Menü

Komfortérzet kialakítása – hétvégén is szükséges!

A minap láttam egy plakátot a metrón utazva, ami valamilyen TV csatornát reklámozott. A plakáton egy fiatal nő ült törökülésben, szomorú, könnyes arccal, kinyúlt melegítőnadrágban, kezében egy tál popcornt tartva bambán nézett ki a képből. A reklámszöveg lényege pedig az volt, hogy szakítás után otthon sírva, begubózva, nassolva nézzük a reklámozott csatornát, ahol romantikus amcsi filmeket adnak egész álló nap.

Számomra ez a magatartásforma teljességgel elfogadhatatlan. Elismerem, hogy az ember egy-egy csalódás után ideig-óráig sajnálhatja magát, de utána igenis álljon talpra, és ha nem muszáj, ne csalogassuk bele az embereket ilyesfajta kényelmesnek tűnő, de nem igazán hasznos helyzetekbe!

Erről eszembe jutott, hogy vasárnap délutánonként sokszor érzem otthon, hogy „nem tetsző” külsőm van. A ruha, amit viselek, nem kedvemre való, a hajam kócos, és csak lazán összefogtam. Mindig elképzelem, hogy de jó lesz majd este lezuhanyozni, hajat mosni, felfrissíteni magamat, majd eszembe jut, hogy miért ne tenném ezt most rögtön? Miért várunk bizonyos dolgokra ok nélkül olyan sokáig? Miért ne lehetnénk szépek és kívánatosak otthon, csak úgy? Önmagunknak miért ne öltözzünk fel szépen? Miért ne csípjük ki magunkat? Az a fontos, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, mindegy milyen a környezet, ami éppen az adott pillanatban körülvesz minket.

Nekünk nőknek a megfelelő komfortérzet kialakításához szükséges az, hogy hajunk frissen mosott legyen, és szépnek érezzük magunkat a ruhában, amit viselünk. Elizabeth Gilbert – az Ízek, imák, szerelmek című könyv írója – írja Big Magic című könyvében, hogy szerinte főként az otthondolgozók számára elengedhetetlen, hogy felöltözve, és ne pizsamában tengessék a hétköznapjaikat, hogy sminkeljenek, és munka közben is frissnek és fittnek érezzék magukat.

Sokszor hangoztatjuk a klisét, hogy a belső a lényeg, a külső nem számít, amely részben valóban igaz. Ennek ellenére mindenkinek van egy-két – nevezhetjük vesszőparipának, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy kifogástalanul érezze magát.

Ha megtaláltuk ezeket a saját életünkben, még rosszkedv esetén is hasznukat vehetjük! :)

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.