Menü

Miért kell az apákat is ünnepelni?

Ma van apák napja - évről évre láthatjuk, ahogy egyre elterjedőben van ez az ünnep is az anyák napja mellett. S ez nagyonis jól van így, hiszen az édesapák ugyanúgy fontos szereplői a családnak, a gyermekek életének. Mégis sokan megkérdezik, nők és férfiak is: miért kell az apákat is ünnepelni? Elmondjuk.

Az apák napjának elterjesztésében legnagyobb szerepe - kapaszkodj! - a feministáknak van. Ők ugyanis a tévhittel ellentétben nem csak a nők jogait viselik a szívükön, hanem a teljes esélyegyenlőséget is. Mindig is úgy vélték, hogy mindenki számára fontos az apai minőség elismerése is, ami a hasonló esélyek fontos és szerves része. Az apákat ugyanis nem erősíti meg kellőképen szerepükben a társadalom, így nem meglepő, ha ezen a területen a férfiak nehezebben mozognak.

Ismerjük a klasszikus felállást - a férfi a családfenntartó, pénzkereső, az anya pedig a családi feladatok és tűzhely őrzője. Pedig a gyermek számára a legjobb, ha az anya és az apa is fontos szerepet tölt be a nevelésében - igen, még akkor is, ha esetleg a szülők nem élnek együtt. De az apai szerepvállaláshoz előrébb kell hozni ezen pozíció társadalmi elismertségét és fontosságát. Egyúttal pedig tudatosítani, hogy a szülői szerep egy közös felelősségvállalás a nő és a férfi részéről.

Az bizonyos, hogy van még min javítani. A férjem véleménye, hogy azok kapnak kiemelt napot és ünneplést, akiknek a helyzete "szívás". Az anyáknak, a nőknek, a gyerekeknek mind nehezebb, mint a férfiaknak. Ezen véleménye úgy hangzott, hogy a nők csak meg akarják osztani a terheiket, és megmutatni, hogy nekik mennyire nehéz.

A skandináv példák szerencsére itt vannak ellenpólusként, ahol nagyobb támogatottságot kap az apaság, és ahol a férfiak nagyobb szerepet vállalnak a családban. Olyan a helyi gyermekágyi ellátórendszer, hogy a pénz egy részét csak az apai otthon tartózkodással kaphatják meg. S ott természetes, hogy az apukák is babakocsit tologatnak, pelenkáznak és szülői értekezletre járnak. Természetesen ehhez sok minden mást is megvalósítottak - egyenlőbb béreket, valamint olyan munkahelyeket, ahová vissza lehet térni a babázós időszak után is. De ami a legfontosabb, ezek az apák sokkal szorosabb kapcsolatot ápolnak a gyermekeikkel, és boldogok, hogy több időt tölthetnek velük és jobban ismerhetik őket.

A megkérdezett magyar apák sokasága ugyanis arról számolt be, hogy a családfenntartói pozíció nem csak annak felelőssége miatt nehéz a számukra, hanem azért is, mert az elhatárolt szerepminőségek esetén ők kevés időt tölthetnek a gyermekeikkel, a családjukkal.

Az apák napja egy kis szelete annak, hogy tudatosítsuk az édesapai szerep szépségét, fontosságát, valamint azt, hogy attól, hogy az édesanya hordja ki a gyermeket, szüli meg és szoptatja őt, még nagyon fontos a terhek és egyúttal a lehetőségek megosztása is. Jót tesz a gyermeknek, a családnak és a házasságnak.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.