Menü

Rendhagyó szendvicsek

A felmérések szerint a leggyakoribb reggeli vagy vacsora a lakosság körében a szendvics. De egy idő után már unalmassá válhat a szokásos vaj, sajt, vagy felvágott és szalámi, valamint zöldség kombináció. Ha szívesen kipróbálnál valami mást, akkor ideje elővenned a kreativitásodat! Mikor, ha nem tavasszal...? Segítünk néhány rendhagyó kenyérbe- és kenyérrevaló alternatívával!

Ha meglepő és finom szendvicseket szeretnénk enni, akkor ideje hátrahagyni a klasszikus gondolkodást, és elrugaszkodni a megszokottól. Miért is ne...? Főleg ha az ötleteink még egészségesek is.

Saját péksütemény millió variációja

Az első és legfontosabb lépés, hogy lehetőség szerint süssük magunk a kenyereket, péksüteményeket! Ezzel máris a lehetőségek széles tárháza nyílik meg előttünk. Ha azt gondoljuk, hogy ez csak az ügyes pékemberek és minta háziasszonyok tere, akkor tévedünk: egy kenyérsütő segítségével csak a hozzávalókat kell összeállítanunk pár perc alatt.
No de milyen érdekes kenyereket készíthetünk?
- Paradicsomosat - paradicsomlét használunk víz helyett
- Spenótosat - tilos megmondani, hogy miből készült, általában a spenótot főzelék formában nem kedvelők is imádják a parajos kenyeret
- Diósat
- Lilahagymásat
- Szalonna vagy töpörtyűdarabosat (kevésbé egészséges verzió :))
- Burgonyásat
- Édes kalácsokat mézzel, gyümölcsdarabokkal, aszalványokkal

Belevaló rávalók

A kenyérrevalókat szintén izgalmasabbá tehetjük. Tavasszal például a gyümölcsszezont felhasználva nem csak lekváros, hanem friss gyümölcsös kenyereket is ehetünk: isteni az epres vagy almás kenyér vajjal, de mást is érdemes kipróbálni. A zöldségeket ne szimplán tegyük kenyérre, hanem serpenyőben vagy grillen pirítsuk meg őket, és ebből készítsünk szendvicsfeltétet. A korábbi főtt ételeinket is újrahasznosíthatjuk szendvicsként: a megmaradt főzelék vagy tejszínes zöldség idővel besűrűsödik, és kenhető szendvicskrém készül belőlük. A répapüré megfelelő fűszerekkel elkészítve szintén közkedvelt, de nem hétköznapi kenyérrevaló.

A formák és a tálalás világában

Ha fel szeretnénk dobni a hangulatunkat, akkor nem csak a hozzávalókat, hanem a formát is variálhatjuk. Vendégeljük meg saját magunkat vagy családtagjainkat - ilyenkor is gyárthatunk pálcikás szendvicseket, falatkákat, vagy különböző formákat vághatunk a kenyérből. Kiflikarikákból, fűszerekkel szendvicssalátát is készíthetünk - felszeleteljük karikára a kiflit, megkenjük vajjal, szárazabb karakterű zöldségeket mint például a paprika kockára vágyunk, szalámit, répát, salátát vagy bármi mást aprózunk fel és egy tálban összekeverjük, majd megszórjuk paprikával, sóval, borssal, zöldfűszerekkel.

Helytelen szokások, amelyeket egészségesnek hiszünk

Mindannyiunknak vannak olyan szokásai, amikről tudjuk vagy sejtjük, hogy egészségtelenek, mégis szinte nap, mint nap megtesszük őket. Vajon tudunk ezeken változtatni? S miért olyan nehéz új pozitív szokásokat kialakítani, vagy a károsakat elhagyni?

Miért eszünk többet, mint amire szükségünk van?

A túlsúly oka nem csak az, hogy hizlaló ételeket fogyasztunk, hanem az is, hogy jóval többet eszünk, mint amire szükségünk lenne. Ezen a téren a változást nem a gyomrunknál, hanem fejben kell elkezdeni.

Hogyan vásároljuk és tároljuk az élelmiszereinket?

A minőségi élelmiszerek kiválasztása a vásárlásnál kezdődik, de oda kell figyelni a megvásárolt termékek megfelelő tárolásra, a hűtő tisztán tartására. Az alapvető élelmiszer-biztonsági szabályok betartásával elkerülhetőek az élelmiszerek okozta megbetegedések.

Miért hízunk el?

Néhány napja írtunk az elhízás genetikai okairól és a környezettel való összefüggéséről. Azonban az elhízásnak számos tényezője van, így a bevitel mellett nem szabad megfeledkeznünk a felhasználásról sem.

Az elhízás nem csak életmódfüggő?

Látszólag egyszerű: azok, akik sokat esznek, elhíznak. Ezzel szemben a valóság sokkal bonyolultabb, hiszen sok nagyevő mégsem hízik el. Akkor mi is történik? Nézzük a géneket!