Menü

Semmihez sincs kedvem! Mit tegyek?

Van az úgy, hogy az égvilágon semmit sincs kedvünk csinálni. Semmi sem tetszik, és szívesen nyafogunk a párunknak vagy a családunknak. Ilyenkor vegyünk néhány mély levegőt, és tudatosan irányítsuk a figyelmünket valamire, ami nagy valószínűséggel leköt minket! Ha nincs ilyen tevékenység az életünkben, akkor pedig valódi élmény lehet a keresgélés. A lényeg, hogy kezdjünk el valamit csinálni, és merüljünk el annak élvezetében.

Személy szerint legtöbbször az olvasáshoz nyúlok. Sosem egy könyvet olvasok egyszerre, hanem kettőt, esetleg hármat: egyet pszichológiai témában, egy regényt, egyet meg csak úgy, ez bármilyen kategóriából kikerülhet. Hiszen az ember különböző lelkiállapotaiban másként viszonyul a különböző témákhoz. Így mindig ahhoz nyúlok, amihez éppen kedvem van. De ha elfog a „semmit sincs kedvem csinálni” érzés, akkor is előveszem az egyik kötetet, és bújni kezdem. Rövid időn belül észreveszem, hogy a kedvem jobb, és gyorsan el is röppent egy óra, miközben én a világról tanultam.

Az egyik munkatársam például azt javasolta, olvassak valamit Charles Bukowski-tól. Ő mindig ezt teszi, ha éppen valami felidegesítette, ha ki akar kapcsolódni, vagy – ha nincs kedve semmihez.

Természetesen nemcsak az olvasáshoz fordulhatunk. Számos más lehetőség áll rendelkezésünkre akár otthon, a lakásban is, amivel hasznosan üthetjük el az időnket. Néha nehéz nekiállni bizonyos dolgoknak, de tudatos odafigyeléssel könnyen nevelhetjük saját magunkat.

Főzzünk lekvárt! A lekvárfőzés igazi élmény, és ha nagyobb mennyiségben készítjük, kihívás is. Viszont kreativitást is igényel, így nagy valószínűséggel agyunknak más szegmenseit dolgoztatjuk vele, mint amit napközben használunk. Ne a nagymamáink féle egész napos, izzadós lekvárkészítésre gondoljunk. Az interneten számos egyszerű, egy vagy néhány óra alatt elkészíthető receptre bukkanhatunk. Arról nem is beszélve, hogy ebből rendkívüli házi készítésű ajándékot varázsolhatunk. Feldíszíthetjük az üvegcsét is, amibe eltesszük a lekvárt színes szalagokkal, rajzolhatunk rá üvegfestékkel, vagy ragaszthatunk rá színes motívumokat.

Varrjunk! Hobbi varrógépeket már olcsón is vásárolhatunk. Számos helyen szerveznek hétvégi gyorstalpaló tanfolyamokat is, ahol magunkra szedhetjük az alapokat.

Készítsünk egyéni fa képkereteket! Hobbiboltokban biztosan, de gyakran diszkontáruházakban is kapható pirográf. Ezzel az egyszerű faégetési módszerrel egyénire formálhatjuk natúr, kezeletlen fa képkereteinket, és kedvenc fotóink máris különleges borítást kapnak. Továbbá remek személyes ajándék válhat belőle bárkinek bármilyen alkalomra.

Reméljük, kicsit meghoztuk a kedveteket a kézműves, illetve kreatív tevékenységekhez, a szabadidő aktív eltöltéséhez. Kellő tudatossággal felszámolhatjuk a kedvetlenség állapotát!

Tanuljunk meg segíteni!

Ha idős, esetleg látás-, vagy mozgássérült embert látunk, természetes, hogy segíteni akarunk neki. Sokszor viszont csak hátráltatjuk mozgásában, minden jó szándék ellenére. Lássuk csak, hogy kéne ezt jól csinálni!

Szólíts a neveden – Film a szerelem ünnepléséről

Az olasz Luca Guadagnino rendezésében, André Aciman regénye alapján James Ivory forgatókönyvéből készült Oscar,- Golden Globe- és megannyi más díjra jelölt film lehetne egy egyszerű nyári tinédzserkori szerelemről szóló alkotás is, vagy pusztán homoszexuálisokról szóló film. De annál sokkal több. Lássuk...

Egészségesen, szabadon- A flexible dieting

Lehetséges, hogy az egészség és a forma fenntartható akkor is ha néha lecsúszik egy finomlisztes péksütemény, vagy nyáron egy fagyi? Bizony, így van! A flexible dieting, vagyis a rugalmas diétázás módszere pontosan erről szól.

Már megint influenzajárvány

Minden évben figyelmeztetnek minket az influenzára és sűrűn előfordul, hogy járvánnyá növi ki magát ez a jellegzetes téli megbetegedés. De mik a tünetei? Mi a különbség a nátha és az influenza között?Kiderül!

A félelmetes lámpaláz

Élete során minden ember kerül olyan helyzetbe, hogy egy kisebb csoport vagy tömeg előtt kell, szerepeljen és kiállnia nézetei mellet. Ez nem mindig megy zökkenőmentesen, hiszen ránk telepedhet a stressz és a lámpaláz.