Menü

Konyhakert az erkélyen

Mihelyt családi házba költöztünk, elkezdtem a kertészkedést. Igaz, édesapám volt az ötlethozó. Miért is ne ültetnénk néhány tő paradicsomot, ha már van kertünk? - mondta. A tavaszi ültetőmunka után nem vártam, hogy karózni meg kötözgetni kelljen a palántákat. Annál inkább vártam viszont a megporzott virágokból kifejlődő és növekvő termést. Érdeklődve figyeltem, mikor szedhetem le, és parázsló kíváncsisággal vártam az első falatra a saját termesztésű gyümölcsből. Mint a bibliai pár az almától, kaptam meg a e falattól a szenvedélyt a konyhakert iránt.

Így ment ez úgy 6 évig, aztán jött az egyetem. Illetve én mentem oda, elhagyva a kertet, amelyet ápoltam, az pedig engem. Nem adtam fel persze, mindig volt egy kis konyhakertem a hátországban - budapesti otthonunkban. A kolis évek után aztán albérletbe költöztem szebbik és finomabbik felemmel, ahol, nos, volt egy kis erkély. Mivel az erkély túl pici volt arra, hogy kiférjen két szék, ezért az egészet telepakoltam virágládákkal. Jött a paradicsomtermesztés!


Lehetséges, hogy a balkon nem csak virágzó növények termesztésére alkalmas?

Az interneten megtaláltam pár olyan fajta leírását, amelyeket kifejezetten balkonra ajánlanak. A legnépszerűbbek egyébként a Vilma és a Bajaja, amelyek törpe (ún. determinált növekedésű) fajták. Ezeket nem kell karózni. A magokat egyszerűen kikeltettem egy tálca/láda földben már februárban, bent a szobában a jó melegben. Mármint kinek mi, nekünk 19-20 °C. A kicsik ki is keltek 1-2 héten belül. Amint a két sziklevélen felül az első lomblevelek is megjelentek, átültettem őket a végleges helyükre, a balkonládákba. A szárukat is belesüllyesztettem a földbe úgy, hogy a sziklevelek kilátsszanak. A paradicsom így a szárán is gyökereket növeszt és erősödik. Napsütéses márciusi napokon kitettem őket a napra. Vigyázat! A szobai palánták UV érzékenyek - hozzá kell őket szoktatni a napsugarakhoz. Egyszerű: első nap 15 perc, aztán naponta +10 perc. Az első héten már hozzá is szoknak. Éjszakára gondosan behoztam őket, de ha éjjel a hőmérséklet nem süllyed 10-12 °C alá, akkor már kint lehet őket hagyni. Nálunk közvetlen napsütést egyébként kb. 7-től 11-ig kaptak, de nem is kellett nekik több.


Növekvő palánták

A melegebb tavaszi és forró nyári napokon a növényeket reggel és este lehetett öntözni, vagyis akkor, amikor a láda és a föld nincs felforrósodva. Különben kiégnek. S bizony a virágládás növényeket legjobb volt minden nap megöntözni, mivel a virágládányi föld igen kevés, így nagyon hamar kiszáradt. Amíg nyaralni mentünk, a szomszédék boldogan vállalták növényeinket, illetve volt olyan is, hogy a munkahelyemre vittem be. A takarító néni hasznos tanácsokkal látott el, a munkatársaim pedig egy kicsit jobban megismertek és sokat dicsérték a növénykéket. Következő évre megjelent az intézet egyik irodájában a chili termesztés...

Otthon a balkonládák felkerültek az erkély korlátjára, az ehhez megfelelő kampók segítségével. A paradicsomtövek közé bazsalikomot ültettünk, ami frissen kiváló volt a pizzára.


Saját termések a pizzán

Bár a 12 tő Vilma nem adott jelentős mennyiségű termést, mégis jó volt nevelgetni őket. Amellett, hogy erkélyünkre életet és izgalmat hoztak, nagyon finomak voltak azok a reggel frissen szedett ízes bogyók.

Azt hiszem, legközelebb nem riadok majd vissza a karózástól sem - jövőre piros és sárga villanykörte termésű paradicsomot ültetek.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.