Menü

Konyhakert az erkélyen

Mihelyt családi házba költöztünk, elkezdtem a kertészkedést. Igaz, édesapám volt az ötlethozó. Miért is ne ültetnénk néhány tő paradicsomot, ha már van kertünk? - mondta. A tavaszi ültetőmunka után nem vártam, hogy karózni meg kötözgetni kelljen a palántákat. Annál inkább vártam viszont a megporzott virágokból kifejlődő és növekvő termést. Érdeklődve figyeltem, mikor szedhetem le, és parázsló kíváncsisággal vártam az első falatra a saját termesztésű gyümölcsből. Mint a bibliai pár az almától, kaptam meg a e falattól a szenvedélyt a konyhakert iránt.

Így ment ez úgy 6 évig, aztán jött az egyetem. Illetve én mentem oda, elhagyva a kertet, amelyet ápoltam, az pedig engem. Nem adtam fel persze, mindig volt egy kis konyhakertem a hátországban - budapesti otthonunkban. A kolis évek után aztán albérletbe költöztem szebbik és finomabbik felemmel, ahol, nos, volt egy kis erkély. Mivel az erkély túl pici volt arra, hogy kiférjen két szék, ezért az egészet telepakoltam virágládákkal. Jött a paradicsomtermesztés!


Lehetséges, hogy a balkon nem csak virágzó növények termesztésére alkalmas?

Az interneten megtaláltam pár olyan fajta leírását, amelyeket kifejezetten balkonra ajánlanak. A legnépszerűbbek egyébként a Vilma és a Bajaja, amelyek törpe (ún. determinált növekedésű) fajták. Ezeket nem kell karózni. A magokat egyszerűen kikeltettem egy tálca/láda földben már februárban, bent a szobában a jó melegben. Mármint kinek mi, nekünk 19-20 °C. A kicsik ki is keltek 1-2 héten belül. Amint a két sziklevélen felül az első lomblevelek is megjelentek, átültettem őket a végleges helyükre, a balkonládákba. A szárukat is belesüllyesztettem a földbe úgy, hogy a sziklevelek kilátsszanak. A paradicsom így a szárán is gyökereket növeszt és erősödik. Napsütéses márciusi napokon kitettem őket a napra. Vigyázat! A szobai palánták UV érzékenyek - hozzá kell őket szoktatni a napsugarakhoz. Egyszerű: első nap 15 perc, aztán naponta +10 perc. Az első héten már hozzá is szoknak. Éjszakára gondosan behoztam őket, de ha éjjel a hőmérséklet nem süllyed 10-12 °C alá, akkor már kint lehet őket hagyni. Nálunk közvetlen napsütést egyébként kb. 7-től 11-ig kaptak, de nem is kellett nekik több.


Növekvő palánták

A melegebb tavaszi és forró nyári napokon a növényeket reggel és este lehetett öntözni, vagyis akkor, amikor a láda és a föld nincs felforrósodva. Különben kiégnek. S bizony a virágládás növényeket legjobb volt minden nap megöntözni, mivel a virágládányi föld igen kevés, így nagyon hamar kiszáradt. Amíg nyaralni mentünk, a szomszédék boldogan vállalták növényeinket, illetve volt olyan is, hogy a munkahelyemre vittem be. A takarító néni hasznos tanácsokkal látott el, a munkatársaim pedig egy kicsit jobban megismertek és sokat dicsérték a növénykéket. Következő évre megjelent az intézet egyik irodájában a chili termesztés...

Otthon a balkonládák felkerültek az erkély korlátjára, az ehhez megfelelő kampók segítségével. A paradicsomtövek közé bazsalikomot ültettünk, ami frissen kiváló volt a pizzára.


Saját termések a pizzán

Bár a 12 tő Vilma nem adott jelentős mennyiségű termést, mégis jó volt nevelgetni őket. Amellett, hogy erkélyünkre életet és izgalmat hoztak, nagyon finomak voltak azok a reggel frissen szedett ízes bogyók.

Azt hiszem, legközelebb nem riadok majd vissza a karózástól sem - jövőre piros és sárga villanykörte termésű paradicsomot ültetek.

Óriási biznisz az egészségügyi adatok kereskedelme

Egyre terjednek az egészségügyben a vezeték nélküli eszközök - pacemakerek, beültethető inzulinpumpák. Épp ezért éri egyre több támadás ezen szerkezeteket: ma már tíz kibertámadásból négynek ez a szféra a célpontja, az innen ellopott információk ugyanis értékesebbek a feketepiacon, mint pénzügyi adataink. A biztonság itt élet-halál kérdése lehet.

Helytelen szokások, amelyeket egészségesnek hiszünk

Mindannyiunknak vannak olyan szokásai, amikről tudjuk vagy sejtjük, hogy egészségtelenek, mégis szinte nap, mint nap megtesszük őket. Vajon tudunk ezeken változtatni? S miért olyan nehéz új pozitív szokásokat kialakítani, vagy a károsakat elhagyni?

Kutya a családban

A gyerekek egy háziállat mellett felelősséget tanulnak, hiszen az állatot minden nap gondozni kell, emellett szociális készségeket is elsajátíthatnak, s türelmességet gyakorolhatnak. Mindezek érdekében pedig a tiltakozó szülők (vagy nagyszülők) szíve is meglágyul néha...

Hogyan vásároljuk és tároljuk az élelmiszereinket?

A minőségi élelmiszerek kiválasztása a vásárlásnál kezdődik, de oda kell figyelni a megvásárolt termékek megfelelő tárolásra, a hűtő tisztán tartására. Az alapvető élelmiszer-biztonsági szabályok betartásával elkerülhetőek az élelmiszerek okozta megbetegedések.

Dolce Vita testközelből – egészség olasz módra

Hogyan is élik valójában „édes életüket” az olaszok? S miért foglalnak el ma is magas helyet a hosszú élettartam toplistáján Európában? Cikkírónk, aki maga is ott él hónapok óta, testközelből ismeri a válaszokat.