Menü

Semmihez sincs kedvem! Mit tegyek?

Van az úgy, hogy az égvilágon semmit sincs kedvünk csinálni. Semmi sem tetszik, és szívesen nyafogunk a párunknak vagy a családunknak. Ilyenkor vegyünk néhány mély levegőt, és tudatosan irányítsuk a figyelmünket valamire, ami nagy valószínűséggel leköt minket! Ha nincs ilyen tevékenység az életünkben, akkor pedig valódi élmény lehet a keresgélés. A lényeg, hogy kezdjünk el valamit csinálni, és merüljünk el annak élvezetében.

Személy szerint legtöbbször az olvasáshoz nyúlok. Sosem egy könyvet olvasok egyszerre, hanem kettőt, esetleg hármat: egyet pszichológiai témában, egy regényt, egyet meg csak úgy, ez bármilyen kategóriából kikerülhet. Hiszen az ember különböző lelkiállapotaiban másként viszonyul a különböző témákhoz. Így mindig ahhoz nyúlok, amihez éppen kedvem van. De ha elfog a „semmit sincs kedvem csinálni” érzés, akkor is előveszem az egyik kötetet, és bújni kezdem. Rövid időn belül észreveszem, hogy a kedvem jobb, és gyorsan el is röppent egy óra, miközben én a világról tanultam.

Az egyik munkatársam például azt javasolta, olvassak valamit Charles Bukowski-tól. Ő mindig ezt teszi, ha éppen valami felidegesítette, ha ki akar kapcsolódni, vagy – ha nincs kedve semmihez.

Természetesen nemcsak az olvasáshoz fordulhatunk. Számos más lehetőség áll rendelkezésünkre akár otthon, a lakásban is, amivel hasznosan üthetjük el az időnket. Néha nehéz nekiállni bizonyos dolgoknak, de tudatos odafigyeléssel könnyen nevelhetjük saját magunkat.

Főzzünk lekvárt! A lekvárfőzés igazi élmény, és ha nagyobb mennyiségben készítjük, kihívás is. Viszont kreativitást is igényel, így nagy valószínűséggel agyunknak más szegmenseit dolgoztatjuk vele, mint amit napközben használunk. Ne a nagymamáink féle egész napos, izzadós lekvárkészítésre gondoljunk. Az interneten számos egyszerű, egy vagy néhány óra alatt elkészíthető receptre bukkanhatunk. Arról nem is beszélve, hogy ebből rendkívüli házi készítésű ajándékot varázsolhatunk. Feldíszíthetjük az üvegcsét is, amibe eltesszük a lekvárt színes szalagokkal, rajzolhatunk rá üvegfestékkel, vagy ragaszthatunk rá színes motívumokat.

Varrjunk! Hobbi varrógépeket már olcsón is vásárolhatunk. Számos helyen szerveznek hétvégi gyorstalpaló tanfolyamokat is, ahol magunkra szedhetjük az alapokat.

Készítsünk egyéni fa képkereteket! Hobbiboltokban biztosan, de gyakran diszkontáruházakban is kapható pirográf. Ezzel az egyszerű faégetési módszerrel egyénire formálhatjuk natúr, kezeletlen fa képkereteinket, és kedvenc fotóink máris különleges borítást kapnak. Továbbá remek személyes ajándék válhat belőle bárkinek bármilyen alkalomra.

Reméljük, kicsit meghoztuk a kedveteket a kézműves, illetve kreatív tevékenységekhez, a szabadidő aktív eltöltéséhez. Kellő tudatossággal felszámolhatjuk a kedvetlenség állapotát!

Lelki oka is lehet, ha egy baba hasfájós

Sokszor kiderül a babáknál is, hogy a testi tünet mögött valójában nem szervi elváltozások, hanem lelki okok, például családon belüli feszültségek állnak. Egy idehaza tíz éve ismert módszerrel sok nehéz pillanattól és felesleges vizsgálattól lehetne a kicsiket és a szüleiket megkímélni.

Óriási biznisz az egészségügyi adatok kereskedelme

Egyre terjednek az egészségügyben a vezeték nélküli eszközök - pacemakerek, beültethető inzulinpumpák. Épp ezért éri egyre több támadás ezen szerkezeteket: ma már tíz kibertámadásból négynek ez a szféra a célpontja, az innen ellopott információk ugyanis értékesebbek a feketepiacon, mint pénzügyi adataink. A biztonság itt élet-halál kérdése lehet.

Helytelen szokások, amelyeket egészségesnek hiszünk

Mindannyiunknak vannak olyan szokásai, amikről tudjuk vagy sejtjük, hogy egészségtelenek, mégis szinte nap, mint nap megtesszük őket. Vajon tudunk ezeken változtatni? S miért olyan nehéz új pozitív szokásokat kialakítani, vagy a károsakat elhagyni?

Motiváció a mozgáshoz

Manapság egyre több helyen látni, hogy a mozgás az emberek nagy hányadát érdekli, de mi a kiváltó ok? Túlontúl sokat olvashatjuk talán az ezekkel kapcsolatos cikkeket, megnyilvánulásokat a közösségi médiában? Vajon régen is ennyi „Gyurma Gyuri és Iron Lady” volt, csak kevesebb figyelmet kaptak?

Miért eszünk többet, mint amire szükségünk van?

A túlsúly oka nem csak az, hogy hizlaló ételeket fogyasztunk, hanem az is, hogy jóval többet eszünk, mint amire szükségünk lenne. Ezen a téren a változást nem a gyomrunknál, hanem fejben kell elkezdeni.