Menü

Nagyon ellenálló baktériumok?

Tudatosan élve életünket, figyelünk arra, hogy ha megbetegszünk, igyekezzünk házi praktikákkal elillanni a betegség elől. Ha súlyosbodik a helyzet, meglátogatjuk a háziorvosunkat, de talán még ott is tartjuk magunkat, nehogy antibiotikumot írjon fel nekünk. Vannak bizonyos helyzetek, amikor már tudjuk magunktól is, hogy elkerülhetetlen, különben felülkerekedne rajtunk a kór, de a tudatos állampolgárok nagy része tisztában van azzal, hogy az első lépés nem az antibiotikum szedés.

Sajnos környezetünkben azonban élnek olyan társaink is, akik a megbetegedésük elején megriadnak, és az antibiotikumot látják az egyetlen elfogadható megoldásnak. A betegségek lelki okáról itt még nem is ejtünk szót, de vajon mi a következménye az antibiotikumok ilyen kiterjedt használatának? Aminek persze nemcsak mi, páciensek vagyunk az okai, de az orvostudomány is egyre szívesebben írja fel a receptre kapható, nagy dózisú antibiotikumokat.


Egy idő után a baktériumok egyre ellenállóbbak lesznek
még az antibiotikumokkal szemben is

A baktériumok olyan tulajdonságokkal vannak felruházva, amelyeknek segítségével egy kis idő elteltével könnyebben ellen tudnak állni bizonyos hatóanyagoknak, és ezt a tulajdonságukat állandósítani is tudják. Tehát olyan képességek fejlesztésére képesek, amelyek lehetővé teszik, hogy az addig káros anyagok az elkövetkezendőkben ne hordozzanak további veszélyeket számukra. Így lesznek ellenállóbbak, azaz rezisztensek az addig hatékony szerekkel szemben.

Ennek következtében azonban olyan mértékben kiterjedhet az antibiotikum rezisztencia, hogy idővel nem lesz effektív gyógyszerünk a betegségek ellen.

A gyógyszerek általában a baktériumok különböző tulajdonságain keresztül támadnak, például a sejtfaluk előállításában résztvevő enzimek (amelyeket fehérjék alkotnak) működését gátolják. Vannak olyanok, amelyek maguknak a fehérjéknek az előállítását akadályozzák meg.

Egy idő után viszont további kutatások szükségesek ahhoz, hogy a baktériumok okozta betegségek ellen hatékony gyógyszerekkel tudjunk fellépni, ezek kifejlesztése azonban hosszú-hosszú időt vesz igénybe. Közben pedig felmerül a kérdés, hogy meddig tud a tudományos világ olyan pontokat találni, amelyek hatásos támadáspontnak bizonyulnak? Hogyan fogunk védekezni ezt követően?

A baktériumok egyre erősebben és egyre különösebb tünetek és állapotok okozásával, egyre súlyosabb megbetegedésekkel lépnek majd fel életünkben. Ehhez még az egészségtelen életmódunkkal is hozzáteszünk, a legyengült immunrendszerünk táptalajt biztosít a baktériumok terjedésének, szaporodásának.

Napjainkban nem győzzük hangsúlyozni az egészséges életmód, táplálkozás és a mozgás fontosságát. Szerencsére egyre jobban elterjed ez a gondolkodásmód, és reményeink szerint ezzel elejét vehetjük a folyamat további előrehaladásának.

Előrelépés a szülés utáni depresszió kezelésében

A szülés utáni depresszió inkább a fiúgyermeknek életet adó nőket érinti. Ez azonban nem feltétlenül rossz hír, hiszen a szakemberek így a kezelésre is jobban fel tudnak készülni.

Miért jó, ha nincs „vakbelünk”?

Az emberi testet tekinthetjük a természet csodájának, de olykor gondolhatjuk, hogy egy meglehetősen pongyola verzió. Tökéletlenre lett tervezve, hajlamos a hibákra, és látszólag számos felesleges része van. S amíg azt gondoljuk, miért is vannak manduláink, van egy szerv, ami nélkül talán még is jobb lehet: a féregnyúlvány (a köznyelvben az úgynevezett vakbél).

Hogyan ne legyél éhes

Nem kell éhezni. Nem kell koplalós fogyókúrákkal gyötörni magunkat. Nem kell éhesnek lenni, nem kell egyoldalúan étkezni. Aki koplal, az az egészségével játszik. Vajon mely trükkökkel kerülhető el a nassolás?

Gyors szívverés – kezdjek aggódni?

Az egészségünkkel kapcsolatban soha nem lehetünk elég óvatosak, ezért minden apró jelre figyelmeztetésképpen kell tekintenünk. Így van ez a szívünk egészsége esetében is, hiszen szerencsére ez a szervünk szorgos munkája mellett azonnal jelez, ha valami gond van. Nekünk csak meg kell tanulnunk figyelni rá.

Az alkoholmentes élet titka

Az alkoholfogyasztás kultúránként változó van, ahol bárhol lehet inni, és a mennyiség miatt is elnézőbbek, máshol meg egyszerűen tilos. Tudjuk, hogy káros a szervezetre, a testünkre és a lelkünkre is, mégis hajlamosak vagyunk mértéktelenül is fogyasztani. Aztán jön a macskajaj, a megbánás– és a következő alkalom. De vajon mi történne velünk, az egészségünkkel, ha többé nem néznénk a pohár aljára?