Menü

Konyhakert az erkélyen

Mihelyt családi házba költöztünk, elkezdtem a kertészkedést. Igaz, édesapám volt az ötlethozó. Miért is ne ültetnénk néhány tő paradicsomot, ha már van kertünk? - mondta. A tavaszi ültetőmunka után nem vártam, hogy karózni meg kötözgetni kelljen a palántákat. Annál inkább vártam viszont a megporzott virágokból kifejlődő és növekvő termést. Érdeklődve figyeltem, mikor szedhetem le, és parázsló kíváncsisággal vártam az első falatra a saját termesztésű gyümölcsből. Mint a bibliai pár az almától, kaptam meg a e falattól a szenvedélyt a konyhakert iránt.

Így ment ez úgy 6 évig, aztán jött az egyetem. Illetve én mentem oda, elhagyva a kertet, amelyet ápoltam, az pedig engem. Nem adtam fel persze, mindig volt egy kis konyhakertem a hátországban - budapesti otthonunkban. A kolis évek után aztán albérletbe költöztem szebbik és finomabbik felemmel, ahol, nos, volt egy kis erkély. Mivel az erkély túl pici volt arra, hogy kiférjen két szék, ezért az egészet telepakoltam virágládákkal. Jött a paradicsomtermesztés!


Lehetséges, hogy a balkon nem csak virágzó növények termesztésére alkalmas?

Az interneten megtaláltam pár olyan fajta leírását, amelyeket kifejezetten balkonra ajánlanak. A legnépszerűbbek egyébként a Vilma és a Bajaja, amelyek törpe (ún. determinált növekedésű) fajták. Ezeket nem kell karózni. A magokat egyszerűen kikeltettem egy tálca/láda földben már februárban, bent a szobában a jó melegben. Mármint kinek mi, nekünk 19-20 °C. A kicsik ki is keltek 1-2 héten belül. Amint a két sziklevélen felül az első lomblevelek is megjelentek, átültettem őket a végleges helyükre, a balkonládákba. A szárukat is belesüllyesztettem a földbe úgy, hogy a sziklevelek kilátsszanak. A paradicsom így a szárán is gyökereket növeszt és erősödik. Napsütéses márciusi napokon kitettem őket a napra. Vigyázat! A szobai palánták UV érzékenyek - hozzá kell őket szoktatni a napsugarakhoz. Egyszerű: első nap 15 perc, aztán naponta +10 perc. Az első héten már hozzá is szoknak. Éjszakára gondosan behoztam őket, de ha éjjel a hőmérséklet nem süllyed 10-12 °C alá, akkor már kint lehet őket hagyni. Nálunk közvetlen napsütést egyébként kb. 7-től 11-ig kaptak, de nem is kellett nekik több.


Növekvő palánták

A melegebb tavaszi és forró nyári napokon a növényeket reggel és este lehetett öntözni, vagyis akkor, amikor a láda és a föld nincs felforrósodva. Különben kiégnek. S bizony a virágládás növényeket legjobb volt minden nap megöntözni, mivel a virágládányi föld igen kevés, így nagyon hamar kiszáradt. Amíg nyaralni mentünk, a szomszédék boldogan vállalták növényeinket, illetve volt olyan is, hogy a munkahelyemre vittem be. A takarító néni hasznos tanácsokkal látott el, a munkatársaim pedig egy kicsit jobban megismertek és sokat dicsérték a növénykéket. Következő évre megjelent az intézet egyik irodájában a chili termesztés...

Otthon a balkonládák felkerültek az erkély korlátjára, az ehhez megfelelő kampók segítségével. A paradicsomtövek közé bazsalikomot ültettünk, ami frissen kiváló volt a pizzára.


Saját termések a pizzán

Bár a 12 tő Vilma nem adott jelentős mennyiségű termést, mégis jó volt nevelgetni őket. Amellett, hogy erkélyünkre életet és izgalmat hoztak, nagyon finomak voltak azok a reggel frissen szedett ízes bogyók.

Azt hiszem, legközelebb nem riadok majd vissza a karózástól sem - jövőre piros és sárga villanykörte termésű paradicsomot ültetek.

Idősek étrendje

Dietetikusok egybehangzó véleménye szerint idősödő korban is figyelni kell az életmódra. Ebben a korban is számos élettani változás zajlik a szervezetben, a tápanyag- és vitamindús, helyesen összeállított étrend nagyon fontos.

Így növeld a biztonságod a cybertérben!

Online aktivitásunk növekedésével és a digitalizáció térhódításával egyre inkább nyitott könyv az életünk. Tíz másodpercenként éri hekker támadás számítógépeinket, nő a bankkártyás visszaélések és az adatlopások száma, a zsarolóvírusos támadások pedig még korántsem értek a csúcsra. Különösen a gyermekek vannak veszélyben, minden harmadik magyar fiatalnak volt már része internetes zaklatásban.

Fontos tudnivalók a csokoládéról

A csokoládé milliók kedvence. Sok téves és helytálló információ is kering róla, de a tények nagy része vagy rejtve marad, vagy nem hisszük el. Pedig nem árt, ha a mindennapi életünk során gyakran fogyasztott termékekről , egy-két dolgot megtudunk.

A szénsavas üdítők hatása a szervezetre

A szénsavas üdítők káros hatásáról sok tévhit és valódi adat köztudott. De, vajon hogyan is hat a szervezetre?

Merre induljunk?

Ha egy könnyed túrára indulunk, akkor mindenképpen a nagykopáncsi Árpád-kori templomot látogassuk meg. A gyönyörű látvány mellett, egy kettős érzés is elfogadhat bennünket, hiszen Csongrád és Békés megye határán áll a XII. századi templom.