Menü

Rendhagyó szendvicsek

A felmérések szerint a leggyakoribb reggeli vagy vacsora a lakosság körében a szendvics. De egy idő után már unalmassá válhat a szokásos vaj, sajt, vagy felvágott és szalámi, valamint zöldség kombináció. Ha szívesen kipróbálnál valami mást, akkor ideje elővenned a kreativitásodat! Mikor, ha nem tavasszal...? Segítünk néhány rendhagyó kenyérbe- és kenyérrevaló alternatívával!

Ha meglepő és finom szendvicseket szeretnénk enni, akkor ideje hátrahagyni a klasszikus gondolkodást, és elrugaszkodni a megszokottól. Miért is ne...? Főleg ha az ötleteink még egészségesek is.

Saját péksütemény millió variációja

Az első és legfontosabb lépés, hogy lehetőség szerint süssük magunk a kenyereket, péksüteményeket! Ezzel máris a lehetőségek széles tárháza nyílik meg előttünk. Ha azt gondoljuk, hogy ez csak az ügyes pékemberek és minta háziasszonyok tere, akkor tévedünk: egy kenyérsütő segítségével csak a hozzávalókat kell összeállítanunk pár perc alatt.
No de milyen érdekes kenyereket készíthetünk?
- Paradicsomosat - paradicsomlét használunk víz helyett
- Spenótosat - tilos megmondani, hogy miből készült, általában a spenótot főzelék formában nem kedvelők is imádják a parajos kenyeret
- Diósat
- Lilahagymásat
- Szalonna vagy töpörtyűdarabosat (kevésbé egészséges verzió :))
- Burgonyásat
- Édes kalácsokat mézzel, gyümölcsdarabokkal, aszalványokkal

Belevaló rávalók

A kenyérrevalókat szintén izgalmasabbá tehetjük. Tavasszal például a gyümölcsszezont felhasználva nem csak lekváros, hanem friss gyümölcsös kenyereket is ehetünk: isteni az epres vagy almás kenyér vajjal, de mást is érdemes kipróbálni. A zöldségeket ne szimplán tegyük kenyérre, hanem serpenyőben vagy grillen pirítsuk meg őket, és ebből készítsünk szendvicsfeltétet. A korábbi főtt ételeinket is újrahasznosíthatjuk szendvicsként: a megmaradt főzelék vagy tejszínes zöldség idővel besűrűsödik, és kenhető szendvicskrém készül belőlük. A répapüré megfelelő fűszerekkel elkészítve szintén közkedvelt, de nem hétköznapi kenyérrevaló.

A formák és a tálalás világában

Ha fel szeretnénk dobni a hangulatunkat, akkor nem csak a hozzávalókat, hanem a formát is variálhatjuk. Vendégeljük meg saját magunkat vagy családtagjainkat - ilyenkor is gyárthatunk pálcikás szendvicseket, falatkákat, vagy különböző formákat vághatunk a kenyérből. Kiflikarikákból, fűszerekkel szendvicssalátát is készíthetünk - felszeleteljük karikára a kiflit, megkenjük vajjal, szárazabb karakterű zöldségeket mint például a paprika kockára vágyunk, szalámit, répát, salátát vagy bármi mást aprózunk fel és egy tálban összekeverjük, majd megszórjuk paprikával, sóval, borssal, zöldfűszerekkel.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!