Menü

Ragyogjon a kerted ősszel is!

Ahogy búcsúzik a nyár, hűvösebbek az esték és a nap is korábban tér nyugovóra, hajlamosak vagyunk mi is belassulni. Kezdődik az iskola, vége a szabadságnak és ilyenkor sokan depresszióba esünk. Pedig nem kellene, élvezzük ki a maradék jó időt, a vénasszonyok nyara nyújtotta melengető napsugarakat és a természet csodáit!

Ez az az idő, mikor kipihenhetjük a forró nyári napokat, mikor nem csak reggel és este lehetünk a szabadban, hanem egész nap. Nem ömlik rólunk a víz és nem kell félnünk a leégéstől, itt a felfrissülés és a remek lehetőség, hogy szépítgethessük a környezetünket. Ne ücsörögj hát a babérjaidon! - egy kis munkával, a kert újra a legideálisabb hely lesz a lazításhoz.

A nyárvégi és az őszi virágok különösen szépek és ragyogóak. Megtalálunk köztük hosszú élettartamúakat, évelőket és folyton virágzóakat. A következő növények és virágok minden évben gazdag színekkel búcsúztatják el a nyarat és festik még varázslatosabbá az őszi színkavalkádot.

Forró színek

A késő nyári növények erőteljesen a színskála vörös vége felé hajlanak, árnyalataik sokaságával hoznak egy kis melegséget a hűvösebb időben. Napfényvirág (Helenium): mély, rubintos színével szinte fellobbantja a kertet. Évelő napraforgó (Helianthus): napsárga „álnapraforgó”. Hatalmas bokrokban csodás ékköve lehet a kertünknek. Szépséges kúpvirág (Rudbeckia fulgida) és a Peremizs (Inula) aranyló szirmaival beragyogják a környezetüket. Lampionvirág (Physalis alkekengi): izgalmas formájával és papírszerű, könnycsepp alakjával keleties hangulatot ad kertünknek.

Lilás színek

Évelő őszirózsa (Aster): gyönyörű kékes-lilás színével nélkülözhetetlen a virágágyásokból. Érdemes csoportosan ültetni, így nagyobb hatást érhetünk el vele. Pompás varjúháj (Sedum herbstfreude): bordó, óriási virágai augusztustól-októberig virágzanak, évelőágyakba és szegélynövénynek is alkalmas.

Fűfélék

A dísznövények gyönyörűvé válnak az év végén, amikor bolyhos virágfejet növesztenek, leveleik pedig kecsesen hajlongnak a szélben. A Nádtippan (Calamagrostis); a Japánfű (Miscanthus sinensis) mindössze egy méterre nő, és gyönyörű, ezüstös-rózsaszínű bugavirágzatát nyár végén hozza. A Nyugati kékperje (Molinia) különösen mágikus, kékeszöld levelei és barnás virágzata a nyár végétől a fagyokig pompáznak.

Hogyan védd meg őket?

A talajtakaró fontos, hiszen az ősz beköszöntével a hajnali fagyok kárt tehetnek növényeinkben. Vastag, komposztos földdel vagy a fákról lehulló levelekkel remek takarót készíthetünk a gyökerek számára, így megtartva a meleget. Száraz, csapadékmentes időszak után érdemes jó alaposan meglocsolni a virágokat a takargatás előtt.

Ragyogjon a kerted!

Látogass el a kertészetekbe és szerezz be őszi színekben pompázó, kültéri izzósorokat. A fényfüzéreket nem csak karácsonyi időszakban érdemes kiakasztani, hanem használhatóak egész évben. Keress olyan típust, amiknek az izzói cserélhetőek, így évszakhoz megfelelően választhatsz. Őszi színekben (piros, sárga, lila, narancs, barna) pompázó égőkkel még hangulatosabb hatást érhetsz el.

Békéscsaba, ahogy a turisták nem látják

Nyaralás előtt mindig tájékozódunk az adott város, illetve vidék látnivalóiról. De mik azok, amik biztosan kimaradnak a látóterünkből? Most vegyük szemügyre Békéscsaba rejtett látnivalóit!

Mit eszik a vega? Mit eszik a vegán?

A hétköznapi szóhasználat szerint vegetáriánus az, aki nem eszik húst. Ez azonban korántsem ilyen egyszerű, lássuk csak, hogy milyen különbségek vannak a vegetáriánus táplálkozási formák közt?

A divatipar nem olyan csillogó, mint amilyennek szeretne tűnni!

Ha csak annyi a problémánk, hogy a saját kabátunk másik három emberen jön szembe az utcán, akkor messze nem látjuk a fast fashion üzletek létezésének valódi gondját. Márpedig a „baj” lista igen hosszú, szövevényes és tartalmas. Nézzük miért…

Harcolni a tökéletlenségünkkel – Amadeus a szegedi színpadon

A Szegedi Nemzeti Színház ma tűzi utoljára színpadára Mozart és Salieri híres történetét, melyet szinte mindannyian ismerünk. A kecskeméti színház rendezője, Rusznyák Gábor a szegedi társulattal dolgozott: Salieri szerepében Pataki Attilát, címszerepben Poroszlay Kristófot láthatjuk.

Érdekességek a rozmaringról

Amikor a rozmaringra gondolunk, akkor egyből a konyhai fűszer jut eszünkbe, pedig számos hagyomány kötődik a növényhez. Nemcsak, hogy gyógynövény, de számos parfüm alapanyaga.Nézzük mire használták...