Menü

Sportágválasztó: mit, mikor, hogyan válasszunk gyermekünknek?

  • Dátum: 2017.08.06., 22:35

A sport személyiségfejlesztő hatása szinte mindenki számára közismert. De miben nyilvánul ez meg a gyermekek esetében? Hány éves kortól kell kezdeni komolyabban is foglalkozni a sporttal? Dr. Lénárt Ágota sportpszichológust kérdeztük.

– A sport rendkívül fontos a gyermekek személyiségfejlődése szempontjából: növeli az önbizalmat, erősíti a szociális helytállást, javítja a csapatmunkát és kapcsolatokat, barátságokat teremt. A sportoló gyerekek egyrészt hamarabb találkoznak a sikerrel és a kudarccal, mint nem sportoló társaik. – állítja a pszichológus. – Míg a siker megerősíti a sportfejlődési folyamatot, a kudarcok feldolgozása nem könnyű, de meg kell értetni a gyermekkel, hogy a kudarc – ha megfelelően van kezelve, – segít a magasabb fejlődési szintre való eljutásban. A sportoló gyermek tehát ebből a szempontból több traumának lehet kitéve, mint a nem sportoló, ám ez teszi őt szívósabbá, kitartóbbá és sikerorientálttá. Az ún. korán záródó sportágakat, mint az úszás, torna, műkorcsolya, már igen korán, akár 3-4-5 éves korban el lehet kezdeni. 12 éves korig azonban egy gyermeknek egészen más a motivációja, mint a felnőtt sportolóknak. Ő még új mozgásokat szeretne megtanulni, szeretne versengeni, de nem versenyezni, jó barátságokat kötni. Ettől természetesen még ő is bevonható a versenysportba, de fontos, hogy az edző szem előtt tartsa a fejlődéslélektani szempontokat, a gyermek érezze jól magát az edzéseken, ugyanakkor a szintjének megfelelően terhelhető is legyen. 13-14 éves korban viszont már előtérbe kerül a komolyabb versengés, a teljesítés, és ez már elég motiváció a gyermek számára, hogy további edzéseket is felvállaljon az iskola mellett.

Ha viszont nem a korán záródó sportágakról beszélünk, hogyan tudjuk a legmegfelelőbb sportot megtalálni a gyermekünk számára?

– Erre már különböző programok vannak, a Testnevelési Egyetemen – csakúgy, mint több más városi egyetemen – működő terhelésélettani labor például kiváló segítséget tud nyújtani. Itt megállapítják a testalkati típusokat, megnézik, hogy genetikailag mire alkalmas a gyermek, megvan-e a lehetősége arra, hogy a szíve, tüdeje, keringési rendszere ki tudjon szolgálni egy sportot. 8-9 éves korban már érdemes elvégeztetni ezt a vizsgálatot, ami után egy megfelelő sportágválasztással vagy egy megfelelő sportágra való átirányítással nagyon sokat lehet javítani a gyermek sportolási helyzetén. Nincs ugyanis annál rosszabb, mint amikor 15-16 éves korban 10 év sportolás után kiderül, hogy a sportoló nem igazán alkalmas arra a sportágra.

Az úszás az egyik legegészségesebb sportág. Mi a tapasztalata, miért viszi manapság olyan sok szülő már egészen kis korban úszni a gyermekét?

– Az úszás alapvető sport. Legtöbb esetben egyrészt azért viszik a szülők a gyerekeket, mert azt gondolják, hogy úszás nélkül nem lehet meglenni, az úszni tudás olykor még életmentő is lehet. Másrészt sokan egészségügyi szempontok miatt, sőt gyakran orvosi rendelvényre kezdenek el úszni. Nem egy olimpiai bajnokunk is így kezdte. A víz és az úszás jótékony hatásait hosszasan lehet sorolni: kardiovaszkuláris betegségeket előz meg, immunerősítő, de még szellemi felfrissülést is eredményez.

A víz egy nagyon speciális és élettani szempontból nagyon jótékony hatású közeg. Tehermentesítő volta igen jó lehetőséget biztosít a test megmozgatására minden komolyabb megerőltetés nélkül. A víz ugyanakkor mégsem egy könnyű közeg, hiszen a földhöz, szilárd talajhoz szokott szervezet egy teljesen másfajta mozgást kénytelen végezni a vízben, ami növeli a koordinációs képességet, így a testtudatosság fejlődése szempontjából is nagyon fontos tényezővé válik. Éppen ezért is nagyon fontos minden olyan kezdeményezés, amely a gyermekkori úszást vagy bármilyen gyermeksportot támogat.

A P&G elkötelezett a gyermekek egészséges fejlődése iránt, és fontosnak tartja a gyermeksport támogatását azokban a régiókban is, ahol erre kifejezetten szükség van. A vállalat ezért idén a TESCO Magyarországgal együttműködve a Magyar Úszó Szövetséget támogatja, hogy a Jövő Bajnokai programján keresztül még több fiatal sportoló tehetség sikereihez járulhassanak hozzá.

A P&G termékek (Pampers, Always, Ariel, Gillette, head&shoulders, Jar, Lenor, Oral-b, Old Spice) Tesco áruházakban történő vásárlásával augusztus 15-ig most bárki csatlakozhat a programhoz.

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.