Menü

Tegyük a tanulást élvezetesebbé egyszerű technikákkal!

Nyári szünet van, miért gondoljunk akkor a tanulásra? A fiatalok számára megkönnyítheti a következő tanévet néhány technika, aminek elsajátítására a nyár megfelelő alkalom lehet. Egy-egy kiegészítőt pedig érdemes még a tanszervásárlási szezon előtt olcsóbban beszerezni.

Hiszen sok gondot okoz gyermekeinknek a rengeteg tananyag, amit nap mint nap vagy hétről hétre el kell sajátítaniuk. Sokszor azt érezzük, hogy egyre több a tanulnivaló, egyre több a tanítási óra, egyre több tudást várnak el a gyerekektől, és talán még arra sem jut idejük, hogy valóban gyerekek legyenek.

Mivel a rendszerezett jegyzet készítéséhez megfelelő tapasztalat szükséges, ezért a következőkben összegyűjtöttünk néhány technikát, amelyeket bemutathatunk már nagyobb csemetéinknek, és könnyedebbé, játékosabbá, illetve élvezetesebbé tehetjük számukra a tanulási folyamatot. Szerencsére mind olyan egyszerű, frappáns és használható módszer, hogy felnőttkorban is nyugodtan alkalmazhatjuk.

Általános tanács

A színes ceruzák, szövegkiemelők, post it-ek és mindenféle szín használata emeli a koncentrációképességet, ezért ezek használata figyelemfelkeltő hatással bír. Javasolt őket bármikor használni. A szövegkiemelők közül állítólag a citromsárga a legjobb, mivel az vonzza legjobban a tekintetet.

Mindennap alkalmazható technikák

Gondolattérkép: Középre felírunk egy kulcsszót valamilyen színes tollal vagy ceruzával, és bekarikázzuk, mintha egy buborékban lenne. Ez lehet a tanulnivaló témája vagy a legfontosabb kulcsszó. A jegyzetünket figyelmesen átolvasva a legfontosabb kulcsszavakat vonallal a középponthoz kötjük, és ugyanilyen buborékban helyezzük el őket. Nagy téma esetén a végén akár egy oldalnyi nagyságú ábránk is összegyűlhet. Fontos, hogy ne nagyon vesszünk el a részletekben, ne írjunk egy gondolathoz sok kulcsszót. A színeknek akár jelentéseket is tulajdoníthatunk. Egyes szakmai anyagok a maximálisan elhelyezhető kulcsszavak számát is meghatározzák, de véleményem szerint ezt felesleges korlátoznunk. Mindenki érzése és a téma méretei alapján döntsön.

Tanulás közben a kulcsszavakról kell visszaemlékeznünk a jegyzeteinkre, a lecke számonkérésénél pedig csak a saját kis gondolattérképünket kell felidéznünk.

Szótanuló kártyák: Nyelvtanulásnál kifejezetten hasznos eszköz lehet a kezünkben. Legjobb, ha színes kis kártyákat használunk, amiket bárhová magunkkal vihetünk. Igaz, a kidolgozás és elkészítés hosszadalmas lehet, de a használat utáni eredmény annál látványosabb. A kártya egyik oldalára írjuk rá a szó magyar jelentését, a másik oldalára az angol vagy német vagy akármilyen nyelvű párjának főnévi igenevét, illetve a kivételes alakokat. Remek módszer tanulásra és tudásunk tesztelésére is.

Dobókockás igeragozás: Milyen jó, hogy tanuláshoz is használhatjuk a dobókocka hat oldalának pöttyeit! Ez a módszer is elsősorban nyelvtanuláshoz alkalmas, de természetesen át is formálhatjuk más témákra. Válasszunk ki egy igét, dobjunk a kockával, és mondjuk el abban a számban és személyben, amit dobtunk.

Ennek alapján a dobókockán lévő pöttyök jelentései:

1 – E/1 (egyes szám, első személy)
2 – E/2
3 – E/3
4 – T/1 (többes szám, első személy)
5 – T/2
6 – T/3

A fent említett technikák csak kiragadott, de sikeresen hasznosítható példák. Próbáljuk ki a technikákat magunkon, gyerekeinken, ajánljuk ismerőseinknek!

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.