Menü

Semmihez sincs kedvem! Mit tegyek?

Van az úgy, hogy az égvilágon semmit sincs kedvünk csinálni. Semmi sem tetszik, és szívesen nyafogunk a párunknak vagy a családunknak. Ilyenkor vegyünk néhány mély levegőt, és tudatosan irányítsuk a figyelmünket valamire, ami nagy valószínűséggel leköt minket! Ha nincs ilyen tevékenység az életünkben, akkor pedig valódi élmény lehet a keresgélés. A lényeg, hogy kezdjünk el valamit csinálni, és merüljünk el annak élvezetében.

Személy szerint legtöbbször az olvasáshoz nyúlok. Sosem egy könyvet olvasok egyszerre, hanem kettőt, esetleg hármat: egyet pszichológiai témában, egy regényt, egyet meg csak úgy, ez bármilyen kategóriából kikerülhet. Hiszen az ember különböző lelkiállapotaiban másként viszonyul a különböző témákhoz. Így mindig ahhoz nyúlok, amihez éppen kedvem van. De ha elfog a „semmit sincs kedvem csinálni” érzés, akkor is előveszem az egyik kötetet, és bújni kezdem. Rövid időn belül észreveszem, hogy a kedvem jobb, és gyorsan el is röppent egy óra, miközben én a világról tanultam.

Az egyik munkatársam például azt javasolta, olvassak valamit Charles Bukowski-tól. Ő mindig ezt teszi, ha éppen valami felidegesítette, ha ki akar kapcsolódni, vagy – ha nincs kedve semmihez.

Természetesen nemcsak az olvasáshoz fordulhatunk. Számos más lehetőség áll rendelkezésünkre akár otthon, a lakásban is, amivel hasznosan üthetjük el az időnket. Néha nehéz nekiállni bizonyos dolgoknak, de tudatos odafigyeléssel könnyen nevelhetjük saját magunkat.

Főzzünk lekvárt! A lekvárfőzés igazi élmény, és ha nagyobb mennyiségben készítjük, kihívás is. Viszont kreativitást is igényel, így nagy valószínűséggel agyunknak más szegmenseit dolgoztatjuk vele, mint amit napközben használunk. Ne a nagymamáink féle egész napos, izzadós lekvárkészítésre gondoljunk. Az interneten számos egyszerű, egy vagy néhány óra alatt elkészíthető receptre bukkanhatunk. Arról nem is beszélve, hogy ebből rendkívüli házi készítésű ajándékot varázsolhatunk. Feldíszíthetjük az üvegcsét is, amibe eltesszük a lekvárt színes szalagokkal, rajzolhatunk rá üvegfestékkel, vagy ragaszthatunk rá színes motívumokat.

Varrjunk! Hobbi varrógépeket már olcsón is vásárolhatunk. Számos helyen szerveznek hétvégi gyorstalpaló tanfolyamokat is, ahol magunkra szedhetjük az alapokat.

Készítsünk egyéni fa képkereteket! Hobbiboltokban biztosan, de gyakran diszkontáruházakban is kapható pirográf. Ezzel az egyszerű faégetési módszerrel egyénire formálhatjuk natúr, kezeletlen fa képkereteinket, és kedvenc fotóink máris különleges borítást kapnak. Továbbá remek személyes ajándék válhat belőle bárkinek bármilyen alkalomra.

Reméljük, kicsit meghoztuk a kedveteket a kézműves, illetve kreatív tevékenységekhez, a szabadidő aktív eltöltéséhez. Kellő tudatossággal felszámolhatjuk a kedvetlenség állapotát!

Az a bűvös nasidoboz…

Egy zöld műanyagdoboz. Vagy kék. Szögletes, vagy kör alakú. Nem túl kicsi. Tele nasikkal. Finom és üres kalóriák. Érzelmi evés. Stressz evés. Talán többen is szenvedünk néha ettől.. Mit lehet tenni ez ellen?

Az antidepresszánsokról őszintén

Ahogy a legtöbb esetben, az antidepresszánsoknál sincs pozitív hatás mellékhatások nélkül.

A rendszeres vizsgálatok és szűrések fontossága

Sokan nincsenek vele tisztában, hogy melyek azok az orvosok, akiket rendszeresen meg kell látogatni, illetve, hogy mit is jelent ez a rendszeresen. És akik tudják, azok sem mindig mennek el. Pedig a fontossága vitathatatlan.

Önstünk tiszta vizet a pohárba!

Bár már egyre többünkben tudatosul, hogy a legnagyobb kincs a víz, mégsem vigyázunk rá eléggé, pedig sok veszélyt rejthet, ha nem elég tiszta.

Érzelmek kezelése

Az érzelmek kezelése nemcsak a külvilág felé mutatott reakcióinkból áll. Kezelni ugyanúgy kell mások érzéseit is, mint a sajátjainkat. És ha valahol hiba kerül a gépezetbe, könnyen borulhat a kártyavár. Ha Neked is problémáid vannak azzal, hogyan mutasd ki az érzelmeidet, vagy hogyan reagálj másokéra (és a sajátjaidra), érdemes egy kicsit gondolkodnod. Ebben segítünk Neked.