Menü

A nemesen egyszerű aszalás

A gyümölcsök nagyszerű tartósítási módjai a hagyományos házi befőzés és lekvárfőzés. Zöldségek is befőzhetők. Nekem ez túl macerás, és a lekvárban amúgy is túl sok a cukor. A fagyasztás nagyszerű, de jó ha tudjuk, hogy az efféle tárolás igen energiaigényes. Véleményem szerint a leginkább környezetbarát tartósítási mód az aszalás. Ehhez nem kell cukor(gyár), nem kell gáz és áram, elég hozzá a nyári és őszi napfény a kertben vagy az erkélyen.

Az internet szerencsére tele van ötletes és környezettudatos emberekkel és csoportokkal. Így aztán az "aszaló" vagy "aszaló házilag" kulcsszavakra azonnal igen elmés megoldásokat találhatunk - például aszaló készítése sörösdobozokból házilag. Áttekintve azt láttam, hogy egy-egy ilyen szerkezet elkészítése pofon egyszerű, csupán egy kis időt igényel. Az persze drága, de az aszalt gyümölcs és zöldség is az.

Az aszalt gyümölcsben és zöldségben amellett, hogy "környezetbarát" és finom, az a jó, hogy megmarad benne a legtöbb értékes aromaanyag (akár a fagyasztottban), ami a friss gyümölcsben van. Csak arra kell figyelni, hogy az aszalás (voltaképp szárítás) közvetlen napfénytől védett helyen és legfeljebb 55 °C-on történjen.

Az aszaló belsejében ideális esetben éppen ilyenek a körülmények, a meleg levegő pedig áramlik. Az aszalás továbbá házilag is rácson történik, így a zöldség-gyümölcs egyenletesen tud kiszáradni. Érdemes annak is utánanézni, ha valaki aszalásba vág bele, hogy egy-egy gyümölcs vagy zöldségfajtát milyen vékony szeletekre célszerű felvágni a legjobb eredmény érdekében.

Az aszalt és szárított termékek sokunknak túl szárazak lehetnek. Ezt orvosolandó, érdemes azokat fogyasztás előtt 10-15 percre beáztatni kevés (!), enyhén (!) cukros (gyümölcsök esetében) vagy enyhén sós (zöldségeknél, gombáknál) langyos vízbe.

Érdekes és hasznos tudni, hogy vékonyra szelt kész húsok is aszalhatók. Jó szórakozást!

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.