Menü

Mitől függ, hogy hasba, felkarba vagy vénába kapjuk az „oltást”?

Gyerekként sosem értettem miért nem tudják mindig ugyanoda adni az injekciót? Miért adják az egyiket a karomba, a másikat a fenekembe...? Későbbi tanulmányaim azonban válaszokat adtak a hogyanokra és a miértekre. Most adunk egy kis betekintést a gyógyszerek szervezetbe történő bejuttatásának lehetőségeiről.

Injekció formájában csak a legszigorúbban ellenőrzött, steril készítmények adhatóak be, de ennek is számos módja van:

- Intradermális (más néven intrakután): A bőr rétegei közé szúrják az injekciót.
- Szubkután: A bőr alá, az ott elhelyezkedő zsírszövetbe szúrnak. A gyógyszer így kerül be kapillárisokba, majd a vér- vagy nyirokkeringés segítségével jut el a véráramig. Általában fehérjetartalmú szerek esetén alkalmazzák, mivel azokat szájon át szedve a gyomor- és bélrendszerünkben található enzimek megemésztenék.
- Intramuszkuláris: Az injekciót közvetlenül az izomba szúrják. A bőr, illetve az alatta lévő zsírszövet alatt helyezkedik el, ezért a beadáshoz hosszabb tű szükséges. Alkalmas arra, hogy nagyobb mennyiségű gyógyszert juttassanak egyszerre a szervezetbe.
- Intravénás: Vénába injektálják a gyógyszert. Kedvelt módszer, mert gyors hatást ad, és a pontosan kiszámított dózis juttatható a szervezetbe. Gondoljunk csak az infúzióra!
- Intraarteriális: Artériába juttatják be a hatóanyagot. Ez a legtöbb esetben nem szerencsés, azonban a daganatok néhány típusa esetén alkalmazandó kemoterápiánál használják ezt a módszert.
- Intratekális: Az agyat és a gerincvelőt folyadékkal (liquorral) telt üreg veszi körül, ide juttatják be a gyógyszert. Segítségével gyors hatás váltható ki.
- Intraperitoneális: Hasüregbe injektálják a gyógyszert. Leggyakrabban kísérleti állatokban, azon belül is rágcsálók esetében alkalmazzák. Altatószer beadására alkalmas módszer.
- Intrapleurális: A tüdőmellhártyák közé szúrnak.
- Intraartikuláris: Az ízületbe injektálják a gyógyszert. Az így alkalmazott hialuronsavas kezelés például sokkal hatékonyabbnak bizonyult a különféle ízületi fájdalmak csillapítása esetén.
- Intraosszeális: Közvetlenül a csontvelőbe juttatják a hatóanyagot. Általában érzéstelenítésre használják.
- Intrakardiális: A gyógyszert direkt a szívbe juttatják be. Manapság kutyák és macskák eutanáziájánál, valamint humán újraélesztés során adrenalin beadásánál alkalmazzák.
- Intraspinális: A gyógyszert a gerinccsatornába juttatják.

Látható, hogy a gyógyszer beadásának számos módja ismert és lehetséges – és a fent felsorolt módszerek mindössze a parenterális (tehát a tápcsatornát kikerülő) beadási módokat taglalják. Sokat nap mint nap alkalmaznak, míg másokat csak komoly betegség vagy végszükség esetén. Mindenesetre néha érdemes tisztában lenni egy-két orvosi kartonon fellelt idegen szóval!

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.