Menü

Hogyan térj vissza a hétköznapokba a vakáció után?

3 tipp, hogy elkerüld a nyaralás utáni depressziót

A nyaralás gondtalan napjai után mázsás súllyal nehezedik rád a hétköznapokba való visszatérés? Ilyenkor - talán a kontraszt miatt - még szürkébbnek láthatod a munkával töltendő időt, az irodai asztalodat és a napi feladataidat. Az ÉVA Utazó különszáma life-coach szakértő segítségével összegyűjtötte, mit érdemes tenned annak érdekében, hogy jobban viseld az átállást.

Varrd el a szálakat!

Könnyítsd meg magadnak a hazatérést még mielőtt elindulnál! A legjobb, ha nem hagysz félbe semmit, és pontot teszel a feladataid végére. Ami hosszabb ügyintézést igényel vagy nagyobb volumenű projekt, ott lehetőség szerint add át a stafétát egy kollégádnak. Te is tudod, hogy senki sem pótolhatatlan. Próbálj meg számot vetni arról, hogy milyen teendők merülhetnek fel a távolléted alatt, listázd ezeket és kérd meg a helyetteseidet, hogy vegyék kézbe a dolgokat, amíg te nem vagy elérhető. Természetesen tudasd kollégáiddal, hogy fordított esetben ők is számíthatnak majd rád. Amit lehet, intézz el, inkább vállalj egy kis túlórát, mint hogy minden egyszerre a nyakadba szakadjon, mikor visszatérsz.

Kapcsolj ki teljesen!

Ne olvass e-maileket, ne nézd az órát és a naptárat sem. Hiszen pont azért nyaralsz, hogy a feladatoktól, a munkától egy kicsit el tudj távolodni. Vári Balázs life-coach szerint mindig törekedni kell az egyensúlyra, aktív és passzív kikapcsolódás tekintetében, tehát az élménygyűjtés mellett az is fontos, hogy testileg-lelkileg regenerálódni tudj. Végre egy-két napot arra szánhatsz, hogy kialudd magad, és ne kelljen folyton előre tervezned. Legyen a lazítás a program!

Hagyj magadnak pár napot a visszaállásra!

Nagyon kellemetlen, amikor a vakáció utolsó napjaiban már azon feszülsz, hogy másnap dolgozni kell menni. Érdemes úgy kalkulálni, hogy pénteken vagy szombaton érkezz haza, így hagyhatsz egy kis időt magadnak otthon, és felkészülhetsz mentálisan is a hétköznapokba való visszatérésre. Az ÉVA Utazó különszámában további tippeket és tanácsokat is olvashatsz a témában.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?