Menü

Vállalkozni vagy alkalmazottnak lenni?

Egy-egy zűrös hétfői nap után mindannyiunk fejében megfordul, hogy milyen jó is lenne a saját főnökünknek lenni. Senki nem befolyásol, magunk osztjuk be az időnket, azt csinálhatjuk és úgy, ahogy nekünk tetszik. A sok előny mellett azonban feltűnhet az árnyoldal is, ilyenkor mérlegelnünk kell.

Egy saját vállalkozás indítása számos előnnyel és hátránnyal rendelkezik. Ha saját vállalkozásunk van, rendszerint nem kötelező hétfőn reggel is nyolcra odaérni valahová. Nem kell előre a főnökünk házsárkodásával telített gondolatokkal ébrednünk, és tudjuk azt is, hogy az esetek többségében mi vezetgetjük munkánk fonalát. Mi magunk dönthetjük el, mivel szeretnénk foglalkozni, és megtervezhetjük a munkafolyamatokat.

Az életstílusunk így kielégítő lehet, és hosszú távon a nyereség gondolata is megnyugtató. A vezetői utasítástól való függetlenség sok ember számára nélkülözhetetlen. Az időbeosztásunkat is dinamikusabban tudjuk irányítani, mintha alkalmazottként dolgozunk akár egy cégnél, akár valamilyen állami szervnél.

A vállalkozások hátránya azonban ugyanitt mutatkozhat meg. Minden papírmunkát saját magunknak kell intéznünk, hacsak nem szerződünk pénzügyes, munkaügyes, jogász szakemberekkel. A munkaidő rendszerint nem délután négykor vagy fél ötkor végződik, és gyakran a hétvégék jelenléte sem annyira egyértelmű, mintha beosztottként töltjük a mindennapjainkat. Az biztos, hogy ha vállalkozóként igyekszünk egyengetni életünk vezérfonalát, jóval több hivatalos dologgal kell képbe kerülnünk.

Vigyáznunk kell azzal is, hogy ne vigyük túlzásba a munkát, hiszen a kezdeti fázisban – de sokaknál ez később is megmarad – megeshet, hogy napi 12-16 órát is dolgozunk. Ennek kihatása lehet emberi kapcsolatainkra, családi életünkre is, ezért ezekre a területekre érdemes több figyelmet szentelnünk. A stressz, ami a bizonytalanságból fakad, rányomhatja bélyegét az életünkre, hiszen az elején nem tudjuk, mennyire tudjuk sikerre vinni az elképzelt ötletünket, amibe oly sok időt, energiát és pénzt fektettünk. Ez hosszú távon teherként is nyomhatná a vállunkat, de fontos, hogy mindig higgyünk a céljainkban, abban, hogy igenis képesek vagyunk megcsinálni azt, amire már oly régóta várunk!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.