Menü

Ragyogjon a kerted ősszel is!

Ahogy búcsúzik a nyár, hűvösebbek az esték és a nap is korábban tér nyugovóra, hajlamosak vagyunk mi is belassulni. Kezdődik az iskola, vége a szabadságnak és ilyenkor sokan depresszióba esünk. Pedig nem kellene, élvezzük ki a maradék jó időt, a vénasszonyok nyara nyújtotta melengető napsugarakat és a természet csodáit!

Ez az az idő, mikor kipihenhetjük a forró nyári napokat, mikor nem csak reggel és este lehetünk a szabadban, hanem egész nap. Nem ömlik rólunk a víz és nem kell félnünk a leégéstől, itt a felfrissülés és a remek lehetőség, hogy szépítgethessük a környezetünket. Ne ücsörögj hát a babérjaidon! - egy kis munkával, a kert újra a legideálisabb hely lesz a lazításhoz.

A nyárvégi és az őszi virágok különösen szépek és ragyogóak. Megtalálunk köztük hosszú élettartamúakat, évelőket és folyton virágzóakat. A következő növények és virágok minden évben gazdag színekkel búcsúztatják el a nyarat és festik még varázslatosabbá az őszi színkavalkádot.

Forró színek

A késő nyári növények erőteljesen a színskála vörös vége felé hajlanak, árnyalataik sokaságával hoznak egy kis melegséget a hűvösebb időben. Napfényvirág (Helenium): mély, rubintos színével szinte fellobbantja a kertet. Évelő napraforgó (Helianthus): napsárga „álnapraforgó”. Hatalmas bokrokban csodás ékköve lehet a kertünknek. Szépséges kúpvirág (Rudbeckia fulgida) és a Peremizs (Inula) aranyló szirmaival beragyogják a környezetüket. Lampionvirág (Physalis alkekengi): izgalmas formájával és papírszerű, könnycsepp alakjával keleties hangulatot ad kertünknek.

Lilás színek

Évelő őszirózsa (Aster): gyönyörű kékes-lilás színével nélkülözhetetlen a virágágyásokból. Érdemes csoportosan ültetni, így nagyobb hatást érhetünk el vele. Pompás varjúháj (Sedum herbstfreude): bordó, óriási virágai augusztustól-októberig virágzanak, évelőágyakba és szegélynövénynek is alkalmas.

Fűfélék

A dísznövények gyönyörűvé válnak az év végén, amikor bolyhos virágfejet növesztenek, leveleik pedig kecsesen hajlongnak a szélben. A Nádtippan (Calamagrostis); a Japánfű (Miscanthus sinensis) mindössze egy méterre nő, és gyönyörű, ezüstös-rózsaszínű bugavirágzatát nyár végén hozza. A Nyugati kékperje (Molinia) különösen mágikus, kékeszöld levelei és barnás virágzata a nyár végétől a fagyokig pompáznak.

Hogyan védd meg őket?

A talajtakaró fontos, hiszen az ősz beköszöntével a hajnali fagyok kárt tehetnek növényeinkben. Vastag, komposztos földdel vagy a fákról lehulló levelekkel remek takarót készíthetünk a gyökerek számára, így megtartva a meleget. Száraz, csapadékmentes időszak után érdemes jó alaposan meglocsolni a virágokat a takargatás előtt.

Ragyogjon a kerted!

Látogass el a kertészetekbe és szerezz be őszi színekben pompázó, kültéri izzósorokat. A fényfüzéreket nem csak karácsonyi időszakban érdemes kiakasztani, hanem használhatóak egész évben. Keress olyan típust, amiknek az izzói cserélhetőek, így évszakhoz megfelelően választhatsz. Őszi színekben (piros, sárga, lila, narancs, barna) pompázó égőkkel még hangulatosabb hatást érhetsz el.

Karácsonyi lakásdekoráció a feng shui tükrében

Az advent talán egyik legfelemelőbb része, amikor díszbe öltöztetjük az otthonunkat. Kikerülnek a díszek, az illatgyertyák, az adventi koszorú, a karácsonyi ágytakarók. A jól bevett díszeket és díszítési stratégiákat tekintjük most át, a kínai térrendezés művészete, a feng sui szellemében.

Mi is az a fitoterápia, ki az a fitoterapeuta?

A természetgyógyászati ágakat bemutató sorozatunk elérkezett ahhoz a szakághoz, aminek a szakterülete elsőként eszünkbe jut, ha azt halljuk, hogy természetgyógyász. Igen, eltaláltad: ő az, aki gyógynövényekkel foglalkozik. Teát kever, és bedörzsölőket, illóolajokat ajánl.

Karácsonyi nagytakarítás, ha késésben vagy

Mind tudjuk, az ünnep előtti nagytakarítást elvileg még novemberben kell elkezdeni. Ha erről te is lemaradtál vagy megfeledkeztél, de szeretnéd karácsonyi hangulatba hozni az otthonodat, akkor így teheted meg gyorsan és hatékonyan.

Az adventi koszorú

Az advent egyik legjellemzőbb tárgya az adventi koszorú. Hogyan jutottunk a kocsikerékre rögzített gyertyáktól a pohárban tartott gyertyákig? Tekintsük át, miként alakult a várakozás főszereplőjének története, és eredetileg mi mit szimbolizál az adventi koszorún!

Karácsonyi gondolatok

Mit lehet szeretni a télben? Például a karácsonyt. A téli rénszarvasos pulcsikat, a forró teákat. Az izgalmas készülődést, a száradó narancshéjak illatát a kályhákon, a messziről villogó ablakdíszeket, s még hosszú a lista. Lehet, hogy nem lesz tökéletes az ünnep, hogy vannak viták a családban de így is anyira szívmelengető!