Menü

Ragyogjon a kerted ősszel is!

Ahogy búcsúzik a nyár, hűvösebbek az esték és a nap is korábban tér nyugovóra, hajlamosak vagyunk mi is belassulni. Kezdődik az iskola, vége a szabadságnak és ilyenkor sokan depresszióba esünk. Pedig nem kellene, élvezzük ki a maradék jó időt, a vénasszonyok nyara nyújtotta melengető napsugarakat és a természet csodáit!

Ez az az idő, mikor kipihenhetjük a forró nyári napokat, mikor nem csak reggel és este lehetünk a szabadban, hanem egész nap. Nem ömlik rólunk a víz és nem kell félnünk a leégéstől, itt a felfrissülés és a remek lehetőség, hogy szépítgethessük a környezetünket. Ne ücsörögj hát a babérjaidon! - egy kis munkával, a kert újra a legideálisabb hely lesz a lazításhoz.

A nyárvégi és az őszi virágok különösen szépek és ragyogóak. Megtalálunk köztük hosszú élettartamúakat, évelőket és folyton virágzóakat. A következő növények és virágok minden évben gazdag színekkel búcsúztatják el a nyarat és festik még varázslatosabbá az őszi színkavalkádot.

Forró színek

A késő nyári növények erőteljesen a színskála vörös vége felé hajlanak, árnyalataik sokaságával hoznak egy kis melegséget a hűvösebb időben. Napfényvirág (Helenium): mély, rubintos színével szinte fellobbantja a kertet. Évelő napraforgó (Helianthus): napsárga „álnapraforgó”. Hatalmas bokrokban csodás ékköve lehet a kertünknek. Szépséges kúpvirág (Rudbeckia fulgida) és a Peremizs (Inula) aranyló szirmaival beragyogják a környezetüket. Lampionvirág (Physalis alkekengi): izgalmas formájával és papírszerű, könnycsepp alakjával keleties hangulatot ad kertünknek.

Lilás színek

Évelő őszirózsa (Aster): gyönyörű kékes-lilás színével nélkülözhetetlen a virágágyásokból. Érdemes csoportosan ültetni, így nagyobb hatást érhetünk el vele. Pompás varjúháj (Sedum herbstfreude): bordó, óriási virágai augusztustól-októberig virágzanak, évelőágyakba és szegélynövénynek is alkalmas.

Fűfélék

A dísznövények gyönyörűvé válnak az év végén, amikor bolyhos virágfejet növesztenek, leveleik pedig kecsesen hajlongnak a szélben. A Nádtippan (Calamagrostis); a Japánfű (Miscanthus sinensis) mindössze egy méterre nő, és gyönyörű, ezüstös-rózsaszínű bugavirágzatát nyár végén hozza. A Nyugati kékperje (Molinia) különösen mágikus, kékeszöld levelei és barnás virágzata a nyár végétől a fagyokig pompáznak.

Hogyan védd meg őket?

A talajtakaró fontos, hiszen az ősz beköszöntével a hajnali fagyok kárt tehetnek növényeinkben. Vastag, komposztos földdel vagy a fákról lehulló levelekkel remek takarót készíthetünk a gyökerek számára, így megtartva a meleget. Száraz, csapadékmentes időszak után érdemes jó alaposan meglocsolni a virágokat a takargatás előtt.

Ragyogjon a kerted!

Látogass el a kertészetekbe és szerezz be őszi színekben pompázó, kültéri izzósorokat. A fényfüzéreket nem csak karácsonyi időszakban érdemes kiakasztani, hanem használhatóak egész évben. Keress olyan típust, amiknek az izzói cserélhetőek, így évszakhoz megfelelően választhatsz. Őszi színekben (piros, sárga, lila, narancs, barna) pompázó égőkkel még hangulatosabb hatást érhetsz el.

Horgászat és az egészség viszonya

Sokszor szeretnénk kiszakadni a mindennapi rutinból és a körfogásból. A munka helyett a természet lágy ölén pihenni, ahol csak a madarak csiripelnek, és távol vagyunk a város zajától. Erre kiváló alkalom a horgászat. De milyen hatással is van az emberre?

Takaríts okosan!

A takarítás és a rendrakás olyan házimunka, aminek nehezen állunk neki és sokszor se eleje, se vége. A takarítás fontos és nélkülözhetetlen, ebben mindenki egyetért. De vajon jól takarítunk?

Hulladékmentes élet

Ha nyaralni indulunk, és egy kellemeset fürdőznénk vagy kirándulnánk, bizony elronthatja a jókedvet a szemét. Úgy gondolom, senki nem mártózna meg abban a tengerben vagy óceánban ahol, egy hatalmas szemétkupac úszkál. De a hegyen túrázáskor készült fotón se mutatna jól a háttérben egy halom szemétkupac. De mit tehetünk, hogy megóvjuk a környezetünket, és ezáltal az egészségünket?

Észak Velencéje, a csiszolatlan gyémánt

Hollandia mindig is Európa kereskedelmi motorja volt. A konzervatív vallásosságuk mellett méltán elhíresült partijairól fővárosuk, Amszterdam. Azonban piros lámpás negyede és a legális füves cigis bárjain kívül rengeteg érdekesség és múzeum otthona is. Az igazi urbánus kalandor Mekkája. Útra fel.

Kirándulás ősszel – hova menjek?

A – remélhetőleg – pihenéssel töltött nyár után ősszel újult energiával állhatunk neki a munkának. Viszont még ekkor is jól eshet egy kis kikapcsolódás, esetleg utazás. Mutatunk pár helyet, ahová akkor is érdemes elmenni, amikor már vége a strandidőnek.