Menü

3 tipp a balkonnövényekhez a forró hetekre

Az erkélyen növesztett növényeket legtöbbször kevés földbe ültetjük. A virágcserépnyi és balkonládányi mennyiségű föld azonban nagyon hamar kiszárad, és ezzel könnyen okozhatunk csalódást magunknak. Bár a föld mennyiségét és az öntözés gyakoriságát sokszor nem tudjuk növelni, van néhány dolog, amivel megóvhatjuk balkonnövényeinket a kiszáradástól.

A probléma forrása a nap. A napsugárzás hamar túlmelegíti a ládákban a földet, amiből így elpárolog a víz. Mit tehetünk ez ellen?

1) Vonjuk be a virágládát fényvisszaverő felülettel. Erre elegánsabb és kiváló megoldás lehet a fém kaspók használata. A fémek amellett, hogy festetlenül fényvisszaverők, igen jól vezetik a hőt. Így a nap a fém lapot melegíti fel, amely hőt le a legkönnyebben a levegőnek adja le. Ügyeljünk arra, hogy a felesleges víz elfolyhasson a kaspó alján. Ha olcsóbb vagy gyorsabb megoldást szeretnénk, használhatunk alufóliát vagy egyéb világos réteget, amelyet nem fúj le az első szél.

2) További vizet tarthatunk a földben fizikai akadályokkal is. Alkalmazzunk talajtakarást! A talaj takarásához jól bevált megoldás a geoháló, amelyet gazdaboltokban és barkácsáruházakban kaphatunk meg. A föld felületére helyezve máris működik. Ennek felületére vagy pusztán a virágföldre tehetünk további szerves vagy szervetlen anyagokat. Mulcsot, faleveleket, száraz füvet, köveket vagy kavicsokat, moharéteget stb. A szerves anyagokban az a jó, hogy amellett, hogy esetleg fényvisszaverők és könnyűek, vizet szívnak magukba. Ezzel úgy késleltetik tovább a föld kiszáradását, hogy előbb maguk száradnak ki, s csak aztán a föld.

3) Pótoljuk a vizet csöpögtető rendszer segítségével! Palántáink közé helyezzünk el olyan űredényeket (vékonyabb tejfölös doboz, műanyag flakon levágott csőre, műanyag fogkrémtubus) vagy esztétikusabb megoldások, amelyeket kilyuggattunk. Az ezekbe töltött víz lassan szivárog a földbe, így ez remek megoldás lehet a víz passzív pótlására.

A magam részéről legközelebb egy olyan csöpögtető rendszert építek, amelynek alapja egy magasra helyezett vödör, és az abból a ládákhoz lefutó cső. A vödröt néha fel kell majd tölteni, de a csőből folyamatosan szivárog majd a víz a földbe a gravitáció mentén.

Multikulturális élmények

Külföldi lét saját szemmel, hogy milyen...? Erről olvashatsz cikkírónk tollából, aki Dél-Olaszországban igyekezett beilleszkedni és dolgozni.

Mosolyogj a világra!

Az egészséget nem csak testileg, de lelkileg is ápolni kell. A lelki bajok gyógyítására az egyik leghatásosabb módszer egy mosoly. Akár egy erőltetett mosoly is csodákra lehet képes, illetve pozitív hatással is bírhat.

Külföldi lét saját szemmel

Saját tapasztalataimat osztom meg, miután 10 hónap Dél-Olaszországban tartózkodás után hazatértem. Tehát menni vagy maradni?

Hogyan szűnik meg az időérzékünk vásárláskor?

Itt a karácsonyi láz és ezzel együtt rohamosan nő a bevásárlóközpontok tömeges forgalma. Milyen marketing trükköket, taktikákat vetnek be az üzletek, hogy minél több időt töltsünk bent vásárlással?

Karácsonyi lakásdekoráció a feng shui tükrében

Az advent talán egyik legfelemelőbb része, amikor díszbe öltöztetjük az otthonunkat. Kikerülnek a díszek, az illatgyertyák, az adventi koszorú, a karácsonyi ágytakarók. A jól bevett díszeket és díszítési stratégiákat tekintjük most át, a kínai térrendezés művészete, a feng sui szellemében.