Menü

Chips – a legkedveltebb nasi tényleg maga az ördög?

Ha valaki az egészségtelen táplálkozás fogalmát hallja, bizonyosan elsők között jut eszébe a klasszikus amerikai, de itthon is teret hódított kombináció, a chips és a kóla. Tényleg ennyire egészségtelen nasi a ropogós burgonyaszirom?

Először is szögezzük le az elején: nem mindegy, hogy melyik chipsről beszélünk. Ugyanis még márkán belül is jelentős eltérések lehetnek a különböző ízek között, ami az egészségi faktort és az összetevőket illeti. Mivel ki kell tűnni a piacon, mostanában teret hódítottak az extrém ízű chipsek (legalábbis elnevezésükben mindenképpen azok), de néhol már a formát is próbálják szabályozni extrudálással, vagy lisztes alapanyag hozzáadásával - gondoljunk csak a dobozos chipsekre.

Ha már chips, akkor érdemes az eredeti változatot választani: a sós, nem gyárilag formázott burgonyaszirmok sokkal kevésbé egészségtelenek, mint a társaik. Ha megnézzük a hagyományos chipsek összetételét, akkor azok mindössze burgonyából, sóból, olajból állnak, ezen kívül a védőgázas csomagolást tüntetik fel. Igen, mindössze ennyi.

Ezzel szemben az ízesített fajták sokféle ízfokozót, adalékanyagot tartalmazhatnak, az említett dobozban kapható, formázott változatok különösen. Mindezek a sima sós chipssel ellentétben jogos vetélytársai az egészségtelen ételeknek, és elit helyet foglalnak el rajta a kóla mellett.

Sokak számára viszont meglepő, hogy a hagyományos chips tényleg nem tartalmaz más, az egészségre káros összetevőt. Így pedig sokkal jobb, mint nagyon sok adalékanyagos finomlisztes keksz, kréker és hasonlók. Akkor miért van ilyen mumusnak kikiáltva ez a nassolnivaló?

Talán mert könnyű rákapni, s az olaj miatt nagyon sok zsírt és kalóriát tartalmaz. A napi ajánlott kalóriabevitel harmada-negyede egyetlen zacskó chips, valamint a szükséges zsírbevitel fele. Mindeközben üres kalóriát jelent – igen nehéz vele jól lakni, főleg hosszabb távra, s olyan hamar megéhezünk utána, mintha alig ettünk volna valamit. Ennek ellenére lecsúszik vele 4-500 kcal. Ha egy zacskó burgonyaszirmot szeretnénk ledolgozni edzéssel, akkor sincs könnyű dolgunk: ezért vagy egy órát kell becsületesen kardióznunk.

A nassolás és ami a háttérben van...

Megőrülünk egy szelet csokiért, sós mogyoróért vagy akár a kettőért egymás után? Vajon miért nassolunk? Valóban éhesek vagyunk, vagy valami egészen másról van szó? Mi lehet az oka a főétkezések közötti evéseknek és hogyan tudjuk kezelni, hogy felesleges kalóriákat fogyasszunk?

Vigyázz a hajadra fésülködés közben is!

Vannak, akiknek a fésülködés kész szertartás, másoknak pár másodperc az egész. Viszont a fésű mindenkinél a hajápolás legfontosabb kelléke, hiszen több százezerszer szántjuk vele a hajunkat életünk során. Így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fésűt vagy hajkefét és hogyan használunk.

Karácsony pluszkilók nélkül

Megelőzhetjük-e valahogy a karácsonyi súlytöbbletet, amikor ott vannak a nagymama isteni süteményei, na és persze a jobbnál jobb receptek? Elképzelhető a január diéta nélkül? Néhány ötlettel segítünk, szuper receptek is a cikkben!

Barátunk, az omega-3 zsírsav

Az omega-3 zsírsav is egyike azoknak a fogalmaknak, amik az egészségtudatos fogyasztók fejében keringenek, mint egészséges tápanyag. Cikkünkben áttekintjük, mi is ez az anyag, hogyan szolgálja egészségünket, és miként juthatunk hozzá.

Kávé - inni, vagy nem inni, az itt a kérdés!

A kávéfogyasztás egészségességéről szóló viták bizonyos időközönként újra és újra fellángolnak. Tartották már az impotencia és az elmebaj okának éppúgy, mint mennyből kapott gyógyszernek. Lássuk, mi szól mellette és mi ellene!