Menü

Cottage pie vagy pásztorpite? - Készítsd el!

Biztosan sokan hallottak már a cottage pie elnevezésű angol ételről, néhányan talán kóstolták is vagy próbálkoztak az elkészítésével. Sokan esetleg keverik az úgynevezett pásztorpitével vagy Shepherd’s pie-jal. Most elárulom a mi családi receptünket, amit a páromék az angol rokonaiktól tanultak.

A különbség a cottage pie és a Shepherd’s pie között az, hogy míg a cottage pie marhahúsból, addig a Shepherd’s pie bárányhúsból készül. Nagyjából itt ki is merítettük a kettő közötti különbséghalmazt. A két elnevezést egyébként gyakran használják egymás szinonimájaként, pedig mint láthatjuk, nem ugyanazt az ételt takarják.

A cottage pie elnevezést először 1791-ben említik, a Shepherd’s pie kifejezést egészen 1854-ig nem jegyezték fel. A cottage szó egyébként a falusi munkások szerény lakóházaira utal, és azt követően jelent meg, hogy az Egyesült Királyság szegény lakosai között elterjedt a burgonya fogyasztása.


Kép forrása: more-more-more.co.uk

A recept egyébként kifejezetten egyszerű és a húst leszámítva szerény összetevők alkotják, az íze viszont elmondhatatlanul finom, ezért erről nem is írnék, inkább mindenkit biztatok, hogy készítse el otthon.

Darált marhahúst (vagy pásztorpite esetén bárányhúst) pároljunk meg egy serpenyőben valamennyi olajon vagy zsíron, mintha bármilyen más rakott ételhez készítenénk. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk ízlésünknek megfelelően. Adjunk hozzá paradicsompürét is, és locsoljuk meg egy-két deci vörösborral. Ez a néhány mozzanat talán pluszt jelenthet a hagyományos elkészítési módhoz képest, de így megspékelhetjük az étel ízét. A végén tegyünk még hozzá reszelt sárgarépát és zellert. Ezt külön, a majd készülő két réteg közé is rakhatjuk. Ha kedvünk támad hozzá, keverhetünk bele reszelt sajtot is.


Kép forrása: taste.com.au

Közben készítsünk krumplipürét, ez fog a rakott eledel tetejére kerülni. Fontos, hogy a pürénk ne a szokásos, esetleg porból készült változat híg állagát utánozza, hanem sűrű legyen, így áll majd össze rendesen az étek.

Ha minden alkotóelemmel elkészültünk, egy tepsibe, vasedénybe vagy jénai tálba rétegezzük a hozzávalókat. Alulra kerül a hús, egyenletesen eloszlatva. Ha a reszelt sárgarépát és a zellert nem kevertük a húsba, akkor most tegyük föléje, majd rétegezzük rá a krumplipürét. A legjobb, ha fagyiskanállal adagoljuk rá a krumplipürét, így a végén még ínycsiklandóbb kinézetet kölcsönözhetünk a vacsoránknak. A tetejét esetlegesen durvára reszelt sajttal is megszórhatjuk, de az autentikus ételváltozatban ez nem szerepel – próbáljuk ki vele és nélküle is! :) Legvégül pedig dobjuk be a sütőbe, és süssük össze a különböző ízeket!

Nem szomjasak, hanem éhesek leszünk a sótól?

Ha valami sósat eszünk, szomjasnak érezzük magunkat. Egy berlini kutatóintézet újonnan megjelent vizsgálati eredménye szerint nem mindig alakul így a történet.

Rendhagyó szendvicsek

Ha már unod a klasszikus szendvicseket, és szívesen kipróbálnál valami mást, akkor ideje elővenned a kreativitásodat! Mikor, ha nem tavasszal...? Segítünk néhány rendhagyó kenyérre- és kenyérbevaló alternatívával!

Többet eszünk az okostelefonok miatt?

Az internet, az okostelefonok növelhetik az agy impulzusigényét, és használatuk révén gyakran kap üzenetet a jutalomközpont. Szinte ugyanez történik evéskor, a finomságok fogyasztásakor is – a két terület összefüggése pedig elgondolkodtató.

Vegán kenyérrevalók

Zöldségek, gyümölcsök, magvak, hüvelyesek... Mindannyian tudjuk, hogy milyen egészségesek, mégis keveset fogyasztunk belőlük. Ha nem is vagyunk vegetáriánusok, és nem követünk vegán étrendet, akkor is érdemes tőlük ötleteket lopni az étkezésünkhöz. Például ezeket a finom kenyérrevalókat!

Házi sajtok reneszánsza

Újra elterjedni látszanak a kézműves, házi készítésű élelmiszerek. Azok után nem is csoda, hogy egyre nagyobb a szakadék a bolti és a saját készítésű termékek között. Most már ott tartunk, hogy néha a nagy áruházláncok is helyet adnak az őstermelőknek, készítőknek. Miért térünk vissza a hagyományoshoz?