Menü

Hogyan kezelhetjük szülői haragunkat?

Teljesen normális, ha néha mérgesek vagyunk a gyerekeinkre. Viselkedésüket néha nehéz kezelni, és könnyen érezhetjük, hogy az őrületbe kergetnek minket. A cél viszont az, hogy megtanuljuk az érzéseinket úgy kezelni, hogy közben gyermekeinkkel is nyugodtan viselkedjünk. Így nem fogjuk az önbecsülésüket rontani.

Most megosztunk néhány ezzel kapcsolatos tippet.

Vegyünk mély lélegzetet, vagy számoljunk el tízig, mielőtt reagálunk a viselkedésükre. Talán zavaró számunkra, amit művelnek, de fontos, hogy gyűjtsünk össze magunkban néhány pozitív szót, hogy közvetíteni tudjuk a saját üzenetünket. Ha a gyerek folyton a macska farkát húzogatja, ahelyett, hogy rákiabálnánk, inkább mondjuk azt neki: „Szeretjük a cicát, ezért nem bántjuk őt, és egyébként senki mást a családban, aki felé szeretettel fordulunk.

Ha néhány pillanatra kimegyünk a szobából, amikor felmérgeljük magunkat, szintén segíthetünk a helyzeten. Ha azt érezzük, felbőszítettek, és esetleg valami kártékonyat mondanánk vagy tennénk a gyerekkel, inkább találjuk meg a módját, hogy ezt megelőzzük, de közben ő se érezze magát magára hagyva. A következőket mondhatjuk neki:

Szükségem van egy percre, mindjárt visszajövök.
Ki kell mennem a fürdőszobába.

Ez a kis szünet biztosan csökkenteni fogja a vita intenzitását.

Határozzuk meg, miért vagyunk mérgesek. Ha szavakba tudjuk önteni az érzéseinket, például: „Nehéz nekem azt látni, hogy bántod a testvéredet. Az én testvérem nagyon kemény volt velem annak idején.” Ez segíteni fog abban, hogy lenyugodjunk, és gyermekünkkel szorosabb köteléket alakíthassunk ki.

Ha észrevettük, hogy nem viselkedtünk helyesen, kérjünk tőle bocsánatot. Sok szülő gondolja azt, hogy a bocsánatkérés csökkenti a szülői szerepüket, de ennek épp az ellenkezője igaz. Ezzel üzenhetünk gyermekünknek, hogy mi is emberek vagyunk, és felelősségteljes családi viselkedést várunk el egymástól.

Tanuljunk meg mindent a gyermekek fejlődéséről. Lehet, hogy a gyerek azután is belenyúl a konnektorba, miután megmondtuk neki, hogy nem szabad, de ez azért van, mert a gyerekek kíváncsinak születtek. Ha ismerjük a fejlődési fázisokat, elfogadóbbakká válhatunk, és a haragunkat is hamarabb el tudjuk majd engedni.

Ha ezen megoldások egyike sem segít, és folyamatosan mérgesnek és agresszívnek érezzük magunkat, érdemes megfontolnunk a szakmai segítségkérést. Nem ritka ugyanis, hogy régi, megoldatlan problémák kerülnek a felszínre, amikor saját családot alapítunk.

Forrás: www.psychologytoday.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.