Menü

Mossuk gyakran az ágyneműinket!

- „Mikor cserélted le az ágyneműdet?”
- „Hm… nem is emlékszem már. Talán két hete. De lehet, hogy három. Vagy négy?”

Van, akinek ismerősen cseng a fenti párbeszéd?

Sajnos rohanó világunkban nehéz még a rendszeres ágynemű cserére is odafigyelnünk, pedig érdemes, mert egészségünk megőrzése a tét. Habár legtöbbször tisztán fekszünk az ágyba, alvás közben elhalt hámsejtek és szőrszálak milliószámra hullnak és tapadnak bele az ágyneműnkbe. Az ágyneműben jelen vannak a poratkák, amelyek kifejezetten élvezik ezt a kissé elhanyagolt környezetet. Valószínűleg majdnem mindenki ismer legalább egy „porallergiás” embert a környezetében. Ők a poratka ürülékére érzékenyek.

Az ágyneműk ritka tisztítása esetén egyre több poratka tapad meg az anyagban, és a jelenlévő sok elhalt hámsejt kedvező életfeltételeket biztosít számukra. Azonban ha gyakran – legjobb lenne hetente – mosunk ágyneműt, megelőzhetjük, hogy mi magunk is az allergiás emberek táborát gyarapítsuk. Ha hetente nem is, kéthetente mindenképpen gondoskodjunk ágyneműnk tisztán tartásáról!

Az ágyneműt célszerű a gyártó utasításai szerint mosni. Legtöbbször a 60°C-ot ajánlják, de kényesebb anyagok esetében csak a 40°C megengedett. Fontos, hogy mindig kövessük az utasítást, így tudjuk megőrizni ágyneműink minőségét. A hideg vagy csak langyos vízben történő mosás nem ajánlott, mert az nem pusztítja el a jelenlévő poratkákat.

Szárításnál is az a legjobb, ha a napra tudjuk kiteríteni az ágyneműt, ugyanis az UV-sugárzás hatására a mosás után még életben maradt baktériumok és poratkák is elpusztulnak. Nyilván télen nem adott ez a lehetőség, olyankor szükséges lenne az ágynemű vasalása.

Allergiások számára gyakran ajánlják a 90°C-os mosást is, amellyel biztosra mehetnek a kórokozók elpusztítása terén. Arra azonban figyelnünk kell, hogy ilyenkor sokkal nagyobb mértékben roncsolódik az ágynemű anyaga.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.