Menü

Ragyogjon a kerted ősszel is!

Ahogy búcsúzik a nyár, hűvösebbek az esték és a nap is korábban tér nyugovóra, hajlamosak vagyunk mi is belassulni. Kezdődik az iskola, vége a szabadságnak és ilyenkor sokan depresszióba esünk. Pedig nem kellene, élvezzük ki a maradék jó időt, a vénasszonyok nyara nyújtotta melengető napsugarakat és a természet csodáit!

Ez az az idő, mikor kipihenhetjük a forró nyári napokat, mikor nem csak reggel és este lehetünk a szabadban, hanem egész nap. Nem ömlik rólunk a víz és nem kell félnünk a leégéstől, itt a felfrissülés és a remek lehetőség, hogy szépítgethessük a környezetünket. Ne ücsörögj hát a babérjaidon! - egy kis munkával, a kert újra a legideálisabb hely lesz a lazításhoz.

A nyárvégi és az őszi virágok különösen szépek és ragyogóak. Megtalálunk köztük hosszú élettartamúakat, évelőket és folyton virágzóakat. A következő növények és virágok minden évben gazdag színekkel búcsúztatják el a nyarat és festik még varázslatosabbá az őszi színkavalkádot.

Forró színek

A késő nyári növények erőteljesen a színskála vörös vége felé hajlanak, árnyalataik sokaságával hoznak egy kis melegséget a hűvösebb időben. Napfényvirág (Helenium): mély, rubintos színével szinte fellobbantja a kertet. Évelő napraforgó (Helianthus): napsárga „álnapraforgó”. Hatalmas bokrokban csodás ékköve lehet a kertünknek. Szépséges kúpvirág (Rudbeckia fulgida) és a Peremizs (Inula) aranyló szirmaival beragyogják a környezetüket. Lampionvirág (Physalis alkekengi): izgalmas formájával és papírszerű, könnycsepp alakjával keleties hangulatot ad kertünknek.

Lilás színek

Évelő őszirózsa (Aster): gyönyörű kékes-lilás színével nélkülözhetetlen a virágágyásokból. Érdemes csoportosan ültetni, így nagyobb hatást érhetünk el vele. Pompás varjúháj (Sedum herbstfreude): bordó, óriási virágai augusztustól-októberig virágzanak, évelőágyakba és szegélynövénynek is alkalmas.

Fűfélék

A dísznövények gyönyörűvé válnak az év végén, amikor bolyhos virágfejet növesztenek, leveleik pedig kecsesen hajlongnak a szélben. A Nádtippan (Calamagrostis); a Japánfű (Miscanthus sinensis) mindössze egy méterre nő, és gyönyörű, ezüstös-rózsaszínű bugavirágzatát nyár végén hozza. A Nyugati kékperje (Molinia) különösen mágikus, kékeszöld levelei és barnás virágzata a nyár végétől a fagyokig pompáznak.

Hogyan védd meg őket?

A talajtakaró fontos, hiszen az ősz beköszöntével a hajnali fagyok kárt tehetnek növényeinkben. Vastag, komposztos földdel vagy a fákról lehulló levelekkel remek takarót készíthetünk a gyökerek számára, így megtartva a meleget. Száraz, csapadékmentes időszak után érdemes jó alaposan meglocsolni a virágokat a takargatás előtt.

Ragyogjon a kerted!

Látogass el a kertészetekbe és szerezz be őszi színekben pompázó, kültéri izzósorokat. A fényfüzéreket nem csak karácsonyi időszakban érdemes kiakasztani, hanem használhatóak egész évben. Keress olyan típust, amiknek az izzói cserélhetőek, így évszakhoz megfelelően választhatsz. Őszi színekben (piros, sárga, lila, narancs, barna) pompázó égőkkel még hangulatosabb hatást érhetsz el.

Óriási biznisz az egészségügyi adatok kereskedelme

Egyre terjednek az egészségügyben a vezeték nélküli eszközök - pacemakerek, beültethető inzulinpumpák. Épp ezért éri egyre több támadás ezen szerkezeteket: ma már tíz kibertámadásból négynek ez a szféra a célpontja, az innen ellopott információk ugyanis értékesebbek a feketepiacon, mint pénzügyi adataink. A biztonság itt élet-halál kérdése lehet.

Motiváció a mozgáshoz

Manapság egyre több helyen látni, hogy a mozgás az emberek nagy hányadát érdekli, de mi a kiváltó ok? Túlontúl sokat olvashatjuk talán az ezekkel kapcsolatos cikkeket, megnyilvánulásokat a közösségi médiában? Vajon régen is ennyi „Gyurma Gyuri és Iron Lady” volt, csak kevesebb figyelmet kaptak?

Kutya a családban

A gyerekek egy háziállat mellett felelősséget tanulnak, hiszen az állatot minden nap gondozni kell, emellett szociális készségeket is elsajátíthatnak, s türelmességet gyakorolhatnak. Mindezek érdekében pedig a tiltakozó szülők (vagy nagyszülők) szíve is meglágyul néha...

Dolce Vita testközelből – egészség olasz módra

Hogyan is élik valójában „édes életüket” az olaszok? S miért foglalnak el ma is magas helyet a hosszú élettartam toplistáján Európában? Cikkírónk, aki maga is ott él hónapok óta, testközelből ismeri a válaszokat.

Ötletek otthoni környezetvédőknek

Legyél te is környezetvédő a saját otthonodban! Új cikksorozatunkban ehhez adunk segítséget. Az előző részben arról volt szó, hogy miért nem elég a szelektív hulladékgyűjtés, s hogy miként csökkenthetjük a műanyag-felhasználásunkat, most pedig a papír-témakört járjuk körbe.