Menü

Még nem vagy elég szomjas? - a cukrostól majd az leszel

Emlékszem, gyerekkoromban a nagymamám milyen gondosan odafigyelt rá, hogy mindig igyunk eleget. Reggelre kakaót kaptunk, a vacsorához teát. Vacsora után készített még egy kannával, és odakészítette az ágy mellé. Így éjszaka, ha arra ébredtünk, hogy szomjasak vagyunk, rögtön ihattunk is egy kis teát.

Ma már azonban tudom, hogy a teáztatás nem volt éppen hasznos szomjúságunk csillapítására. Inkább dehidratáltak, acetonos leheletűek lettünk tőle, mint szomjuk csillapított, boldogabb gyerekek.

Beszéljünk egy kicsit a koffein vízhajtó hatásáról. A koffeinről korábban azt tanultuk az egyetemen, hogy erősen vízhajtó hatású, mert hasonlóképp hat szervezetünk sejtjeire, mint a kolera kórokozójának toxinja (tudjuk: masszív hasmenés - intenzív vízvesztés - kiszáradás). Mostanában azonban olyan kísérleti eredmények közleményeire akadtam, amelyek víz és koffein oldat fogyasztása után engedett vizelet mennyiségét mérték. A számos kísérlet eredménye döntően az lett, hogy a koffein gyakorlatilag nem vízhajtó hatású, mert gyakorlatilag nem növeli az engedett vizelet mennyiségét.

Mi, nagy kávésok és teások, egy kicsit nagyobb mennyiség elfogyasztása után persze ugyanúgy sietünk pisilni, mint eddig tettük. Akkor tehát mi van? Ez a rohanás a koffein kiválasztó-szervrendszerünkre (veséktől a húgycsőig) kifejtett serkentő hatása miatt van, de ez csak a vizelet távozásának "sürgősségét" fokozza. A vizelet mennyiségének szabályozása magasabb ( - agyi-mellékvesei idegi-hormonális - ) szinteken dől el.

Szóval nem a koffein miatt volt szárító az a tea. Hanem a cukor miatt, amit a nagyi jó szívvel beletett nekünk. A tea önmagában ("keserűn", vagyis ízesítetlenül) egy olyan vizes oldat, amelynek ozmotikus aktivitása (kb. vízaktivitása) a szervezetünkéhez hasonló. Vagyis főképp nem szív el vizet a szervezettől. Ebben a formájában tehát alkalmas a folyadékpótlásra.

Ha viszont cukrot adunk hozzá, akkor megnöveljük az ozmotikus aktivitását, mivel a cukor arra törekszik, hogy nagy mennyiségű oldószer (víz, tea) vegye körül. Ez az oldat töményebb, mint szervezetünk oldatai, vagyis a cukros tea a vérbe jutva vizet igyekszik elvonni a sejtekből. A cukor sejtszintű lebontásához továbbá ugyancsak vízre van szükség, így amit bevittünk, annak egy részét fel is használjuk erre. A fennmaradó rész pedig önmagában kevés arra, hogy a vérben oldott salakanyagoknak elegendő mennyiségű oldószert biztosítson a vizeletképzéshez. A vér "tisztán tartásához" márpedig elegendő oldószer kell.

Figyeljük csak meg, hogy egy jó mézesteázás után milyen tömény (sötét, szagos) a vizeletünk. Ugyanez a helyzet a gyümölcslevekkel és a cukros üdítőkkel.

Hiába, a víz pótolhatatlan. Vagyis leginkább vízzel pótolható!

Az egyik legszuperebb fehérjeforrásunk, a tojás

Nem a legolcsóbb fehérjeforrás, de az egyik legjobb. Egy átlagos, és rendes tojás ~60 gramm. Sajnos sokan az olcsóbbat veszik meg, de az „S” méretűek többnyire még az 50 grammot se érik el.

Évezredes csodaszernek mondható a kefir

Ha az egészséges táplálkozásról beszélgetünk, amely elősegíti a megfelelő emésztést is, akkor rövid időn belül a kefir is szóba kerül, amit már nagyon régóta az emberek. De mit is érdemes tudnunk róla?

A káposztafogyasztás áldásos hatásai

A káposzta változatai mindenki számára elérhető, számtalan módon felhasználható, olcsó, emellett pedig rendkívül egészséges. Egy csésze savanyú káposztában mindössze 27 kalória és 0 gramm zsír található, továbbá 7 gramm szénhidrátot, 4 gramm rostot, valamint 1 gramm fehérjét is tartalmaz.

A fehérjeporok körüli mítoszok

Még ha csak kedvtelésed a testépítés és a sport, akkor is nagy eséllyel megemelted már a fehérjebeviteled egy nem sportoló emberéhez képest. Viszont minden étel káros, nagy mennyiségben.

A túl sok vitamin veszélyes!

Az emberek többsége általában rendszeresen fogyaszt valamilyen mesterséges vitaminkészítményt. A túlzott vitaminbevitel azonban ugyanolyan káros lehet, mint a vitaminhiány.