Menü

Gyász során felmerülő kérdések és válaszok

Néhány, a pszichológusoknak leggyakrabban feltett gyásszal kapcsolatos kérdéseket és válaszokat gyűjtötte össze a psychprofessionals.com weboldal. Ezekből szemezgetünk.

Milyen sokáig fog tartani?

A gyász egy individuális tapasztalat. Tehát ahelyett, hogy valamiféle időrendre fókuszálnánk, előnyösebb, ha az intenzitásra és az időtartamra figyelünk. Kezdetben a gyász túlterhelhet minket, az ember úgy érzi, elveszítette az irányítást. Idővel pedig rájövünk, hogy megvan a választási lehetőségünk, hogy mikor hagyjuk elménkbe férkőzni az emlékeket és az érzelmeket.

Meg fogok őrülni?

Néha biztosan úgy érezzük, hogy igen! A gyász fizikális, emocionális, pszichológiai és spirituális befolyással is bír felettünk. Ilyenkor sokszor szükségünk lehet arra, hogy alkalmazkodjunk, új készségeket tanuljunk életünk egyik legnehezebb időszakában. Fontos, hogy amikor gyászolunk, engedjük, hogy a folyamat rendesen lejátszódjon. Ez nélkülözhetetlen a gyógyuláshoz.

Van-e jogom másokat zavarni a gyászommal? Mit várhatok tőlük, és ők mit várhatnak tőlem?

Másoknak valószínűleg rettentően kényelmetlen a mi érzelmi világunkkal szembesülni, mivel tudják, hogy nem tudnak rajtunk segíteni. Ilyenkor úgy érezhetjük, hogy kerülnek minket – az elszigeteltség érzése vesz erőt rajtunk. Ebben az időszakban fontos az öntudatos magatartás, hogy a saját igényeinket ki tudjuk elégíteni. Segíthet, ha beszélgetünk a családunkkal, a barátainkkal vagy a kollégáinkkal. Az embereknek sosem kellene alábecsülniük a hallgatás erejét. A meleg jelenlétnek gyógyító ereje van.

Van jó és rossz módja annak, hogyan küzdünk meg a gyásszal?

Az emberek saját személyiséggel rendelkező individuumok, saját élettapasztalattal rendelkeznek, ami befolyásolja azt, hogyan küzdenek meg a szomorúsággal. Mindenki egyéni módját tisztelnünk kellene, ebben az értelmezésben pedig nincs jó és rossz út. Azonban ha valaki több támogatást kap, az csökkenti a szomorúság hatását, és segíthet abban, hogy korábban kimásszunk a gödörből. Az emberek nagyon gyakran tisztában vannak azzal, hogy mire van szükség ahhoz, hogy jobban érezzék magukat, mégsem követik ezt, mert félnek attól, hogy a társadalom hogyan fogja megítélni őket. Ha beszélünk a bánatunkról, kifejezzük az érzéseinket, és támogató, elfogadó környezetben töltjük az időnket, az igazán hasznosnak bizonyulhat.

Honnan tudom, hogy professzionális segítségre van szükségem?

Ha mások biztatnak, akik már átestek egy hasonló időszakon, és megértjük, min mentek keresztül, támaszként használhatjuk. Ha folyamatos félelemmel küzdünk, vagy önsanyargató, önpusztító gondolatok halmaza áraszt el minket, akkor érdemes elgondolkodnunk rajta, hogy segítséget kérünk. A túl hosszú ideig tartó intenzív érzelmek vagy rögeszmés gondolatok vagy viselkedésformák, amelyek a mindennapi életünket keserítik meg, szintén elkerülendők. Ebben az esetben is forduljunk szakemberhez!

A gyász szakaszai

A gyász mint folyamat nem egy egyenes vonalat követ, inkább hasonlítható egy hullámvasúthoz. A veszteség mindig megmarad és fogunk rá emlékezni is, de az intenzitása idővel csökkenni fog, és már nem lesz ránk olyan erős hatással.

A tanácsadás segít?

A gyász, a szomorúság egy normális válasz, de rendszerint ezen szerető családunk és barátaink segítségével túljutunk. Néhány esetben azonban szükség lehet rá, hogy professzionális segítséget kérjünk.

A tanácsadás először még intenzívebb érzéseket válthat ki belőlünk, mivel ilyenkor kizárjuk a külső zavaró tényezőket, és képesek vagyunk saját magunkra figyelni. Talán szükség lesz arra, hogy újra és újra elmondjuk a történetünket. A tanácsadás egy támogató, biztonságos, befogadó környezetet és időt biztosíthat, hogy képesek legyünk elszeparálódjunk egy kicsit. Kényelmet és reményt adhat a zavarodottság és krízis közepén.

Forrás: http://psychprofessionals.com.au

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.