Menü

3 tipp a balkonnövényekhez a forró hetekre

Az erkélyen növesztett növényeket legtöbbször kevés földbe ültetjük. A virágcserépnyi és balkonládányi mennyiségű föld azonban nagyon hamar kiszárad, és ezzel könnyen okozhatunk csalódást magunknak. Bár a föld mennyiségét és az öntözés gyakoriságát sokszor nem tudjuk növelni, van néhány dolog, amivel megóvhatjuk balkonnövényeinket a kiszáradástól.

A probléma forrása a nap. A napsugárzás hamar túlmelegíti a ládákban a földet, amiből így elpárolog a víz. Mit tehetünk ez ellen?

1) Vonjuk be a virágládát fényvisszaverő felülettel. Erre elegánsabb és kiváló megoldás lehet a fém kaspók használata. A fémek amellett, hogy festetlenül fényvisszaverők, igen jól vezetik a hőt. Így a nap a fém lapot melegíti fel, amely hőt le a legkönnyebben a levegőnek adja le. Ügyeljünk arra, hogy a felesleges víz elfolyhasson a kaspó alján. Ha olcsóbb vagy gyorsabb megoldást szeretnénk, használhatunk alufóliát vagy egyéb világos réteget, amelyet nem fúj le az első szél.

2) További vizet tarthatunk a földben fizikai akadályokkal is. Alkalmazzunk talajtakarást! A talaj takarásához jól bevált megoldás a geoháló, amelyet gazdaboltokban és barkácsáruházakban kaphatunk meg. A föld felületére helyezve máris működik. Ennek felületére vagy pusztán a virágföldre tehetünk további szerves vagy szervetlen anyagokat. Mulcsot, faleveleket, száraz füvet, köveket vagy kavicsokat, moharéteget stb. A szerves anyagokban az a jó, hogy amellett, hogy esetleg fényvisszaverők és könnyűek, vizet szívnak magukba. Ezzel úgy késleltetik tovább a föld kiszáradását, hogy előbb maguk száradnak ki, s csak aztán a föld.

3) Pótoljuk a vizet csöpögtető rendszer segítségével! Palántáink közé helyezzünk el olyan űredényeket (vékonyabb tejfölös doboz, műanyag flakon levágott csőre, műanyag fogkrémtubus) vagy esztétikusabb megoldások, amelyeket kilyuggattunk. Az ezekbe töltött víz lassan szivárog a földbe, így ez remek megoldás lehet a víz passzív pótlására.

A magam részéről legközelebb egy olyan csöpögtető rendszert építek, amelynek alapja egy magasra helyezett vödör, és az abból a ládákhoz lefutó cső. A vödröt néha fel kell majd tölteni, de a csőből folyamatosan szivárog majd a víz a földbe a gravitáció mentén.

10-ből 8 gyerek tölt kórházban legalább egy éjszakát

Megfázással és egyéb gyermekbetegségekkel bajlódnak a legtöbbet a gyerekek 18 éves korukig, és sokszor kórházban kell tölteniük az éjszakát.A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány 750 fős felmérése szerint az ellátás minősége, és a diagnózis felállításának a gyorsasága mellett, az MR készülékek elérhetősége a legfontosabb a szülők számára.

Mi is az a kombucha?

A kombucha-t teagombának nevezik. Ez már a népi hagyományokban több ezer éve jelen van, viszont származását már homály fedi. De mi is a kombucha, és milyen hatással van a szervezetünkre? Ezt vesszük most górcső alá.

UV sugárzás – avagy hogyan védjük bőrünket?

Sajnos az UV sugárzás tavasszal sem kímél minket, most pedig a korai hőség miatt különösen oda kell figyelnünk bőrünk védelmére.

Tervezed a nyaralást? Ezeket a látnivalókat érdemes elkerülni!

Ki ne álmodozna egy napfényes párizsi délutánról, vagy egy velencei gondolázásról a nyár közepén? Sajnos, a valóság sokszor kiábrándítóbb. Nézzük, hova ne utazzunk nyáron!

Micellás víz, micellás sampon… na, de mi az a micella?

Az utóbbi időben sorra jelennek meg kozmetikumok, melyek a micella csodatevő hatására alapozzák tudásukat, de talán nem árt tisztázni, hogy mi is ez ?