran hallhatunk.Vajon van mögöttük igazság? Kiderül a cikkből!

A helyes cipő kiválasztása, avagy mi alapján válasszunk?

Ha cipőt vásárolunk általában nem a praktikusságot, lábunk védelmét tartjuk szem előtt, hanem a színeket, stílust és a legújabb modelleket. Pedig számos bajunk is származhat belőle. Gondolok itt a láb-, gerinc-, derékfájásra, de, akár fejfájást is okozhat. Mégis, akkor mi alapján válasszunk cipőt?