Menü

Tavaszi alakstart

Itt a tavasz, csicseregnek a madarak, és láthatjuk a napfényt… Végre szekrénybe tehetjük a nagykabátokat és bedobozolhatjuk a vastag harisnyákat! Igen ám, de a kevesebb ruha árulkodik, hogy mit tett a tél az alakunkkal. Ha elkényelmesedtél az otthon töltött hónapokban, és felkúszott rád néhány pluszkiló, akkor íme egy kis segítség a diéta elkezdéséhez!

Mikor? Most!

Az első legfontosabb kérdés, hogy mikor érdemes nekikezdeni a fogyókúrának. Talán rossz hír, de most azonnal… A leggyakoribb hiba, hogy mindig mindenki „holnaptól” diétázik, majd mindig jön egy újabb holnap. Legalább a felkészülést és az apró változtatásokat érdemes mielőbb elkezdeni, a halogatással nem érünk el semmit. Szintén gyakori hiba, hogy utoljára még megeszünk mindenféle finomságot, ami a szekrényben van, és jól teletömjük a bendőnket. Ezzel sajnos csak nehezítjük a diéta elkezdését. Ilyenkor ugyanis tágítjuk a gyomrunkat, megemeljük a vércukorszintünket, ezért a fogyókúra nehezebbnek tűnhet az elején, mint amilyen egyébként lenne. Akik már a legelején „elvéreznek”, azoknál ez a gyakori téves cselekvés áll a háttérben.

Határozott döntés

Dönts vagy hagyd az egészet, de ne végezz félmunkát! Ha elhatározod magad, hogy igenis fogyni szeretnél, akkor tedd meg a szükséges lépéseket! Segíthetnek az alábbiak:

- Írj bevásárlólistát a diétás ételekről, és tűzd ki a bevásárlás napját!
- Tölts le egy okostelefon alkalmazást, vagy vezess egy füzetet, amibe feljegyzed a jelenlegi súlyodat, és azt is, hogy mennyit szeretnél fogyni! Természetesen nem csak a kilókkal szabad játszani, azt is meghatározhatod, hogy hány centivel szeretnél kisebb hasat, vagy vékonyabb combokat. Persze maradj a realitás talaján, ne próbálj meg úgy kinézni, mint Keira Knightley, ha sosem voltál olyan alkat.
- Vegyél bérletet egy fittness terembe, szerezz be DVD-t, amire tornázhatsz, vagy ments el olyan YouTube linkeket, amikre mozoghatsz! Vezess edzésnaplót és írd le, hogy hetente hányszor, mikor szeretnél sportolni.

A nulladik napon

Nos, ha döntöttél, nevezd ki nulladik napnak a mait, és máris vezesd fel a www.kaloriabazis.hu weboldalon a mai étkezésed eredményeit. Ebből láthatod, hogy hány kalóriát, mennyi szénhidrátot fogyasztasz egy áltagos napon, amikor nem figyelsz oda, és hogy min kell változtatnod. Ez jó támpontot képezhet a továbbiakra nézve.

Miért?

Sok ember azért adja fel idejekorán a diétát, mert nem jelenik meg a gondolataiban rendszeresen, hogy mit miért áldoz fel. Fogd magad, és írd össze! Például: „Azért nem eszem többé cukros kekszet, csak egészséges süteményt, mert jobban akarok kinézni bikiniben. Nem ér nekem annyit egy-egy adag sültkrumpli, hogy testem egészségtelen legyen a túlsúly miatt.” Ha van olyan képed, amelyen neked tetszően néznél ki, tedd ki a hűtőre, hogy ez a célod! Ha nincs, akkor kérd meg egy barátodat, hogy Photoshoppal készítsen rólad egy ilyen képet, de az is elég lehet, ha olyan alakú hölgyek fotóid teszed ki, akikhez hasonlítani szeretnél. Ismét hangsúlyozzuk: légy reális, és ne gazellának akarj kinézni, csak csinosnak és egészségesnek.

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.