Menü

A közös családi vacsorák ereje

Sokan emlékeznek a gyermekkori családi vacsorákra, és fel tudunk idézni nagyszerű emlékeket a konyhában töltött estékről, esetleg éjszakákról. Talán nem is ritkán fordult ez elő. A szüleink vacsorát készítettek, mi segítettünk nekik, közösen ültünk le az asztalhoz, és ettünk... Ennyire egyszerű volt.

Sajnos azonban a családi étkezések fogalma az évek során megváltozott. Sokaknak nehéz összehozni heti egy-két közös családi vacsorát. A rengeteg munka, a gyerekek extra délutáni elfoglaltságai, a sok tanulnivaló mellett a közös evés nagyon háttérbe szorult.

A körülmények megváltoztak, az élet úgy tűnik, bonyolultabb, mint 30 évvel ezelőtt, a családok igénylik a közös esti étkezéseket. Nem gond, ha ez csak heti egy-két alkalomra korlátozódik, viszont mindenképpen jótékony hatással van az agyra, testre és a lélekre.

Ha a családi vacsorák eddig nem képezték a háztartásunk részét, attól még szükség van rá. Ha a nulláról kezdjük, próbáljuk rendszeresíteni ezeket az alkalmakat a hét minden napjára, beleértve a hétvégéket is. Jó, ha ezek az étkezések gondosan szervezettek, például előre kinézett recept alapján készített egészséges ételeket fogyaszthatunk.

Az alábbiakban négy előnyről olvashatunk, amelyeket bogarászva kedvet kaphatunk hozzá, hogy szokássá alakítsuk a fentebb leírtakat!

1. Megtaníthatjuk gyermekeinket főzni: a szülőknek ez egy remek lehetőség, hogy tanítsák gyermekeiket az étel alapanyagok helyes kezelésére. Megoszthatjuk a családi recepteket is.

2. Együtt dolgozhatunk, és felelősségre oktathatjuk gyermekeinket: ezek a tevékenységek együttműködést igényelnek. Ha a konyhában együtt tevékenykedünk, számos lehetőséghez jutunk, hogy felelősségvállalásra tanítsuk a kisebbeket. Jó ötlet a feladatok napi cserélgetése is egymás között. Változhat, hogy ki teríti meg az asztalt, ki aprítja a zöldséget, ki takarítja le a konyhapultot.

3. Kapcsolatápolás és kommunikáció: ez az a helyzet, ahonnan távol KELL tartanunk az elektromos eszközöket. Kapcsoljuk ki a tv-t, a telefonokat halkítsuk le. Ez az időszak legyen szent mindannyiunk számára, és ösztönözzük családtagjainkat, hogy beszélgessenek egymással!

4. Az egészséges étel egészséges gyermeket rejt: azok a gyermekek, akik rendszeresen családi körben vacsoráznak, több gyümölcsöt, zöldséget, vitamint, ásványi anyagot fogyasztanak, és kevesebb fagyasztott ételt, cukros italt vesznek magukhoz.

A felsorolt előnyök érvekként is felsorakoztathatóak az esti közös étkezések mellett, úgyhogy nem is ejtetnénk erről több szót: közös családi vacsorára fel!

Forrás: www.patient.co.uk

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!