Menü

Kiket veszélyeztet a keresztallergia? Ezekre figyelj!

Elmúlt már a nyár és még mindig allergiás tünetek gyötörnek? Nem csoda. Sokan szenvednek a szénanáthától vagy más néven allergiás rhinitis-től, ami az egyik leggyakoribb allergiatípus és az ősz beköszöntével kezdődik az utolsó szezonja. Mi a helyzet a torok kaparó érzésével? Sok embernél fordul elő, hogy bizonyos ételek fogyasztása után kellemetlenül viszket a torka vagy duzzadnak fel az ajkai. Hogyan függ ez a kettő össze?

Mi is az az allergiás rhinitis?

Felső légúti gyulladás, melyet allergizáló anyagok (allergének) váltanak ki. A szezonális forma megjelenésekor pollenek hatására alakulnak ki a tünetek, és csak évszakhoz kötötten betegítenek. A most megjelenő, nyárvégi szezonja késő őszig tart és a parlagfűre, üröm virágporára érzékenyeknek okoz gondot. Tüneteit sajnos rengetegen ismerjük, hiszen a szénanátha számos embert érint, bármely korosztályból. Orrfolyás, szemek könnyezése és viszketése, tüsszögés.

Orális allergia szindróma (OAS) vagy keresztallergia

Keresztallergia megjelenésekor a meglévő szénanátha mellé bizonyos ételek is allergiás tüneteket okozhatnak. Ezek erőssége egyéntől függ, a szájüregben és garatban gyulladás alakulhat ki, viszkető lágyszájpad és az ajkak, nyelv is megduzzadhat.

Bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben lévő fehérjék hasonlóságot mutatnak a pollenfehérjékkel, ezáltal megzavarhatják az immunrendszert. Az IgE (Immunglobulin E) antitesttel közvetített reakciók olyan anyagokat szabadítanak fel a szervezetben, amik allergiás reakciókat váltanak ki. A keresztallergia a legtöbb esetben csak kellemetlen érzés, súlyos tünetet, nehézlégzést, anafilaxiás sokkot nem okoz.

Kutatások kimutatták, hogy a pollenkoncentráció mennyisége összefügg a keresztallergia megjelenésével. Mint a legtöbb allergiánál, ennél is nagyon egyénfüggő, hogy mik azok a gyümölcsök vagy zöldségek amik tüneteket váltanak ki. Japán kutatók 6 évnyi kutatás során különböző IgE-szinteket mértek és ezek alapján úgy találták, hogy az alma, az őszibarack, a kivi és a dinnye fogyasztására jelent meg a legtöbb OAS-eset a vizsgálatban.

De a személy ételallergiája függ a szezonális allergiától. Például akik a fűfélékre allergiásak lehetnek, azokra az őszibarack és paradicsom jelent kockázatot, míg a parlagfűre allergiás emberek a banánra és a cukkinira reagálhatnak.

Nincs kimondottan OAS-teszt, így a hagyományosan bőrön végzett allergia tesztet vagy vérvizsgálatot érdemes elvégeztetni, hogy tisztában legyünk azokkal a növényfajokkal, amelyekre érzékenyek vagyunk. Pollenjelentés alapján megtudhatjuk, hogy az egyes fajoknak mikor magas a pollenkoncentrációja. Ezen időszak alatt fogyasztott allergén ételeket pedig megfigyelés alapján szűrhetjük ki.

Mi a megoldás?

Érdemes ilyenkor a tüneteket kiváltó élelmiszereket elkerülni, főleg pollenszezonban. De a különböző konyhatechnológiai eljárásoknak kitett élelmiszerekben a hőkezelés hatására is denaturálódnak a tüneteket kiváltó fehérjék. Így tehát ha ki is váltanak kellemetlen tüneteket kedvenc gyümölcseid, nyugodtan fogyaszthatod őket főzés, sütés után.

Forrrás: www.aaaai.org

Hogyan sportoljunk kánikulában? Így!

Akinek már annyira beépült a sport az életébe, hogy szokássá, rutinná vált, az nyáron sem mond le erről, csak azért, mert kánikula van. Tény, hogy 35 fokban, kora délután nem épp a futás gondolata kerülget, de íme néhány trükk, hogy eldobd a kifogásokat.

A ketogén diétáról

Bár a ketogén diétát előszeretettel reklámozzák fogyni vágyók számára, eredetileg nem ezért találták ki.

Strandkaják – hogyan illesszük diétába?

Hiába az egyre inkább egészséges életmódra való törekvés, még mindig hódítanak a strandkaják, melyek nem épp egészséges mivoltukról híresek.

Amit a szaunákról tudni kell

wellness-fürdők elengedhetetlen tartozéka a többféle szauna, de egyre több uszodában is találkozhatunk vele. Nem véletlen, hiszen rendkívül sok pozitív hatása van, melyet már évezredek óta hasznosítanak az emberek.

Utolsó görögdinnye

A nagy nyári melegben, olykor jól esik egy lédús görögdinnye elfogyasztása. Le se lehet tagadni, hogy a legkedveltebb nyári gyümölcs. Több praktika is létezik, hogy mi alapján válasszuk ki a legfinomabb darabokat. Viszont lassan elbúcsúzhatunk ettől a finomságtól, hiszen az idei szezonja lassan véget ér.