Menü

A menstruációs tünetek biológiai okairól

Mindannyiunk családjában vagy ismeretségi körében élnek olyan lányok, nők, akiknek a havi ciklus maga a rémálom. Gyötrelmes fejfájással, hasgörccsel, hányingerrel kísért tünetek jelentkezhetnek, de sajnos egyre többen produkálnak ájulásos tüneteket is.

A modern orvoslás szerencsére már felismerte, hogy a betegségeknek és az azokat kísérő különböző tüneteknek lelki eredetük is van, de természetesen a biológiai háttér is mindenhol meg van magyarázva.

Ezen tünetek legfőbb okait összefoglaló néven premenstruációs szindrómának nevezik. Ez az állapot a menstruációs ciklusnak körülbelül az utolsó hetében kezdődik, és számos tünet kísérheti, például sírás, ingerlékenység, hangulati ingadozások, fáradság, puffadás, a mell érzékenysége, pattanások serkenése, étvágytalanság, hőhullámok, végtagok duzzanata, fej- és hasfájás, hányinger, esetleg ájulás. Súlyosabb esetben az állapotot premenstruációs diszfóriás zavarnak nevezik. A tünetek ilyenkor nagyjából hasonlóak, csak sokkal intenzívebben jelentkeznek. Sokkal kifejezettebb a fáradtságérzet vagy az ingerültségi fok, illetve a hangulati ingadozások is áthatóbban jelentkeznek.

A tünetekről sokáig úgy gondolták, hogy a menstruációval elmúlnak, de néhány évvel ezelőtt rájöttek, hogy az első néhány napban is fennállhatnak. A tüneteket karbantartása – amíg működik – legtöbbször életmódváltással kezdődik, de sok nőgyógyász (sajnos egyből) a gyógyszeres megoldáshoz nyúl, így fordulhat elő az is, hogy tizenéves lányok antidepresszánsokat, illetve fogamzásgátlót szednek.

Vannak azonban bizonyos táplálékkiegészítők is, amelyek esetlegesen segíthetnek a tünetek csökkentésében, például a B6 vitamin, a kalcium, illetve a magnézium. A sok mozgás, a kisebb mértékű koffeinbevitel javíthatja a helyzetet, illetve sok helyen lehet arról olvasni, hogy a ciklus utolsó hetében ajánlott több szénhidrátot fogyasztani, ez ugyanis segíthet a hangulat javításában.

A gyógynövények közül a barátcserje lehet jótékony hatással a tünetek enyhítése során. Erre már orvosi készítmény is létezik, amelyet sok nőgyógyász ajánl kúraszerűen.

Az orvostudományban nyert bizonyítékok arra utalnak, hogy ezen szindrómák tüneteit a hormonszintek változása és az agyban jelen lévő és fontos szerepet betöltő különböző ingerületátvivő anyagok, illetve ezek együttesen okozzák.

Ha a tünetek rendkívül súlyosra fordulnak, érdemes elmenni egy kivizsgálásra, ahol neurológiai, ultrahangos, belgyógyászati, illetve egyéb vizsgálatok is elvégeznek. Lehet, hogy valami más áll tüneteink hátterében, mint a premenstruációs szindróma maga.

A betegség és a hozzá tartozó tünetek, például az ájulás lelki okairól hamarosan olvashatnak egy következő cikkünkben.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.