Menü

Cottage pie vagy pásztorpite? - Készítsd el!

Biztosan sokan hallottak már a cottage pie elnevezésű angol ételről, néhányan talán kóstolták is vagy próbálkoztak az elkészítésével. Sokan esetleg keverik az úgynevezett pásztorpitével vagy Shepherd’s pie-jal. Most elárulom a mi családi receptünket, amit a páromék az angol rokonaiktól tanultak.

A különbség a cottage pie és a Shepherd’s pie között az, hogy míg a cottage pie marhahúsból, addig a Shepherd’s pie bárányhúsból készül. Nagyjából itt ki is merítettük a kettő közötti különbséghalmazt. A két elnevezést egyébként gyakran használják egymás szinonimájaként, pedig mint láthatjuk, nem ugyanazt az ételt takarják.

A cottage pie elnevezést először 1791-ben említik, a Shepherd’s pie kifejezést egészen 1854-ig nem jegyezték fel. A cottage szó egyébként a falusi munkások szerény lakóházaira utal, és azt követően jelent meg, hogy az Egyesült Királyság szegény lakosai között elterjedt a burgonya fogyasztása.


Kép forrása: more-more-more.co.uk

A recept egyébként kifejezetten egyszerű és a húst leszámítva szerény összetevők alkotják, az íze viszont elmondhatatlanul finom, ezért erről nem is írnék, inkább mindenkit biztatok, hogy készítse el otthon.

Darált marhahúst (vagy pásztorpite esetén bárányhúst) pároljunk meg egy serpenyőben valamennyi olajon vagy zsíron, mintha bármilyen más rakott ételhez készítenénk. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk ízlésünknek megfelelően. Adjunk hozzá paradicsompürét is, és locsoljuk meg egy-két deci vörösborral. Ez a néhány mozzanat talán pluszt jelenthet a hagyományos elkészítési módhoz képest, de így megspékelhetjük az étel ízét. A végén tegyünk még hozzá reszelt sárgarépát és zellert. Ezt külön, a majd készülő két réteg közé is rakhatjuk. Ha kedvünk támad hozzá, keverhetünk bele reszelt sajtot is.


Kép forrása: taste.com.au

Közben készítsünk krumplipürét, ez fog a rakott eledel tetejére kerülni. Fontos, hogy a pürénk ne a szokásos, esetleg porból készült változat híg állagát utánozza, hanem sűrű legyen, így áll majd össze rendesen az étek.

Ha minden alkotóelemmel elkészültünk, egy tepsibe, vasedénybe vagy jénai tálba rétegezzük a hozzávalókat. Alulra kerül a hús, egyenletesen eloszlatva. Ha a reszelt sárgarépát és a zellert nem kevertük a húsba, akkor most tegyük föléje, majd rétegezzük rá a krumplipürét. A legjobb, ha fagyiskanállal adagoljuk rá a krumplipürét, így a végén még ínycsiklandóbb kinézetet kölcsönözhetünk a vacsoránknak. A tetejét esetlegesen durvára reszelt sajttal is megszórhatjuk, de az autentikus ételváltozatban ez nem szerepel – próbáljuk ki vele és nélküle is! :) Legvégül pedig dobjuk be a sütőbe, és süssük össze a különböző ízeket!

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!