Menü

Érdemes mielőbb megvizsgáltatni a gyerekek szemét

Tíz szűrővizsgálaton átesett gyermek közül egynél valamilyen szemészeti rendellenesség állapítható meg. Ha ezt az adatot előbb tudtuk volna, biztosan korábban megvizsgáltatjuk a gyermeket, de így csak óvodáskorban derült fény a problémára egy rutinvizsgálat során. Pedig minél előbb, annál jobb! A látórendszer fejlődésében ugyanis az első négy év a meghatározó, nagyon fontos az esetlegesen fennálló problémák időbeni felfedezése.

Annak idején eszünkbe sem jutott, hogy bármi probléma lehet a kislánnyal. Orvoshoz jellemzően csak akkor járunk, ha valami gond van, inkább a megelőzésre, egészséges életmódra törekszünk. Igen ám, de a kisgyermek nem feltétlenül tudja elmondani, megfogalmazni, ha valami egészségügyi nehézsége van! Arról nem is beszélve, hogy sokszor még gyerekkori viselkedési problémákról is kiderülhet, hogy valamilyen testi rendellenesség okozza bennük a feszültségeket.

A húgom a lehető legegészségesebb gyermeknek tűnt: életvidám, jól evő kis energiabomba volt, aki már akkor imádott élni, az udvaron játszani, rosszalkodni. Gyakran nézegettünk, lapozgattuk a mesekönyveket, minden este több mesét olvastunk neki, és ha valamit nem szó szerint úgy olvastunk-meséltünk, ahogy le volt írva, akkor sarkallatosan kijavított minket. Emiatt eszünkbe sem jutott, hogy gond lehet a látásával, nem voltak erre utaló jelek, ezért igencsak megdöbbentünk, amikor az említett kötelező életkori vizsgálaton, 4 éves kora után derült ki, hogy elég erős szemüvegre van szüksége. Sőt, nem is bíztattak minket, mondták, hogy még kissé romlani fog a helyzet, amíg növésben van, de a megfelelő szemüveg segít, a rendszeres felülvizsgálat pedig egyenesen kötelező.

Nem tudom, mi történt volna, ha időben, mondjuk még csecsemőkorban fény derül rá, hogy rossz a gyermek szeme, lehet, hogy többet tehettünk volna érte. Sajnos csak hallásvizsgálatot végeznek kötelező módon, így érdemes önkéntesen elvégeztetni a szemvizsgálatot ott, ahol ezt nem teszik meg alapból.

A leggyakoribb eltérések a rejtett dioptria hibák, a kancsalság, a két szem közötti jelentős dioptria-különbség és ennek következtében a fixálási problémák.

Ahhoz, hogy egy újszülött megismerhesse a világot, gondolkodása és készségei megfelelően fejlődjenek, tökéletes látásra van szüksége, ezért a látórendszerben esetlegesen fennálló eltérések diagnosztizálása időben kell, hogy történjék. Szerencsére ma már elérhető olyan átfogó, a gyermek számára nem megterhelő, modern szemészeti szűrővizsgálat, amelynek köszönhetően fel lehet deríteni a szem különféle problémáit, így a rejtett kancsalságot, de a két szem közötti jelentős dioptria-különbséget és a fixálási problémákat is.

A kancsalságnak létezik veleszületett, örökletes és szerzett formája is. Gyermekkorban ez az egyik leggyakrabban előforduló szemészeti probléma. Amennyiben azt észleljük, hogy a kicsi szemeinek nézővonala eltér, befelé vagy kifelé fordulnak a szemek, akkor a lehető leghamarabb szakorvoshoz kell fordulni. Sajnos azonban jellemzően még a legközelebbi hozzátartozók és a pedagógusok sem veszik észre, hogy valami baj van” – mondta el Dr. Munkácsi Györgyi, a Czeizel Intézet szemorvosa.

A szakember azt is hozzátette, hogy amennyiben a gyermek koraszülött, vagy a családban előfordul szemgolyót érintő fejlődési rendellenesség, kancsalság vagy tompalátás, szintén érdemes orvoshoz fordulni. „A gyengébben funkcionáló érzékszervet az agy kikapcsolja a látásból. Az időben megkezdett kezeléssel azonban elkerülhető, hogy a gyermek ne csak a jobban látó szemét használja”– emelte ki a szakorvos, aki szerint fél éves kor után mindenképp érdemes elvégeztetni a szűrővizsgálatot, hiszen a szakember véleménye útmutató a további tennivalók eldöntésében.

Ennek a pár másodperces, modern szűrővizsgálatnak az a nagy előnye, hogy alig igényel együttműködést a gyermektől. Az eljárás teljesen fájdalommentes, játékos formában történik, amelynek során egy speciális kamera fényképeket készít a vizsgált gyermek szemeiről. A kicsi szülője ölében, a vizsgáló orvostól viszonylag távol helyezkedik el. A vizsgáló eszköz által segítséget kapunk a kancsalság, a fénytörési hibák a fennálló dioptria eltérések megítéléséhez. Nagyon fontos az eltérések időben történő felfedezése, amely esélyt ad a gyors kezelésre és a gyógyulás esélyeinek növelésére” – mondta el Dr. Munkácsi Györgyi a Czeizel Intézetben is alkalmazott gyermekbarát szemészeti szűrési eljárásról.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.