Menü

Génmódosított!

Génmódosítás, géntechnológia, géemó. E szavak hallatán a legtöbb európait kirázza a hideg és valamilyen elemi tiltakozó üzemmódba kapcsol. Sok ilyen fekete listás dolog van korunkban, például az E-számok, a telített zsírsavak, a rossz koleszterin (HDL) és így tovább. Ám az egészséges életmód lelkes követői és terjesztői sok esetben többet nem is tudnak ezekről a dolgokról, csak azt, hogy nem jók. Cikksorozatunkban a GMO bűvkört helyezzük hétköznapi tudományos alapokra, íme az 1. rész!

A GMO mozaikszó genetikailag módosított élőlényt jelöl az angol Genetically Modified Organism kifejezés után.

Genetikai állománya minden élőlénynek van. Ezt olyan biomolekulák alkotják, amelyek információ tárolására alkalmasak. Olyasmi ez, mint a gépi kód. De míg a gépi kód csupán 1-esekből és 0-ákból áll, addig az örökítőanyagban négyféle jel van (pl. 1-től 4-ig). Pont mint a gépi kódban, ezen értékek variációja, egymásutánisága hordozza az információt a sejtek számára.

Az információhordozó biomolekula lehet DNS (dezoxiribonukleinsav) vagy RNS (ribonukleinsav). Ezek a molekulák hosszú-hosszú láncokat alkotnak, alakjuk jellemzően kettős spirál (megvan, ugye?). A láncok szakaszokból állnak, egyes szakaszok ezek közül pedig a gének. A gének általában bonyolult összjátékban alakítják ki mikrokörnyezetük, s végső soron a szervezet alakját, tulajdonságait és működésének részleteit. Vannak azonban olyan gének, amelyek csupán egy funkcionális fehérje tervrajzát tartalmazzák. Ilyen például a tejcukrot bontó fehérje (enzim), a laktáz génje az emlősökben.

A tudomány modern eszközeinek segítségével ma már lehetséges az, hogy egy-egy gént kiemeljenek egy élőlény DNS-szálából (kivágás, Ctrl + x), és más élőlény DNS-szálába helyezzenek át (beillesztés, Ctrl + v). A folyamat eredménye a GMO egyed. Miben más ez, mint anyaegyede? Eltekintve a génmódosítás által nyert funkciótól, a GMO egyedek 1) annyival több dezoxiribonukleinsavat (DNS-t) tartalmaznak, amilyen hosszú a beültetett gén, és 2) annyival több fehérjét tartalmaznak, amennyi a beültetett génről termelődik. Tehát egy leheletnyivel kalóriagazdagabbak.

Egy génmódosított élőlényt elfogyasztva annak új DNS- és fehérjetartalmát ugyanúgy bontja le emésztésünk, mint az eredetit. Olyan építőkockákra (nukleinsavakra, cukrokra, aminosavakra, és így tovább mindezeknél egyszerűbb molekulákra), amelyek információt már nem tartalmaznak, és jellegükből nem lehet meghatározni azt, hogy milyen élőlényből származnak. Csupán építő- vagy fűtőanyagai szervezetünknek.

A fentiek alapján tehát leszögezhetjük, hogy egy idegen DNS-darab és az arról termelt fehérje önmagában nem okoz semmi olyat, ami miatt a génmódosított élőlényekből (GMO) előállított termékeket kiátkozhatnánk a boltokból.

De mi a helyzet az egyéb "géntermékekkel"? És mi a helyzet az ökológiai egyensúllyal? És miért is foglalkozik a tudomány a génmódosítással? További cikkeinkben ezekre is választ keresünk!

A böjt régen és ma, avagy a tisztítókúrák eredete

Nagyböjt, kisböjt, léböjt, böjtök mindenütt. De vajon mit is takarnak ezek a kifejezések? Mit jelentett a böjt régen, és mennyiben változott ez manapság?

Torkoskodás okosan

A „Torkos Csütörtök” hagyományosan hamvazó szerdát követő napon megtört böjt napja, idén február 15-re esik. Mivel a Magyar Turizmus Zrt. által újraélesztett ünnepnek már nincs központi szervezése, ezért a Valentin-nap miatt néhány étterem egy héttel előbb tartja a hagyományos féláras torkos csütörtöki akcióját.

Palacsinta mindenkinek

Palacsinta-nap. Tudtad, hogy ilyen is van? Bár még inkább csak az angolszász országokban tartják, egyre több magyar blog és kereskedő is foglalkozik vele. Nézzünk pár ötletet erre a kedvelt finomságra…

Kis lépés az emberiségnek, de nagy lépés az életmódnak!

A legnagyobb hiba az „egyből mindent” jelleg jellemzi a fogyni vágyókat, holott néhány apró szokás beiktatásával máris hatalmas eredményeket érhetünk el.

Izomépítéshez a teljes tojást válaszd!

Te is olvastad a fitneszmodellek étrendjét, amiben a reggeli rántotta tojásfehérjéből készült, a főtt tojássárgájáját is kidobták. Rá is jöttél, hogy neked se kell az a felesleges plusz zsír! Emiatt csak a színtiszta fehérjét etted a spenótodhoz? Hiba volt!