Menü

Ribizli – előnyök és egy könnyű, nyári édességrecept

Gyerekkorom egyik emlékezetes gyümölcse volt a ribizli. A nagyszüleim kertjében lévő két-három bokor képe még mindig tisztán él a fejemben. De mégis mire jó a ribizli vagy másik nevén vörös ribiszke?

Úgy vettem észre, az elmúlt években kissé háttérbe szorult ennek a növénynek a terjedése, eladása, úgy összességében mindenhol kevesebbet hallani róla. Pedig annál több jótékony hatása van, és az általa nyújtott ízélmény sem hasonlítható máshoz.

Ez a júliustól kora szeptemberig termő növény alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, így nyugodtan fogyaszthatjuk, mert nem fogja hirtelen drasztikusan megnövelni a vércukorszintünket. Rendkívül magas C-vitamin tartalma révén segít a fertőzésekkel szembeni védelem kialakításában, illetve a kollagén fenntartásában is szerepet vállal.

Az antioxidáns védelemben is szerepe van, mivel egy olyan kofaktort tartalmaz, ami számos enzim működéséhez elengedhetetlen. A ribizli asszisztálhat a vörösvértestek előállításában is, illetve növelheti a csontok erősségét is, hiszen magas K-vitamin tartalommal bír. A K-vitamin ugyanis a kalcium csontokban tartását segítheti elő. S végül, de nem utolsó sorban, a vörös ribiszke fokozhatja az egészséges emésztést, és magas élelmi rost tartalma révén a székrekedés ellen is jótékony hatással rendelkezik.

Most pedig következzen a recept!

Könnyű, bár kissé zsíros nyári édesség összetevőjeként is fogyaszthatjuk a ribizlit. Kicsit fanyar, savanyú íze miatt üdítő hatással bír, ezért a legforróbb nyári napokat is könnyedebbé varázsolhatja.

Verjünk fel egy kis habtejszínt, vagy ha szeretjük a mascarponét (ami a közkedvelt tiramisu egyik elengedhetetlen hozzávalója), akkor azzal is fogyaszthatjuk. Vékony rétegben terítsünk ki egy kis süteményes tányérra egy kis felvert habtejszínt vagy mascarponét, majd bőven szórjuk meg ribizlivel. Ínyencek megtoldhatják áfonyával is, hiszen akkor még sokszínűbb ízélményt fedezhetnek fel. Essünk neki egy kiskanállal, és ízlelgessük meg az édes, savanyú, fanyar ízek keveredését, ami garantáltan feldobja egy-egy forró délutánunkat!

Felhasznált irodalom: http://www.dovemed.com/healthy-living/natural-health/7-health-benefits-of-redcurrant/

Ezt kell tudnod az ősz emblematikus gyümölcséről, a szőlőről!

Az ősz egyet jelent a szüreti időszakkal. Sokak kedvenc gyümölcse a szőlő, lássuk, mit mindent érdemes tudni róla, s milyen jótékony hatásai vannak!

„Super Size Me”

A gyorséttermek népszerűsége annak ellenére töretlen, hogy megkérdőjelezhetetlenül felelősek az egészségi állapotunk megromlásáért. Ám ennek ellenére mégis egyre többen választják ezt a megoldási módszert, s étkeznek fiatalok, kisgyermekes családok, idősebbek a gyorsbüfékben. Vajon miért? S hová vezet majd ez?

Itt a melegszendvics-szezon!

Mikor máskor együnk melegszendvicset, mint az őszi és téli hónapokban, amikor szervezetünk még inkább vágyik a meleg ételekre? Készítsük el változatos formában, sőt lehetőség szerint egészségesen! Íme a szerkesztőség kedvencei.

Alma-ötlettár

Hogy illesszük étkezésünkbe az almát oly módon, hogy ne legyen unalmas, és élettanilag is a lehető legjobbat tegyük vele magunknak?

Ezért egyél almát!

A friss gyümölcskínálat nyár után már jóval kisebb, mint néhány hónappal ezelőtt. Kétségtelenül a hazai télálló alma a legnépszerűbb ebben az időszakban. Mit tudunk róla, miért érdemes fogyasztani?