Menü

3 tipp a balkonnövényekhez a forró hetekre

Az erkélyen növesztett növényeket legtöbbször kevés földbe ültetjük. A virágcserépnyi és balkonládányi mennyiségű föld azonban nagyon hamar kiszárad, és ezzel könnyen okozhatunk csalódást magunknak. Bár a föld mennyiségét és az öntözés gyakoriságát sokszor nem tudjuk növelni, van néhány dolog, amivel megóvhatjuk balkonnövényeinket a kiszáradástól.

A probléma forrása a nap. A napsugárzás hamar túlmelegíti a ládákban a földet, amiből így elpárolog a víz. Mit tehetünk ez ellen?

1) Vonjuk be a virágládát fényvisszaverő felülettel. Erre elegánsabb és kiváló megoldás lehet a fém kaspók használata. A fémek amellett, hogy festetlenül fényvisszaverők, igen jól vezetik a hőt. Így a nap a fém lapot melegíti fel, amely hőt le a legkönnyebben a levegőnek adja le. Ügyeljünk arra, hogy a felesleges víz elfolyhasson a kaspó alján. Ha olcsóbb vagy gyorsabb megoldást szeretnénk, használhatunk alufóliát vagy egyéb világos réteget, amelyet nem fúj le az első szél.

2) További vizet tarthatunk a földben fizikai akadályokkal is. Alkalmazzunk talajtakarást! A talaj takarásához jól bevált megoldás a geoháló, amelyet gazdaboltokban és barkácsáruházakban kaphatunk meg. A föld felületére helyezve máris működik. Ennek felületére vagy pusztán a virágföldre tehetünk további szerves vagy szervetlen anyagokat. Mulcsot, faleveleket, száraz füvet, köveket vagy kavicsokat, moharéteget stb. A szerves anyagokban az a jó, hogy amellett, hogy esetleg fényvisszaverők és könnyűek, vizet szívnak magukba. Ezzel úgy késleltetik tovább a föld kiszáradását, hogy előbb maguk száradnak ki, s csak aztán a föld.

3) Pótoljuk a vizet csöpögtető rendszer segítségével! Palántáink közé helyezzünk el olyan űredényeket (vékonyabb tejfölös doboz, műanyag flakon levágott csőre, műanyag fogkrémtubus) vagy esztétikusabb megoldások, amelyeket kilyuggattunk. Az ezekbe töltött víz lassan szivárog a földbe, így ez remek megoldás lehet a víz passzív pótlására.

A magam részéről legközelebb egy olyan csöpögtető rendszert építek, amelynek alapja egy magasra helyezett vödör, és az abból a ládákhoz lefutó cső. A vödröt néha fel kell majd tölteni, de a csőből folyamatosan szivárog majd a víz a földbe a gravitáció mentén.

Óriási biznisz az egészségügyi adatok kereskedelme

Egyre terjednek az egészségügyben a vezeték nélküli eszközök - pacemakerek, beültethető inzulinpumpák. Épp ezért éri egyre több támadás ezen szerkezeteket: ma már tíz kibertámadásból négynek ez a szféra a célpontja, az innen ellopott információk ugyanis értékesebbek a feketepiacon, mint pénzügyi adataink. A biztonság itt élet-halál kérdése lehet.

Kutya a családban

A gyerekek egy háziállat mellett felelősséget tanulnak, hiszen az állatot minden nap gondozni kell, emellett szociális készségeket is elsajátíthatnak, s türelmességet gyakorolhatnak. Mindezek érdekében pedig a tiltakozó szülők (vagy nagyszülők) szíve is meglágyul néha...

Ötletek otthoni környezetvédőknek

Legyél te is környezetvédő a saját otthonodban! Új cikksorozatunkban ehhez adunk segítséget. Az előző részben arról volt szó, hogy miért nem elég a szelektív hulladékgyűjtés, s hogy miként csökkenthetjük a műanyag-felhasználásunkat, most pedig a papír-témakört járjuk körbe.

Legyél te is otthoni környezetvédő!

Közismert tény, hogy Földünk bajban van, és ha szeretnénk, hogy "gyermekeink, unokáink is lássák", ahhoz szükséges lépéseket tennünk. Rajtunk is múlik, mindannyiunkon - de legtöbben nem tudjuk, mivel is segíthetnénk. Íme néhány kivitelezhető ötlet!

Ragyogjon a kerted ősszel is!

Ez az az idő, mikor kipihenhetjük a forró nyári napokat, mikor nem csak reggel és este lehetünk a szabadban, hanem egész nap. Nem ömlik rólunk a víz és nem kell félnünk a leégéstől, itt a felfrissülés és a remek lehetőség, hogy szépítgethessük a környezetünket.