Menü

A Hard Dog Race nemzetközi porondra lép

Szeptember 23-án Lengyelországban rendezik meg az első külföldi HDR futamot. A Hard Dog Race Base Lengyelország 6 kilométer hosszú 16 akadályos pályája a belépő szintet jelenti a kutyás akadályfutások világába. A szervezők várják azokat, akik még csak ismerkednek a versenytípussal, de azokat is, akik rutinos versenyzőként próbálnák ki magukat egy ismeretlen pályán.

A nagy sikerrel megtartott júniusi Base után – melyre majdnem 800 versenyző nevezett – a szervezők remélik, hogy hasonlóan nagy érdeklődésre lehet majd számítani az első külföldi HDR-n is. A 450 kilométerre lévő Dąbrowa górniczai MXDG Motocross pályát el lehet érni egy korai indulással Magyarországról is, így nemcsak Lengyelországból, hanem a teljes régióból várják a versenyzőket.

A HDR Base Lengyelország is egy időméréses akadályfutás kutya-ember párosoknak, mely nem kíván speciális képzettséget. Aki arra kíváncsi, hogy mennyire képes a meglepő kihívások leküzdésében együttműködni kutyájával, itt felmérheti, hogy melyikük hogy bírja a vizes, saras, lejtős, csúszós akadályokat. A kutya-ember páros egy versenyzőnek számít, eredményük közös. Párosok mellett 6 fős csapatok nevezésére is van lehetőség minimum 4 kutyával.

A versenyzőknek meg kell küzdeniük a meredek lejtőkkel, melyek felfelé és lefelé is próbára teszik őket. A terepet természetes és épített akadályok nehezítik: vizes árkok, lépcsők, kúszás, mászás. Ha valaki nem tudja szabályosan teljesíteni az akadályt, 30 guggolással kiválthatja azt.

A versenyen bármilyen fajtájú, méretű, 12 hónaposnál idősebb, beoltott, chippel ellátott, féreghajtott, egészséges, szociális, nem tüzelő kutya részt vehet. A helyszíni regisztrációnál állatorvos vizsgálja meg őket. A póráz használata kötelező, a szervezők javasolják a futóövvel kombinált hámot. A kutya agresszív viselkedése esetén előírhatják a szájkosár használatát is.

Lengyelországban is érvényesül a HDR versenyek szellemisége, mely szerint nem csak az objektív győzelem számít dicsőségnek, hanem a kihívás teljesítése önmagában, miközben a gazda odafigyel a társa, a kutya igényire is. Másrészt ez a verseny is előtérbe helyezi a kutyatartási kultúra népszerűsítését, mely szerint az állattartó az állattal és a környezettel harmonikus viszonyra törekszik.

A nevezés már elindult, de augusztus 31-ig kedvezményesen lehet regisztrálni. A nevezés előtt tájékozódjon a verseny további szabályairól és feltételeiről.

Azoknak, akik szeretnének versenyezni ősszel, de nem szeretnének utazni, ellenben nem riadnak meg a nagyobb kihívástól, azoknak a magyar HDR Wildot ajánlják a szervezők szeptember 2-án Piliscséven. A Wildon való indulásnak nem feltétele a Base teljesítése. Vagyis ha valaki csak most figyelt fel a Hard Dog Race versenyekre, nyugodtan lehet az első HDR élménye a vadabb verzió. Ha szeretné még ebben a szezonban teljesíteni a Két szív kihívását is, és összeilleszteni az versenyeken elnyerhető két fél érmet, várja a Hard Dog Race Base Lengyelország is!

Hat láb, két szív, egy büszkeség

Fotó: Hadnagy Tünde (CyberCat Photo)

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?