Menü

A különböző helyzetekre adott reakcióink megválaszthatóak

Rohanó életünkben gyakran kapjuk magunkat azon, hogy mennyire nem úgy viselkedünk a mindennapokban, mint ahogy azt este, az ágyban pihenve elképzeltük. Mintha nem is azok az emberek lennénk a reggeli hajrában, mint 12 órával azelőtt. Talán megfordul a fejünkben, hogy két személyiségünk van. Pedig nincs.

Tömegközlekedés

Fáradt reggeleken számos olyan környezeti és társadalmi hatás ér minket, ami hirtelen reakciókat válthat ki belőlünk. Ilyen például a tömegközlekedés. Felszállunk a buszra, metróra, villamosra, körülöttünk rengeteg ember utazik ugyanazzal a fáradtsági szinttel felruházva. Rálépnek a lábunkra, fellöknek a táskájukkal, hozzánk dörgölőznek, meglöknek, és kiesik a kezünkből az okostelefon. Esetleg elnézést sem kérnek tőlünk ezekért. Az első dolog, ami a legtöbb ember fejében megfordul, az, hogy „Mekkora bunkó!”. Közben jön egy következő helyzet, amikor esetleg mi okozunk kellemetlenséget másoknak, és észre sem vesszük. Ők is ugyanezt gondolhatják rólunk. Vannak emberek, akik gátlástalan módon visszaszólnak a kellemetlenséget okozó félnek, és ha ő is beleáll a drámába, egy szerencsétlen kis reggeli vita kerekedhet belőle, ami napunk hangulatát alapjában véve meghatározhatja.

Jó hír viszont, hogy a helyzetre adott reakciónkat megválaszthatjuk! A megoldást a gondolatainkban, a saját gondolkodásmódunkban kell keresnünk. Az egyéni gondolatainkat ugyanis megválaszthatjuk. Mi lenne, ha inkább ilyeneket gondolnánk?

Biztosan fáradt, azért nem vette észre, hogy meglökött, és ezzel kellemetlenséget okozott nekem.

De jó, hogy én észre szoktam venni, ha másnak bosszúságot okozok.

Inkább rámosolygok egyet, hátha ezzel feldobom a napját.

Elkésni valahonnan

Idegessé válunk, ha késésben vagyunk. Bárkivel előfordulhat, hogy egy váratlan útlezárás tesz neki keresztbe, vagy lerobban a villamos, amin utazik. Ez is egy olyan szituáció, ami a terveinket keresztbe húzza. Nehéz higgadtnak maradni, de ezek rendszerint olyan esetek, amikor a körülményeken nem, a hozzáállásunkon viszont változtathatunk. Bonyolultnak tűnik a feladat, viszont begyakorolható, és utána már nem engedjük, hogy a környezetünk nagymértékben befolyásolja, hogyan érezzük magunkat.

Szülői viselkedés

Hányszor idegesít fel gyermekünk egy nap? Ne számoljuk össze, inkább csak gondoljunk bele abba, hányszor reagálhattunk volna másképp? Kedvesebben, nyugodtabban ahelyett, ahogy tettük?

Sokszor leteremthetjük a piciket olyanok miatt, amiről nem is tehetnek, hiszen éppen még csak ismerkednek a világgal, és ahogy reagálunk a szituációra, az csak a saját, aktuális lelkiállapotunkat tükrözi, és sajnos pont azokon töltjük ki, akiket a legjobban szeretünk.

Nyilvánvaló, hogy mindig lesznek olyan helyzetek, amikor nem tudjuk visszafogni magunkat, de ez egyáltalán nem probléma. Senki sem maradhat nyugodt és kiegyensúlyozott élete minden pillanatában. Az apróságokon viszont van lehetőségünk változtatni.

Gondoljunk arra, hogy ugyanez a pillanat, amit most éppen átélhetünk gyermekeinkkel, sosem jön el többé, ezért inkább éljük meg velük együtt a felfedezés örömét!

Persze bizonyos helyzetekben nehéz nyugodtnak maradnunk, főképp, ha mi is éppen bal lábbal keltünk fel, de ha tudatosan figyelünk magunkra, egy idő után természetessé alakul az addig idegennek talált nyugodt reakció. Pozitív, jótékony hatását már rövidtávon is megfigyelhetjük életünkben.

Létezik őszi depresszió!

Beköszöntött az ősz. Itt a szeptember, elkezdődött az iskola, rövidültek a nappalok, lehullanak lassan a levelek, bizony egy nyár eltelt, az ősz már itt és mivel az idő repül, lassan beköszöntenek a fagyokkal a télies napok is. Néhányan ilyenkor hajlamosak belesüppedni egyfajta őszi depresszióba. A jelenség létezik, de hogyan tehetünk ellene?

Takaríts okosan!

A takarítás és a rendrakás olyan házimunka, aminek nehezen állunk neki és sokszor se eleje, se vége. A takarítás fontos és nélkülözhetetlen, ebben mindenki egyetért. De vajon jól takarítunk?

Hulladékmentes élet

Ha nyaralni indulunk, és egy kellemeset fürdőznénk vagy kirándulnánk, bizony elronthatja a jókedvet a szemét. Úgy gondolom, senki nem mártózna meg abban a tengerben vagy óceánban ahol, egy hatalmas szemétkupac úszkál. De a hegyen túrázáskor készült fotón se mutatna jól a háttérben egy halom szemétkupac. De mit tehetünk, hogy megóvjuk a környezetünket, és ezáltal az egészségünket?

Észak Velencéje, a csiszolatlan gyémánt

Hollandia mindig is Európa kereskedelmi motorja volt. A konzervatív vallásosságuk mellett méltán elhíresült partijairól fővárosuk, Amszterdam. Azonban piros lámpás negyede és a legális füves cigis bárjain kívül rengeteg érdekesség és múzeum otthona is. Az igazi urbánus kalandor Mekkája. Útra fel.

Kirándulás ősszel – hova menjek?

A – remélhetőleg – pihenéssel töltött nyár után ősszel újult energiával állhatunk neki a munkának. Viszont még ekkor is jól eshet egy kis kikapcsolódás, esetleg utazás. Mutatunk pár helyet, ahová akkor is érdemes elmenni, amikor már vége a strandidőnek.