Menü

Mi a titka az elronthatatlan majonéznek?

  • Dátum: 2017.04.06., 22:10

Literszámra vásárolva a különböző bolti majonézeket, sokszor gondolkodtam, vajon nem tudnánk-e ezt mi is megcsinálni itthon? Egyrészt, mert talán gyorsabb, és ha zárva van az üzlet, akkor is előállítható, másrészt a bolti változatok íze sokszor kissé műanyagosnak tetszhet.

Korábban is próbálkoztunk már az otthoni majonézkészítéssel, de valamin mindig elbuktunk. Azután anyósomtól tanultam a tökéletes majonéz receptet, amit most szeretettel osztok meg veletek.

Az első és nagyon fontos dolog, hogy el kell engednünk azt a tévhitet, miszerint a majonéz gyártásakor a tojásfehérjét mindenképpen ki kell dobnunk.

Legelső lépésként – ez a titok egyik nyitja – egy EGÉSZ tojást, sárgájával és fehérjével együtt (esetleg még egy plusz tojássárgáját hozzátehetünk), sóval, borssal, cukorral vagy édesítőszerrel, 2 evőkanál mustárral és egy evőkanál ecettel keverjünk ki. Fontos, hogy az ecet biológiai erjesztéssel készült ecet legyen, ne pedig ecetsav. Legjobb, ha alma- vagy borecetet használunk, de ételecet is jó, viszont abból kevesebbet tegyünk bele. Az alma- és borecetek csak 5% körüliek. A kotyvalékunkhoz ízlés szerint még egy gerezd fokhagymát vagy frissen facsart citromlevet (tényleg ne flakonos, boltit!) is rakhatunk.

Nagyon fontos, hogy az összetevőket villával vagy KÉZI habverővel keverjük ki nagyjából, állaga krémszerű legyen.

Ezt követően kezdhetjük adagolni hozzá az olajat. A legtöbb recepttel ellentétben az olaj adagolásánál nem kell óvatosnak lennünk, bátran adhatjuk hozzá, nem kell elaprózni. A keverést még mindig kézi mixerrel vagy a gépi mixer alacsony fokozatával végezzük, de semmiképpen se használjunk botmixert! Az olajak közül a legjobb a hidegen sajtolt kukoricacsíra olaj, ami lágy ízt biztosít a majonézünknek. Kukoricacsíra olaj helyett használhatunk étolajat is, a lényeg mindössze az, hogy olajunk semleges ízű legyen, tehát ne használjunk olivaolajat, mert annak nagyon karakteres jellege kesernyés ízt kölcsönöz a majonéznek. Jó ötlet lehet a receptet repceolajjal is kipróbálni.

A kevergetés során folyamatosan kóstolgassuk az elegyünket, amit bármikor – akár a legvégén is – nyugodtan utána ízesíthetünk. Az a jó, ha a laza kevergetés végére egy viszonylag híg elegyet kapunk. Ez az a pillanat, amikor magunkhoz ragadhatjuk a botmixert, és annak segítségével tetszőleges sűrűségűre, krémszerűre sűríthetjük a majonézünket. Arra számítsunk, hogy ez egy nagyon gyors folyamat lesz!

Ebben az egészben az a rendkívüli, hogy máris körülbelül egy liternyi majonézt készítettünk, amit csak átöntünk egy műanyag dobozba vagy egy kiürült, régi majonézes flakonba, amiből még nyomhatjuk is, mint a boltban kapható testvérét.

A hűtőben pedig minimum 2-3 hétig eláll. Amikor újra elővesszük, figyeljünk arra, hogy a vizes és olajos fázisok szétválhatnak, ezért ilyenkor rázzuk fel vagy keverjük újra össze.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.