Menü

A nemesen egyszerű aszalás

A gyümölcsök nagyszerű tartósítási módjai a hagyományos házi befőzés és lekvárfőzés. Zöldségek is befőzhetők. Nekem ez túl macerás, és a lekvárban amúgy is túl sok a cukor. A fagyasztás nagyszerű, de jó ha tudjuk, hogy az efféle tárolás igen energiaigényes. Véleményem szerint a leginkább környezetbarát tartósítási mód az aszalás. Ehhez nem kell cukor(gyár), nem kell gáz és áram, elég hozzá a nyári és őszi napfény a kertben vagy az erkélyen.

Az internet szerencsére tele van ötletes és környezettudatos emberekkel és csoportokkal. Így aztán az "aszaló" vagy "aszaló házilag" kulcsszavakra azonnal igen elmés megoldásokat találhatunk - például aszaló készítése sörösdobozokból házilag. Áttekintve azt láttam, hogy egy-egy ilyen szerkezet elkészítése pofon egyszerű, csupán egy kis időt igényel. Az persze drága, de az aszalt gyümölcs és zöldség is az.

Az aszalt gyümölcsben és zöldségben amellett, hogy "környezetbarát" és finom, az a jó, hogy megmarad benne a legtöbb értékes aromaanyag (akár a fagyasztottban), ami a friss gyümölcsben van. Csak arra kell figyelni, hogy az aszalás (voltaképp szárítás) közvetlen napfénytől védett helyen és legfeljebb 55 °C-on történjen.

Az aszaló belsejében ideális esetben éppen ilyenek a körülmények, a meleg levegő pedig áramlik. Az aszalás továbbá házilag is rácson történik, így a zöldség-gyümölcs egyenletesen tud kiszáradni. Érdemes annak is utánanézni, ha valaki aszalásba vág bele, hogy egy-egy gyümölcs vagy zöldségfajtát milyen vékony szeletekre célszerű felvágni a legjobb eredmény érdekében.

Az aszalt és szárított termékek sokunknak túl szárazak lehetnek. Ezt orvosolandó, érdemes azokat fogyasztás előtt 10-15 percre beáztatni kevés (!), enyhén (!) cukros (gyümölcsök esetében) vagy enyhén sós (zöldségeknél, gombáknál) langyos vízbe.

Érdekes és hasznos tudni, hogy vékonyra szelt kész húsok is aszalhatók. Jó szórakozást!

Tények és tévhitek a cukorról

A legtöbben ördögtől valónak tartják a cukrot, főleg, ha diétáról van szó. Nézzünk meg pár tévhitet, amit gyakran hallhatunk.Vajon van mögöttük igazság? Kiderül a cikkből!

Alma és az egészség viszonya

Igaznak bizonyul az a mondásunk, miszerint:„Minden nap egy alma, az orvost távol tartja!”. Hiszen, számos jótékony hatása van a szervezetünkre. Őseink gyógyszerként használták, több nép mitológiájában is megjelenik, illetve a Bibliában is kulcsszerepet kapott. De, most nézzük meg, mit is kell tudnunk erről a gyümölcsről.

Tavaszi méregtelenítés

A hosszú tél után bevett szokás, hogy a természet megújulásával mi is megújuljunk kicsit, amit a szervezet méregtelenítésével érhetünk el. Nézzük is meg, hogyan!

Retek körkép

A retek nagyon egészséges zöldség, ráadásul manapság több fajta is elérhető a hazai piacokon, egész évben, nemcsak tavasszal. Milyen fajtái vannak? Milyen finomságokat lehet készíteni belőle? Valóban vannak gyógyhatásai is? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ a mai cikkünkből!

Bőrszépítő ételek

Az örök fiatalságot ígérő, borsos árú fiatalító krémek helyett nem ártana olyan ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, amik támogatják külsőnk felé irányuló fáradhatatlan törekvéseinket. Életmódunk nemcsak formánkra és immunrendszerünkre hat, hanem bőrünk állapotát is nagymértékben befolyásolja. Fogyasszunk bőrszépítő ételeket!