Menü

Egészséges-e a joghurt?

Igen, egészséges, úgyhogy csak rajta, és adjuk hozzá a joghurtot az egészséges ételeink listájához, ha eddig nem tettük meg. Mindegy, hogy natúr, görög vagy alacsony zsírtartalmú joghurt mellett tesszük le a voksunkat, mindenképpen értékes fehérjeadaggal, B-vitaminnal és ásványi anyagokkal, többek között káliummal, foszforral és magnéziummal leszünk ellátva.

A joghurt tejből készül, melyet Lactobacillus bulgaricus és Streptococcus thermophilus nevű baktériumok fermentálnak. Ezek a baktériumok – gyakran probiotikumként is említik őket - segítenek megőrizni a joghurt állagát, és javítják az ízét. A többi probiotikum, melyek részt vehetnek a joghurtkészítésben, gyakran a mikrobiális közeg részét képezik, de a fentebb említett két baktérium feltétlenül szükséges, hogy jelen legyen a szervezetben.

A probiotikumok segítségünkre vannak, hogy könnyebben megemésszük a tejcukrot, vagyis a laktózt, így a joghurt azok számára is sokkal emészthetőbb, akiknek egyébként gondjaik támadnának a tejtermékek fogyasztásával. A joghurt tehát javítja az emésztést, e mellett a kutatók azért javasolják a joghurtfogyasztást, mert növelheti az immunrendszer ellenálló-képességét.

Ha most szeretnénk belekezdeni a joghurtfogyasztásba, döntsünk a görög joghurt mellett, ami körülbelül kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a hagyományos natúr joghurt, mert a szűrési folyamat során eltávolítják belőle a folyékony tejsavót.

Azok a joghurtok, amelyek teljes értékű tejből készülnek, sokkal több telített zsírsavat tartalmaznak, azonban felhívják a figyelmet a tejzsírra, ami így lehet, hogy mégsem befolyásolja annyira negatívan az egészségünket. Kutatási eredmények is elérhetőek már, amelyek alátámasztják ezt a feltételezést. Egy tanulmányban ugyanis kimutatták, hogy a tejtermékekből származó magasabb telített zsírsav bevitel csökkentette a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) betegségek kialakulási kockázatát, míg a húsból származó telített zsírsav bevitel növelte azt. Mindenesetre az biztos, hogy a zsír megnöveli az elfogyasztott kalóriamennyiséget.

Akármilyen joghurtot is választunk, tartózkodjunk azoktól, amelyeknek az alján gyümölcsréteg vagy más édességek vannak, ezek ugyanis kétszer vagy háromszor annyi cukrot tartalmaznak, és így az egészséges joghurtunkat egy magas kalóriatartalmú desszertté varázsolják. Helyette inkább tegyünk bele a saját friss gyümölcseinkből, hogy természetes édesítővel növeljük az íz hatást és a rosttartalmat.

Forrás: edition.cnn.com

Hamarosan ismét érkezik az iskola és vele a koránkelés

Az új tanév gyorsan közeledik, így esetleg több családi intézkedést is közösen meg kell beszélni. Az alábbiakban néhány javaslatot olvashatnak arra vonatkozóan, hogyan lehet a gyerekek hétköznapjaiba beépíteni a normális alvási szokásokat.

Történet egy külföldi munkavállalásról

Egy korábbi cikkemben írtam arról, hogyan született meg az elhatározás a diplomával való külföldi takarítás lehetőségével kapcsolatban. Igen, sikerült munkát kapni. De hogyan kezdődött el az életünk a határon túl?

Génmódosított! - 3. rész

Ha keresünk, a génmódosításra is találunk pozitív konkrét példát. Legyünk tájékozottabbak, és ismerjük meg a génmanipulációs világ egyik legismertebb sikersztoriját!

Hasznos diétás trükkök tárháza

Ha korábban nem figyeltünk oda a táplálkozásunkra, akkor egy fogyókúra jelentős kihívás elé állíthat minket. Néhány egyszerű, mégis fontos ötlet segíthet minket a sikeres diéta (vagy még jobb, ha életmódváltás!) véghezvitelében, hiszen nem csak az a fontos, hogy mit eszünk...

Legyünk szuperjól akár két hét alatt!

A zöldségek és gyümölcsök az egészséges étrend nélkülözhetetlen részét képezik. Szerencsére az előnyeik nem csak a fizikai egészségünkhöz köthetőek. Egy új kutatás szerint, ha többet fogyasztunk belőlük, 2 hét alatt a pszichológiai jólétünk is javulásnak indul.