Menü

Toxoplasmosis – Tényleg a cicánkat kell-e hibáztatnunk?

A toxoplasmosis egy olyan fertőzés, amit egy mikroszkopikus méretű parazita, a Toxoplasma gondii okoz. Az egészséges immunrendszerrel rendelkező emberek esetében a fertőzés általában tünet nélkül vagy enyhe tünetekkel zajlik le, mégis fontos beszélnünk róla, hiszen az állapotos nők esetében veszélyt hordoz.

Terhes nők esetében a parazita a babánál veleszületett rendellenességeket okozhat, amiknek súlyossága az enyhétől a súlyosig terjedhet. Okozhat hosszú távú neurológiai károsodást vagy halvaszületést is. A jó hír az, hogy számos lehetőségünk van arra, hogy megakadályozzuk a fertőzés kialakulását!

Milyen esélyek vannak, hogy beteg gyermek születik?

A terhesség előrehaladtával növekednek az esélyek a fertőzés kialakulására. Ez az arány az első trimeszterben körülbelül 15%, a másodikban 30%, a harmadikban pedig már 60%-ra nő.

A születendő gyermek szempontjából nézve viszont akkor magasabb az esélyek a súlyos következményekre vonatkozóan, ha az első trimeszterben fertőződnek.

A szakemberek azt javasolják, ha tudjuk, hogy nemrégiben fertőződtünk, akkor a teherbe esés előtt várjunk hat hónapot.

Hogyan terjed a toxoplasmosis?

A tudomány szerint a fertőzések körülbelül fele nyers vagy nem teljesen megfőzött hússal terjed, esetleg mosatlan, szennyezett termékekkel, kontaminált vízzel, földdel, macskaürülékkel. Emberről emberre szerencsére nem terjed.

Meg kell szabadulnom a cicámtól?

A legtöbben a macskákkal azonosítják ezt a betegséget, és tudják, hogy a parazita az ürülékében található meg. Ettől függetlenül nem kell megválnunk házi kedvencünktől, mindössze néhány biztonsági intézkedés elvégzésére van szükség.

A macskák a Toxoplasma gondii természetes gazdái, hiszen a paraziták a bélrendszerükben szaporodnak. A paraziták még a macska beleiben oocisztákat formálnak, és a cica ezeket naponta milliószámra üríti körülbelül három hétig. Mivel ezek nem láthatóak, így arról sem lehet fogalmunk, hogy a cicánk hordozza-e a kórokozót. Az oociszták 24 órával a napvilágra kerülésük után válnak fertőzőképessé. Normál feltételek mellett a földben, homokban vagy szemétben élve akár 18 hónapig is fertőzésre képesek maradhatnak. E közben terjednek, és infekciót okoznak.

Vigyázzunk rá, hogy ne kapjunk el semmit a cicánktól!

Van néhány rendkívül egyszerű egészségügyi és biztonsági szabály, amit ha betartunk, biztonságban tudhatjuk magunkat és születendő gyermekünket.

- A macskaalmot naponta ürítsük. (Emlékezzünk: Az oociszták 24 óra után válnak fertőzőképessé.)
- A terhesség alatt csak kereskedelemben kapható cicaeledellel etessük őket. Ne adjunk nekik nyers ételeket!
- Tartsuk őket a lakásban, hogy kint ne vadászhassanak madarakra, egerekre.
- Ne engedjük be őket a konyhába.
- Mossunk kezet, miután játszottunk velük, simogattuk őket, és erre különösen figyeljünk étkezések előtt. Ne érintsük meg a szánkat.
- A terhesség alatt ne vigyünk haza újabb cicát, és ne nyúljunk idegen macskákhoz.

Honnan fogom tudni, hogy elkaptam a fertőzést?

Laboratóriumi vizsgálatok nélkül valószínűleg nem fogjuk megtudni, ha fertőzöttek vagyunk. A fertőzés általában tünet nélküli, de ha mégis vannak tüneteink, azok közé tartozhatnak a fájdalommentes, megdagadt nyirokcsomók, izomfájdalom, fáradtság, fejfájás, láz, torokfájás vagy kiütések. A legtöbb tünet tehát nagyon általános.

Mi a teendő, ha kiderül, hogy fertőzött vagyok?

A terhesség bizonyos szakaszaiban antibiotikumos kezelést kap a kismama. Ez csökkenti annak a valószínűségét, hogy az infekciót átadja gyermekének. Amniocentézist végezhetnek, ha kíváncsiak arra, vajon a baba is elkapta-e a fertőzést. A terhesség során a szokásosnál több ultrahang vizsgálatot fognak végezni az esetlegesen jelentkező fejlődési rendellenességek monitorizálása céljából.

Mi történhet, ha a magzat is fertőződött?

A helyzet az enyhétől a súlyosig terjedhet. A végeredmény lehet vetélés, halvaszületés vagy születés után nem sokkal bekövetkező halál. Ha a tesztek pozitívnak bizonyulnak, egy speciális szakember fogja gondunkat viselni, aki minden eshetőségről és lehetőségről tájékoztat.

Ezek nagy, súlyos és ijesztő szavak, és a fertőzés következtében valóban teljesen megváltozhat egy nő, egy ember, egy család lelki világa. Azonban ha odafigyelünk magunkra, a környezetünkre, a higiéniai előírásokra, biztos, hogy egy egészséges gyermek fogja üdvözölni a családot!

Forrás: innen

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.