Menü

Cottage pie vagy pásztorpite? - Készítsd el!

Biztosan sokan hallottak már a cottage pie elnevezésű angol ételről, néhányan talán kóstolták is vagy próbálkoztak az elkészítésével. Sokan esetleg keverik az úgynevezett pásztorpitével vagy Shepherd’s pie-jal. Most elárulom a mi családi receptünket, amit a páromék az angol rokonaiktól tanultak.

A különbség a cottage pie és a Shepherd’s pie között az, hogy míg a cottage pie marhahúsból, addig a Shepherd’s pie bárányhúsból készül. Nagyjából itt ki is merítettük a kettő közötti különbséghalmazt. A két elnevezést egyébként gyakran használják egymás szinonimájaként, pedig mint láthatjuk, nem ugyanazt az ételt takarják.

A cottage pie elnevezést először 1791-ben említik, a Shepherd’s pie kifejezést egészen 1854-ig nem jegyezték fel. A cottage szó egyébként a falusi munkások szerény lakóházaira utal, és azt követően jelent meg, hogy az Egyesült Királyság szegény lakosai között elterjedt a burgonya fogyasztása.


Kép forrása: more-more-more.co.uk

A recept egyébként kifejezetten egyszerű és a húst leszámítva szerény összetevők alkotják, az íze viszont elmondhatatlanul finom, ezért erről nem is írnék, inkább mindenkit biztatok, hogy készítse el otthon.

Darált marhahúst (vagy pásztorpite esetén bárányhúst) pároljunk meg egy serpenyőben valamennyi olajon vagy zsíron, mintha bármilyen más rakott ételhez készítenénk. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk ízlésünknek megfelelően. Adjunk hozzá paradicsompürét is, és locsoljuk meg egy-két deci vörösborral. Ez a néhány mozzanat talán pluszt jelenthet a hagyományos elkészítési módhoz képest, de így megspékelhetjük az étel ízét. A végén tegyünk még hozzá reszelt sárgarépát és zellert. Ezt külön, a majd készülő két réteg közé is rakhatjuk. Ha kedvünk támad hozzá, keverhetünk bele reszelt sajtot is.


Kép forrása: taste.com.au

Közben készítsünk krumplipürét, ez fog a rakott eledel tetejére kerülni. Fontos, hogy a pürénk ne a szokásos, esetleg porból készült változat híg állagát utánozza, hanem sűrű legyen, így áll majd össze rendesen az étek.

Ha minden alkotóelemmel elkészültünk, egy tepsibe, vasedénybe vagy jénai tálba rétegezzük a hozzávalókat. Alulra kerül a hús, egyenletesen eloszlatva. Ha a reszelt sárgarépát és a zellert nem kevertük a húsba, akkor most tegyük föléje, majd rétegezzük rá a krumplipürét. A legjobb, ha fagyiskanállal adagoljuk rá a krumplipürét, így a végén még ínycsiklandóbb kinézetet kölcsönözhetünk a vacsoránknak. A tetejét esetlegesen durvára reszelt sajttal is megszórhatjuk, de az autentikus ételváltozatban ez nem szerepel – próbáljuk ki vele és nélküle is! :) Legvégül pedig dobjuk be a sütőbe, és süssük össze a különböző ízeket!

Strandkaják – hogyan illesszük diétába?

Hiába az egyre inkább egészséges életmódra való törekvés, még mindig hódítanak a strandkaják, melyek nem épp egészséges mivoltukról híresek.

Könnyű nyári fogások

Hőség van a lakásunkban, mégis ennénk valamit? Könnyű, egyszerűen elkészíthető, kímélő ételeket keresünk? A következő receptek hűsítően hatnak a szervezetre és még egészségesek is!

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Horvátok

A Magyarországon élő nemzetiségek közül a következő, amelynek konyhájával megismerkedhetünk, a horvátoké. A népszerű ételeket a legtöbben ismerik, de nem árt, ha ezeket otthon is el tudjuk készíteni.

Ha nyár, akkor leves

A kánikulában mi sem esik jobban, mint egy hűsítő, jéghideg ital, viszont enni is kell valamit. Miért is ne lehetne mindkettőt egyszerre?

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Görögök

A görögök nem nagy számban élnek itt, ők is nagyjából egyetlen településen és környékén. Noha ma már legtöbben magyarul is ugyanúgy, vagy jobban beszélnek, mint görögül, a konyhaművészetükben megőrizték az anyaország ízeit. Ebből következik egy kis válogatás.