Menü

Használt könyvet olvasni – élménybeszámoló

Sokáig ódzkodtam a használt könyvek vásárlásától, pedig számos előnnyel rendelkezik. Aztán elérkezett az idő, amikor kifogytam az olvasnivalóból, pénzem viszont nem sok volt, de a listámon számos könyvcím sorakozott, amelyek iránt égető vágyat éreztem, hogy elolvashassam őket. Ekkor kezdtem el különböző portálokon keresztül, illetve antikváriumokban könyvet vásárolni. Izgalommal töltött el, hogy várhattam a találkozást egy ismeretlen emberrel, aki valamiért meg akar válni attól a könyvtől, amire én epekedve vágyom.

Izgalmas olvasás közben arra gondolni, hogy nem ismerem a könyv teljes történetét, vajon hol olvasták először, vajon az egyes gyűrődések hol és milyen helyzetekben keletkeztek, a foltok inkább kávéból vagy teából eredeztethetőek.

Jól eső érzés tudni, hogy tettem valamit a környezetemért is, hiszen a használt könyv vásárlásával gyakorlatilag jó sok papír újrahasznosításában vállaltam részt. Természetesen örülök a könyvek szerzői sikereinek, az eladott magas példányszámnak, de kisemberként mégis inkább az tesz boldoggá, ha szerepem van a környezetem megóvásában annyival is, hogy könyveket „hasznosítok újra”.

Kis idő elteltével – amikor úgy érzem az adott kötet már mindent megadott nekem, amit csak tudott – valószínűleg ugyanúgy meg fogok válni régen félve szeretett példányaimtól.

A saját könyvek eladásában egyébként már évekkel ezelőtt jeleskedni kezdtem, hiszen az egyetemi évek alatt a költözések idején gyakran derült fény arra, mennyi értékes, ámde jelentőségét vesztett kötet sorakozik a polcomon. Ilyenkor buzgó üzletasszony módjára több felületen közzétéve megváltam értékes példányaimtól, valószínűleg nagy örömet okozva ezzel ismeretlen emberek számára.

Mindig lenyűgöz, milyen remek ez a körfogás! Pénzt spórolhatunk, embereket és folyamatokat ismerhetünk meg, és még a környezetünk felé is felelősségteljes viselkedést tanúsítunk, miközben tájékozódunk, és megismerjük a világot.

A fanatikus könyvvásárlásom költségei körülbelül a felére csökkentek, de az élmény ugyanúgy megmaradt. Az olvasás mennyisége – ha időnk engedi – pedig gyakorlatilag megduplázódhat ezzel a módszerrel, hiszen ugyanannyi pénzből kétszer annyi könyvet vásárolhatunk!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.