Menü

Ribizli – előnyök és egy könnyű, nyári édességrecept

Gyerekkorom egyik emlékezetes gyümölcse volt a ribizli. A nagyszüleim kertjében lévő két-három bokor képe még mindig tisztán él a fejemben. De mégis mire jó a ribizli vagy másik nevén vörös ribiszke?

Úgy vettem észre, az elmúlt években kissé háttérbe szorult ennek a növénynek a terjedése, eladása, úgy összességében mindenhol kevesebbet hallani róla. Pedig annál több jótékony hatása van, és az általa nyújtott ízélmény sem hasonlítható máshoz.

Ez a júliustól kora szeptemberig termő növény alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, így nyugodtan fogyaszthatjuk, mert nem fogja hirtelen drasztikusan megnövelni a vércukorszintünket. Rendkívül magas C-vitamin tartalma révén segít a fertőzésekkel szembeni védelem kialakításában, illetve a kollagén fenntartásában is szerepet vállal.

Az antioxidáns védelemben is szerepe van, mivel egy olyan kofaktort tartalmaz, ami számos enzim működéséhez elengedhetetlen. A ribizli asszisztálhat a vörösvértestek előállításában is, illetve növelheti a csontok erősségét is, hiszen magas K-vitamin tartalommal bír. A K-vitamin ugyanis a kalcium csontokban tartását segítheti elő. S végül, de nem utolsó sorban, a vörös ribiszke fokozhatja az egészséges emésztést, és magas élelmi rost tartalma révén a székrekedés ellen is jótékony hatással rendelkezik.

Most pedig következzen a recept!

Könnyű, bár kissé zsíros nyári édesség összetevőjeként is fogyaszthatjuk a ribizlit. Kicsit fanyar, savanyú íze miatt üdítő hatással bír, ezért a legforróbb nyári napokat is könnyedebbé varázsolhatja.

Verjünk fel egy kis habtejszínt, vagy ha szeretjük a mascarponét (ami a közkedvelt tiramisu egyik elengedhetetlen hozzávalója), akkor azzal is fogyaszthatjuk. Vékony rétegben terítsünk ki egy kis süteményes tányérra egy kis felvert habtejszínt vagy mascarponét, majd bőven szórjuk meg ribizlivel. Ínyencek megtoldhatják áfonyával is, hiszen akkor még sokszínűbb ízélményt fedezhetnek fel. Essünk neki egy kiskanállal, és ízlelgessük meg az édes, savanyú, fanyar ízek keveredését, ami garantáltan feldobja egy-egy forró délutánunkat!

Felhasznált irodalom: http://www.dovemed.com/healthy-living/natural-health/7-health-benefits-of-redcurrant/

Gombák - nem is gondolnánk mennyire fontosak!

A gomba az élelmiszerek világában zöldségként szerepel, de technikailag nem növény. Pedig elengedhetetlen szerepe van a rák, a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében és segítik az immunrendszerünket.

Hogyan szerettessük meg a gyerekekkel a zöldségeket?

A kisgyermekes szülők tudják, hogy egy átlagos vacsora is csatatérré válhat, ha zöldségfogyasztásról van szó. Sokuk már a színe vagy az alakja alapján eldönti, hogy ő aztán meg nem eszi a brokkolit! Bezzeg a cukorkák, csokik és nyalókák mindig elfogynak...

Mit tehetünk az időskori alultápláltság ellen?

Idős korban csökken az étvágy, hiszen a korosodással romlik az ízérzékelés és a szaglás. A megváltozott életmód miatt kevesebb az energia-felhasználás, ez azonban nem jelenti azt, hogy a tápanyagok iránti igény is csökken. Így az egyes makro- és mikrotápanyagok vonatkozásában alultápláltság alakulhat ki.

Chips – a legkedveltebb nasi tényleg maga az ördög?

Ha valaki az egészségtelen táplálkozás fogalmát hallja, bizonyosan elsők között jut eszébe a klasszikus amerikai, de itthon is teret hódított kombináció, a chips és a kóla. Tényleg ennyire egészségtelen nassolnivaló a ropogós burgonyaszirom?

Őszidéző könnyed reggeli

Itt van már az ősz, majd lassan a tél, így vele együtt a zsírosabb ételek is több helyet kapnak asztalunkon. Nőként azonban gondolunk az alakunkra, hiszen a tél gyorsan elrepül, mi pedig szeretnénk mindig formában maradni, ezért egy könnyed, őszidéző reggeli receptjét hoztuk el nektek.