Menü

Diéta: minden kezdet nehéz

Ha most kezded a diétát vagy az életmódváltást, akkor bizony nincs könnyű dolgod... Az első napok, hetek jelentik a legkritikusabb időszakot. Azt is hamarosan megtudod, hogy miért. De adjon erőt, hogy ha a kezdeteket átvészeled, akkor belerázódsz és később már sokkal könnyebb, természetesebb lesz az egészséges táplálkozás!

A fogyókúrás oldalakon nap nap után olvashatjuk azok történeteit, akik számos alkalommal próbáltak már lefogyni, átalakulni, de nem sikerült. Azt is láthatjuk, hogy sok esetben az addigi módszereket illetik kritikával, pedig nem csak ez a kulcs. No de miért is olyan nehéz az elején, s mi segíthet?

1. Mekkora kihívás tájékozódni egy városban, ahol még sosem jártál? Még akkor is, ha van térképed. A szülővárosodban ezzel ellentétben már csukott szemmel is eltalálnál a különböző helyekre. Éppen így van ez, amikor a táplálkozásodat szeretnéd megváltoztatni. Az evés alapműveletnek számít, nem sok gondolkodást igényel, amikor azonban változtatni kívánunk táplálkozási szokásainkon, akkor hirtelen ez a korábban könnyed és ösztönös életfenntartó tevékenység sok kihívás elé állíthat téged, ahol rengeteget kell tanulnod. Nagy könnyebbség lehet, ha fogadsz egy szakembert, aki elvezet ebben az útvesztőben, és összeállít egy minta étrendet, valamint segít átalakítani a bevásárlólistádat. De hasonlóan segíthet egy életmódváltó facebook csoport is, ahol bármikor tehetsz fel kérdéseket és megoszthatod a tapasztalataidat.

2. A szervezetednek, valamint az agyadnak is meg kell szoknia az új üzemmódot. Idő kell hozzá, hogy kiiktasd a korábbi rutinokat, például ha minden este nassoltál, vagy egész nap rájártál a csokis kekszre. Természetesen meg lehet szokni, hogy innentől kezdve nincs torta és sütemény minden ebéd után, de ne várd magadtól, hogy egyik napról a másikra átállsz. Ez nem azt jelenti, hogy nézd el magadnak a kis "bűnözéseket", hiszen azzal csak megnyújtod az átszokási folyamatot. De könnyebb lehet, ha tudatosítod magadban a nehézség természetességét. Kitartás, nemsokára könnyebb lesz! Igen, létezik olyan, hogy már nem is akarsz enni valamilyen finomságból csak azért, mert úgy érzed: nem éri meg.

3. Mi történik a sikeres diéta és életmódváltás esetén, ami a meghiúsultak esetén nem valósul meg? Olyan, mintha az agyadban átkapcsolódna valami. Lehet, hogy korábban is próbáltál fogyókúrázni, de még nem jött el az idő... Ahogy mondják: még nem volt elég rossz ahhoz, hogy változtass. Lehet, hogy ez nem hangzik barátságosan, de igaz. Néha egy erős löket kell ahhoz, hogy megérjen benned a változás igénye, máskor csak sok egymás utáni kellemetlenség, elégedetlenség vezet odáig, hogy dönts az életmódváltás mellett. Bárhogyis, de ezeknek a tényezőknek tudatosodniuk kell, és idővel eljutsz odáig, hogy most már nem csak gondolkodsz, hanem cselekszel! Igen, előfordul, hogy később esik le, mi is történik veled és mibe fogtál. Erőt adhat, ha összeírod a motivációidat, céljaidat és kiteszed a falra, vagy akár egy korábbi fényképedet ragasztod a hűtőre, ahol tetszettél magadnak. De ha van olyan barátod, aki ért a Photoshophoz, akkor megkérheted, hogy az egyik fotódat alakítsa át Rubint Rékásra egy reálisan kitűzött képre.

4. A környezeted miatt is nehéz lehet diétába fogni. Sajnos sokan tapasztalják, hogy a családjuk nem hisz bennük, nem bíztatja őket, hanem épp ellenkezőleg: baromságnak tartják az egészet (persze ezzel a saját lelkiismeretüket is igyekszenek elaltatni), valamiféle úri hóbortnak, és amellett, hogy melletted falatozzák az illatos fánkot, még téged kritizálnak. Nos, ha nálad is hasonló a helyzet, akkor össze kell szedned a belső erődet, bátorságodat és türelmedet! A jó hír az, hogy minden csoda három napig tart - idővel megszokják az újfajta szokásaidat, és ha esetleg morognak is miatta egy kicsit, tudomásul veszik. De sosem lehet tudni: lehet, hogy a jó példád idővel ragadós lesz!

5. Ha már többször fogtál diétába és többször adtad fel az elején, akkor ismerheted azt a jelenséget, hogy olyan, mintha meg sem történt volna... Néhány napnyi elhatározás, aztán történik valami, és mindenben visszatérsz a régi szokásaidhoz, a próbálkozás pedig valahogy elfelejtődik. De amikor nem tetszik a helyzet, vagy újra nekirugaszkodsz, akkor tudatosan vagy tudat alatt eszedbe juthatnak a korábbi feladott próbálkozások, és ezek gátolhatnak, hogy ezúttal másképp legyen. Használj pozitív megerősítéseket, mint például: "A jelenlegi elhatározásom valódi és sikeres. Kitartó vagyok és megvalósítom a céljaimat. Képes vagyok elérni az álmaimat."

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.