Menü

Még megtanulhatsz eleget inni

A nem megfelelő folyadékfogyasztás áll számos egészségügyi probléma, valamint rosszullét hátterében. Utóbbiak érthető módon nyáron a leggyakoribbak. Ne essünk ebbe a hibába - most még rászoktathatjuk magunkat arra, hogy eleget és megfelelően igyunk!

Azt hihetjük, hogy a szervezetünk jelez, ha innunk szükséges, és ilyenkor alakul ki a szomjúságérzet. Ez sajnos téves gondolat - amikor már szomjasak vagyunk, akkor erősen szükségünk van a folyadékra. Sokkal többet kell innunk annál, mint amennyire szomjasnak érezzük magunkat. Sokak számára éppen ez okozza a nehézségeket.

Miként taníthatjuk meg magunkat, hogy eleget igyunk, s egyáltalán miként tudjuk kivitelezni a helyes folyadékbevitelt? Jól olvassák, az ivást a legtöbb ember esetén tanulni kell. Vannak persze olyan "szerencsések", akik ösztönösen sokat isznak, ha viszont nem ezen tábort erősítjük, akkor fogadjuk el a tényt, hogy tudatosan kell tennünk önmagunkért e téren. Például így:

1. Első körben teszteljük magunkat: csak annyit igyunk, amennyit mindig is szoktunk, csupán jegyezzük le, hogy ez a folyadékmennyiség mennyi volt.

2. Számoljuk ki a testsúlyunk alapján, hogy mennyi folyadékot kellene fogyasztanunk, az alábbi információ alapján: 10 testsúlykilogrammonként 4 dl folyadékra van szüksége a testünknek. Egy 60 kg-os embernék ez tehát majdnem 2,5 liter.

3. Hasonlítsuk össze a két adat különbségét, és tervezzük meg, hogy milyen módon tudjuk pótolni a szükséges plusz folyadékot! Például hogy mennyiszer többet vagy többször kell innunk egy nap.

4. Azt is nézzük meg, hogy MIT iszunk: a fenti adat, tehát a szükséges folyadékmennyiség elsősorban vízzel, esetleg cukormentes teával vihető be a szervezetünkbe. A cukros üdítők, gyümölcslevek nem biztosítanak megfelelő hidratálást, nem is beszélve a szénsavas üdítőitalokról ráadásul nagyon sok kalóriát tartalmaznak

4. Alkalmazhatunk különböző technikákat, amelyek segítenek a helyes folyadékbevitel megvalósításában! Használhatunk például okostelefon alkalmazást, amely segít számolni, hogy mennyit ittunk eddig, ráadásul még figyelmeztet is, hogy innunk kell. Vagy vásároljunk olyan üvegpalackot, amely esztétikus, és szívesen használjuk, majd jegyezzük meg, hogy ezt hányszor kell kiürítenünk egy nap, hogy a folyadékbevitelünk elegendő mennyiségű legyen.

5. Nyáron különösen legyünk körültekintőek a hőségben, és mindig vigyünk magunkkal vizet! Akár a táskánkban egy kis palackban, nagyobb mennyiségben pedig az autó csomagtartójában.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.