Menü

Egészséges-e a joghurt?

Igen, egészséges, úgyhogy csak rajta, és adjuk hozzá a joghurtot az egészséges ételeink listájához, ha eddig nem tettük meg. Mindegy, hogy natúr, görög vagy alacsony zsírtartalmú joghurt mellett tesszük le a voksunkat, mindenképpen értékes fehérjeadaggal, B-vitaminnal és ásványi anyagokkal, többek között káliummal, foszforral és magnéziummal leszünk ellátva.

A joghurt tejből készül, melyet Lactobacillus bulgaricus és Streptococcus thermophilus nevű baktériumok fermentálnak. Ezek a baktériumok – gyakran probiotikumként is említik őket - segítenek megőrizni a joghurt állagát, és javítják az ízét. A többi probiotikum, melyek részt vehetnek a joghurtkészítésben, gyakran a mikrobiális közeg részét képezik, de a fentebb említett két baktérium feltétlenül szükséges, hogy jelen legyen a szervezetben.

A probiotikumok segítségünkre vannak, hogy könnyebben megemésszük a tejcukrot, vagyis a laktózt, így a joghurt azok számára is sokkal emészthetőbb, akiknek egyébként gondjaik támadnának a tejtermékek fogyasztásával. A joghurt tehát javítja az emésztést, e mellett a kutatók azért javasolják a joghurtfogyasztást, mert növelheti az immunrendszer ellenálló-képességét.

Ha most szeretnénk belekezdeni a joghurtfogyasztásba, döntsünk a görög joghurt mellett, ami körülbelül kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a hagyományos natúr joghurt, mert a szűrési folyamat során eltávolítják belőle a folyékony tejsavót.

Azok a joghurtok, amelyek teljes értékű tejből készülnek, sokkal több telített zsírsavat tartalmaznak, azonban felhívják a figyelmet a tejzsírra, ami így lehet, hogy mégsem befolyásolja annyira negatívan az egészségünket. Kutatási eredmények is elérhetőek már, amelyek alátámasztják ezt a feltételezést. Egy tanulmányban ugyanis kimutatták, hogy a tejtermékekből származó magasabb telített zsírsav bevitel csökkentette a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) betegségek kialakulási kockázatát, míg a húsból származó telített zsírsav bevitel növelte azt. Mindenesetre az biztos, hogy a zsír megnöveli az elfogyasztott kalóriamennyiséget.

Akármilyen joghurtot is választunk, tartózkodjunk azoktól, amelyeknek az alján gyümölcsréteg vagy más édességek vannak, ezek ugyanis kétszer vagy háromszor annyi cukrot tartalmaznak, és így az egészséges joghurtunkat egy magas kalóriatartalmú desszertté varázsolják. Helyette inkább tegyünk bele a saját friss gyümölcseinkből, hogy természetes édesítővel növeljük az íz hatást és a rosttartalmat.

Forrás: edition.cnn.com

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?