Menü

Kiket veszélyeztet a keresztallergia? Ezekre figyelj!

Elmúlt már a nyár és még mindig allergiás tünetek gyötörnek? Nem csoda. Sokan szenvednek a szénanáthától vagy más néven allergiás rhinitis-től, ami az egyik leggyakoribb allergiatípus és az ősz beköszöntével kezdődik az utolsó szezonja. Mi a helyzet a torok kaparó érzésével? Sok embernél fordul elő, hogy bizonyos ételek fogyasztása után kellemetlenül viszket a torka vagy duzzadnak fel az ajkai. Hogyan függ ez a kettő össze?

Mi is az az allergiás rhinitis?

Felső légúti gyulladás, melyet allergizáló anyagok (allergének) váltanak ki. A szezonális forma megjelenésekor pollenek hatására alakulnak ki a tünetek, és csak évszakhoz kötötten betegítenek. A most megjelenő, nyárvégi szezonja késő őszig tart és a parlagfűre, üröm virágporára érzékenyeknek okoz gondot. Tüneteit sajnos rengetegen ismerjük, hiszen a szénanátha számos embert érint, bármely korosztályból. Orrfolyás, szemek könnyezése és viszketése, tüsszögés.

Orális allergia szindróma (OAS) vagy keresztallergia

Keresztallergia megjelenésekor a meglévő szénanátha mellé bizonyos ételek is allergiás tüneteket okozhatnak. Ezek erőssége egyéntől függ, a szájüregben és garatban gyulladás alakulhat ki, viszkető lágyszájpad és az ajkak, nyelv is megduzzadhat.

Bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben lévő fehérjék hasonlóságot mutatnak a pollenfehérjékkel, ezáltal megzavarhatják az immunrendszert. Az IgE (Immunglobulin E) antitesttel közvetített reakciók olyan anyagokat szabadítanak fel a szervezetben, amik allergiás reakciókat váltanak ki. A keresztallergia a legtöbb esetben csak kellemetlen érzés, súlyos tünetet, nehézlégzést, anafilaxiás sokkot nem okoz.

Kutatások kimutatták, hogy a pollenkoncentráció mennyisége összefügg a keresztallergia megjelenésével. Mint a legtöbb allergiánál, ennél is nagyon egyénfüggő, hogy mik azok a gyümölcsök vagy zöldségek amik tüneteket váltanak ki. Japán kutatók 6 évnyi kutatás során különböző IgE-szinteket mértek és ezek alapján úgy találták, hogy az alma, az őszibarack, a kivi és a dinnye fogyasztására jelent meg a legtöbb OAS-eset a vizsgálatban.

De a személy ételallergiája függ a szezonális allergiától. Például akik a fűfélékre allergiásak lehetnek, azokra az őszibarack és paradicsom jelent kockázatot, míg a parlagfűre allergiás emberek a banánra és a cukkinira reagálhatnak.

Nincs kimondottan OAS-teszt, így a hagyományosan bőrön végzett allergia tesztet vagy vérvizsgálatot érdemes elvégeztetni, hogy tisztában legyünk azokkal a növényfajokkal, amelyekre érzékenyek vagyunk. Pollenjelentés alapján megtudhatjuk, hogy az egyes fajoknak mikor magas a pollenkoncentrációja. Ezen időszak alatt fogyasztott allergén ételeket pedig megfigyelés alapján szűrhetjük ki.

Mi a megoldás?

Érdemes ilyenkor a tüneteket kiváltó élelmiszereket elkerülni, főleg pollenszezonban. De a különböző konyhatechnológiai eljárásoknak kitett élelmiszerekben a hőkezelés hatására is denaturálódnak a tüneteket kiváltó fehérjék. Így tehát ha ki is váltanak kellemetlen tüneteket kedvenc gyümölcseid, nyugodtan fogyaszthatod őket főzés, sütés után.

Forrrás: www.aaaai.org

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?