Menü

Ragyogjon a kerted ősszel is!

Ahogy búcsúzik a nyár, hűvösebbek az esték és a nap is korábban tér nyugovóra, hajlamosak vagyunk mi is belassulni. Kezdődik az iskola, vége a szabadságnak és ilyenkor sokan depresszióba esünk. Pedig nem kellene, élvezzük ki a maradék jó időt, a vénasszonyok nyara nyújtotta melengető napsugarakat és a természet csodáit!

Ez az az idő, mikor kipihenhetjük a forró nyári napokat, mikor nem csak reggel és este lehetünk a szabadban, hanem egész nap. Nem ömlik rólunk a víz és nem kell félnünk a leégéstől, itt a felfrissülés és a remek lehetőség, hogy szépítgethessük a környezetünket. Ne ücsörögj hát a babérjaidon! - egy kis munkával, a kert újra a legideálisabb hely lesz a lazításhoz.

A nyárvégi és az őszi virágok különösen szépek és ragyogóak. Megtalálunk köztük hosszú élettartamúakat, évelőket és folyton virágzóakat. A következő növények és virágok minden évben gazdag színekkel búcsúztatják el a nyarat és festik még varázslatosabbá az őszi színkavalkádot.

Forró színek

A késő nyári növények erőteljesen a színskála vörös vége felé hajlanak, árnyalataik sokaságával hoznak egy kis melegséget a hűvösebb időben. Napfényvirág (Helenium): mély, rubintos színével szinte fellobbantja a kertet. Évelő napraforgó (Helianthus): napsárga „álnapraforgó”. Hatalmas bokrokban csodás ékköve lehet a kertünknek. Szépséges kúpvirág (Rudbeckia fulgida) és a Peremizs (Inula) aranyló szirmaival beragyogják a környezetüket. Lampionvirág (Physalis alkekengi): izgalmas formájával és papírszerű, könnycsepp alakjával keleties hangulatot ad kertünknek.

Lilás színek

Évelő őszirózsa (Aster): gyönyörű kékes-lilás színével nélkülözhetetlen a virágágyásokból. Érdemes csoportosan ültetni, így nagyobb hatást érhetünk el vele. Pompás varjúháj (Sedum herbstfreude): bordó, óriási virágai augusztustól-októberig virágzanak, évelőágyakba és szegélynövénynek is alkalmas.

Fűfélék

A dísznövények gyönyörűvé válnak az év végén, amikor bolyhos virágfejet növesztenek, leveleik pedig kecsesen hajlongnak a szélben. A Nádtippan (Calamagrostis); a Japánfű (Miscanthus sinensis) mindössze egy méterre nő, és gyönyörű, ezüstös-rózsaszínű bugavirágzatát nyár végén hozza. A Nyugati kékperje (Molinia) különösen mágikus, kékeszöld levelei és barnás virágzata a nyár végétől a fagyokig pompáznak.

Hogyan védd meg őket?

A talajtakaró fontos, hiszen az ősz beköszöntével a hajnali fagyok kárt tehetnek növényeinkben. Vastag, komposztos földdel vagy a fákról lehulló levelekkel remek takarót készíthetünk a gyökerek számára, így megtartva a meleget. Száraz, csapadékmentes időszak után érdemes jó alaposan meglocsolni a virágokat a takargatás előtt.

Ragyogjon a kerted!

Látogass el a kertészetekbe és szerezz be őszi színekben pompázó, kültéri izzósorokat. A fényfüzéreket nem csak karácsonyi időszakban érdemes kiakasztani, hanem használhatóak egész évben. Keress olyan típust, amiknek az izzói cserélhetőek, így évszakhoz megfelelően választhatsz. Őszi színekben (piros, sárga, lila, narancs, barna) pompázó égőkkel még hangulatosabb hatást érhetsz el.

Egy régi, kedves barát: Székelyföld

Erdély a magyar kultúra őshazája. A régi határvédő vidék, Székelyföld ezen a fás tájon is kiemelkedik. A hegyvidéki táj festői és hihetetlen kedves emberek lakják. Mindenképpen tegyünk vele egy próbát. Remek ételek, italok és egészen egyedi öntudattal fogunk találkozni.

Nyári túlélőcsomag, melyet érdemes mindig magunkkal vinni

A víz és a naptej, csak az alapkellék a táskába. Mit vigyünk még, ami akár életmentő is lehet?

Spirulina alga – a legújabb „csodaszer”

Az algák rengeteg területen lehetnek hasznosak, felhasználjuk őket a biotechnológiában, energianyerés céljából, de még a gyógyászatban is.

A zöld tea hatásai

A tea szerelmeseinek a zöld tea csak egy a sok közül, amelyet fogyaszthatnak többféleképpen. De, aki eddig nem fogyasztotta, annak is érdemes néha napján meginni egy csészével.

Cola tévhitek

A kóla káros hatásiról bárhol tájékozódhatunk, illetve nincs olyan ember, aki ne hallott volna róla. Viszont minden feltevés felé, mindig egy kicsit kételkedve kell hozzáállni, hogy megtudjuk az igazságot. Most, nézzünk meg olyan tévhiteket, amelyek a kóla körül keringenek.