Menü

Rendhagyó szendvicsek

A felmérések szerint a leggyakoribb reggeli vagy vacsora a lakosság körében a szendvics. De egy idő után már unalmassá válhat a szokásos vaj, sajt, vagy felvágott és szalámi, valamint zöldség kombináció. Ha szívesen kipróbálnál valami mást, akkor ideje elővenned a kreativitásodat! Mikor, ha nem tavasszal...? Segítünk néhány rendhagyó kenyérbe- és kenyérrevaló alternatívával!

Ha meglepő és finom szendvicseket szeretnénk enni, akkor ideje hátrahagyni a klasszikus gondolkodást, és elrugaszkodni a megszokottól. Miért is ne...? Főleg ha az ötleteink még egészségesek is.

Saját péksütemény millió variációja

Az első és legfontosabb lépés, hogy lehetőség szerint süssük magunk a kenyereket, péksüteményeket! Ezzel máris a lehetőségek széles tárháza nyílik meg előttünk. Ha azt gondoljuk, hogy ez csak az ügyes pékemberek és minta háziasszonyok tere, akkor tévedünk: egy kenyérsütő segítségével csak a hozzávalókat kell összeállítanunk pár perc alatt.
No de milyen érdekes kenyereket készíthetünk?
- Paradicsomosat - paradicsomlét használunk víz helyett
- Spenótosat - tilos megmondani, hogy miből készült, általában a spenótot főzelék formában nem kedvelők is imádják a parajos kenyeret
- Diósat
- Lilahagymásat
- Szalonna vagy töpörtyűdarabosat (kevésbé egészséges verzió :))
- Burgonyásat
- Édes kalácsokat mézzel, gyümölcsdarabokkal, aszalványokkal

Belevaló rávalók

A kenyérrevalókat szintén izgalmasabbá tehetjük. Tavasszal például a gyümölcsszezont felhasználva nem csak lekváros, hanem friss gyümölcsös kenyereket is ehetünk: isteni az epres vagy almás kenyér vajjal, de mást is érdemes kipróbálni. A zöldségeket ne szimplán tegyük kenyérre, hanem serpenyőben vagy grillen pirítsuk meg őket, és ebből készítsünk szendvicsfeltétet. A korábbi főtt ételeinket is újrahasznosíthatjuk szendvicsként: a megmaradt főzelék vagy tejszínes zöldség idővel besűrűsödik, és kenhető szendvicskrém készül belőlük. A répapüré megfelelő fűszerekkel elkészítve szintén közkedvelt, de nem hétköznapi kenyérrevaló.

A formák és a tálalás világában

Ha fel szeretnénk dobni a hangulatunkat, akkor nem csak a hozzávalókat, hanem a formát is variálhatjuk. Vendégeljük meg saját magunkat vagy családtagjainkat - ilyenkor is gyárthatunk pálcikás szendvicseket, falatkákat, vagy különböző formákat vághatunk a kenyérből. Kiflikarikákból, fűszerekkel szendvicssalátát is készíthetünk - felszeleteljük karikára a kiflit, megkenjük vajjal, szárazabb karakterű zöldségeket mint például a paprika kockára vágyunk, szalámit, répát, salátát vagy bármi mást aprózunk fel és egy tálban összekeverjük, majd megszórjuk paprikával, sóval, borssal, zöldfűszerekkel.

Az a bűvös nasidoboz…

Egy zöld műanyagdoboz. Vagy kék. Szögletes, vagy kör alakú. Nem túl kicsi. Tele nasikkal. Finom és üres kalóriák. Érzelmi evés. Stressz evés. Talán többen is szenvedünk néha ettől.. Mit lehet tenni ez ellen?

Zabkása, arcradír, hajpakolás

A zab nagyon népszerű, olcsó és egészséges élelmiszerünk. Magas rost és gazdag E- illetve B-vitamintartalma mellett számos gyulladáscsökkentő anyagot is tartalmaz, a bőrnek is valóságos csodaszer, ne csak együk, külsőleg is szépüljünk tőle!

…és nem lesz unalmas a cukkini!

A cukkini rendkívül népszerű zöldségünk, kalóriatartalma elenyésző, szénhidrát benne alig, zsír szinte nulla, diétázóknak valóságos főnyeremény. Miért ne használnánk, akár édes, akár sós ételekhez?

Vitaminok hatása szervezetünkre

Vitaminokat naponta viszünk be a szervezetünkbe, akár az étrendünkön keresztül, akár vitamin-készítmények formájában. Ám így is előfordulhat, hogy némelyikből hiányt szenvedünk. Hogy melyiknek milyen hatása van, és hogyan pótolhatjuk, az ebből a cikkből kiderül.

Furcsa ételek, melyeket szeretünk

Az emberek ízlése az ételek terén eléggé különböző. De néhányan vannak, akik a különösen szokatlan ízek párosítását kedvelik. És rá kell jönnünk, hogy néha nem is alaptalanul. Mutatunk néhány különös párosítást, amelyet sokan szeretnek.