Menü

Hogyan „kell” jól futni?

Ha érezzük, hogy a szervezetünknek mozgásra van szüksége, de nem a mi terepünk a konditerem vagy az aerobik-szerű edzések, esetleg nincs társunk, akivel sportolni lenne kedvünk, jusson eszünkbe a futás!

A futás egy rendkívül megosztó mozgásforma. Sok ismerősöm a következőkhöz hasonlóan nyilatkozik róla:
„Mi a jó a futásban? Olyan unalmas!”
„Majd akkor futok, ha kergetnek!”

Ha futásra adjuk a fejünket, hagyjuk el a „Mi értelme…” kezdetű gondolatokat!

Személy szerint nem vagyok jó futó, de élvezem ezt a mozgásformát, mert a futás – sokak nagy meglepetésére – a maga nemében tud nagyon is izgalmas lenni, ahogy újabb és újabb eredményeket érünk el. De vannak kiegészítő lehetőségek is, például a súlyzóval való futás vagy a technika tökéletesítése és a mozgás kiszínezése (indiánszökdelés, pulzus figyelése közben).

Kezdetben sokat gondolkodtam, mert terepen gyakran kibicsaklott a bokám, ám szerencsére mindig sérülés nélkül megúsztam. Ennek ellenére minden alkalommal úgy éreztem, ez volt az utolsó, hogy ekkora „szerencsém” volt.

Egy kis utánanézést követően kiderült, hogy rossz volt a technikám. Azt javasolják ugyanis, hogy igyekezzünk úgy futni, ahogy mezítláb is futnánk. Tehát próbálgassuk otthon a házban, a lakásban, a kertben, az udvaron, hogy milyen érzés mezítláb futni. Észre fogjuk venni, hogy ösztönösen nem a sarkunkra érkezünk – mint legtöbbször, ha cipőben futunk -, hanem a lábfejünk elülső részére. Ha ráéreztünk a technikára, igyekezzünk azt megtartani cipőben való futás esetén is.

Észre fogjuk venni, hogy sokkal jobban tudjuk koordinálni a mozgásunkat, az esetleges botlásokat jobban tudjuk majd korrigálni. Arról nem is beszélve, hogy ezzel a módszerrel a térd és a boka fokozottabb tehermentesítésére is képesek leszünk.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.