Menü

3 tipp a balkonnövényekhez a forró hetekre

Az erkélyen növesztett növényeket legtöbbször kevés földbe ültetjük. A virágcserépnyi és balkonládányi mennyiségű föld azonban nagyon hamar kiszárad, és ezzel könnyen okozhatunk csalódást magunknak. Bár a föld mennyiségét és az öntözés gyakoriságát sokszor nem tudjuk növelni, van néhány dolog, amivel megóvhatjuk balkonnövényeinket a kiszáradástól.

A probléma forrása a nap. A napsugárzás hamar túlmelegíti a ládákban a földet, amiből így elpárolog a víz. Mit tehetünk ez ellen?

1) Vonjuk be a virágládát fényvisszaverő felülettel. Erre elegánsabb és kiváló megoldás lehet a fém kaspók használata. A fémek amellett, hogy festetlenül fényvisszaverők, igen jól vezetik a hőt. Így a nap a fém lapot melegíti fel, amely hőt le a legkönnyebben a levegőnek adja le. Ügyeljünk arra, hogy a felesleges víz elfolyhasson a kaspó alján. Ha olcsóbb vagy gyorsabb megoldást szeretnénk, használhatunk alufóliát vagy egyéb világos réteget, amelyet nem fúj le az első szél.

2) További vizet tarthatunk a földben fizikai akadályokkal is. Alkalmazzunk talajtakarást! A talaj takarásához jól bevált megoldás a geoháló, amelyet gazdaboltokban és barkácsáruházakban kaphatunk meg. A föld felületére helyezve máris működik. Ennek felületére vagy pusztán a virágföldre tehetünk további szerves vagy szervetlen anyagokat. Mulcsot, faleveleket, száraz füvet, köveket vagy kavicsokat, moharéteget stb. A szerves anyagokban az a jó, hogy amellett, hogy esetleg fényvisszaverők és könnyűek, vizet szívnak magukba. Ezzel úgy késleltetik tovább a föld kiszáradását, hogy előbb maguk száradnak ki, s csak aztán a föld.

3) Pótoljuk a vizet csöpögtető rendszer segítségével! Palántáink közé helyezzünk el olyan űredényeket (vékonyabb tejfölös doboz, műanyag flakon levágott csőre, műanyag fogkrémtubus) vagy esztétikusabb megoldások, amelyeket kilyuggattunk. Az ezekbe töltött víz lassan szivárog a földbe, így ez remek megoldás lehet a víz passzív pótlására.

A magam részéről legközelebb egy olyan csöpögtető rendszert építek, amelynek alapja egy magasra helyezett vödör, és az abból a ládákhoz lefutó cső. A vödröt néha fel kell majd tölteni, de a csőből folyamatosan szivárog majd a víz a földbe a gravitáció mentén.

Génmódosított! - 3. rész

Ha keresünk, a génmódosításra is találunk pozitív konkrét példát. Legyünk tájékozottabbak, és ismerjük meg a génmanipulációs világ egyik legismertebb sikersztoriját!

Génmódosított! - 2. rész

A génmódosítás voltaképpen egyidős az első civilizációkkal. Őseink módszerei és céljai persze mások voltak. De miket álmodik ma a tudomány a génmanipulációval kapcsolatban? Cikksorozatunk 2. része következik.

Otthoni lefolyóink egyszerű karbantartása

A háztartásainkban előforduló bosszantó dolgok sokszor valamilyen elhúzódó takarítást vonnak maguk után. Ilyen például az, amikor észrevesszük, hogy a víz egyre lassabban folyik le a lefolyón. Ennek megelőzése azonban igen egyszerű.

Megváltozott a filmvilág

Mozi- és filmrajongóként amikor csak lehet, ott ülök a „cinemában” egy jó filmen. De szomorúan kell megállapítanom mostanában, hogy igencsak megváltozott a filmvilág. S bár a technikai fejlődés döbbenetes, nem biztos, hogy megfelelően használják ki ezt a lehetőséget.

Konyhakert az erkélyen

Az erkély túl pici volt arra, hogy kiférjen két szék, ezért az egészet telepakoltam ládákkal, melyekben paradicsomot termesztettem. Érdeklődve figyeltem, mikor szedhetem le, és parázsló kíváncsisággal vártam az első falatra a saját termesztésű gyümölcsből. Mint a bibliai pár az almától, kaptam meg a e falattól a szenvedélyt a konyhakert iránt!