Menü

Mire figyeljünk a bébiételek vásárlásakor?

Kezdő anyukaként átrágtad már minden babaváró könyvön magad? Elolvastál mindent a gyereknevelésről, hozzátáplálásról és szoptatásról? Rengeteg információ önti el ilyenkor a leendő anyukákat és persze a sok-sok ismerős tanácsa a bevált és kerülendő tapasztalatokról. Itt egy kis segítség a bébiételek és bébiitalok megfelelő választásához, hiszen manapság számos márkához és típushoz hozzájuthatunk a legkisebb boltokban. Anyuka legyen a talpán, aki kiigazodik köztük.

Az egészséges csecsemők és kisgyerekek számára készülő bébiételek és italok gyártására és forgalomba hozatalára szigorú előírások és törvények vonatkoznak. A csecsemők elválasztása idején, valamint a kisgyermekek étrendjének kiegészítéseként és az általánosan fogyasztott élelmiszerekhez való fokozatos hozzászoktatás folyamán használhatók fel.

Bébiételek és – italok típusai

A bébiételek és – italok különböző korcsoportú csecsemők és kisgyermekek számára készülnek, figyelembe véve a mindenkori tápanyagszükségletet és az életkori sajátságokat. Az élelmiszergyártó cégek a korcsoportok számára jól megkülönböztetik egymástól, eltérő színekkel jelölik az egyes termékeket. A címkén jól látható helyen, a lapka színével vagy mindkettővel jelölik.

4 hónapos kortól:

Gyümölcslevek

Az első olyan termékek, melyek alkalmasak az anyatej vagy tápszer kiegészítésére. Szűrt levek, de lehetnek finomra homogenizált rostos levek is. Savszegény gyümölcsökből készülnek, magas gyümölcstartalommal. Gazdagok C-vitaminban, makro- és mikroelemekben, a sárgabarackot tartalmazók pedig béta-karotinban. Hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, sem glutént és tejszármazék mentesek. Főbb alapanyagok: alma, banán, ananász, ribiszke, málna, őszibarack, szőlő.

Gyümölcspürék

Desszertként fogyasztható, rostokat is tartalmazó pürék. Fontos vitamin – és ásványianyag – források. Glutén - és tejszármazékmentesek. Alapanyagok: alma, áfonya, körte, kajszibarack, sütőtök.

4-6 hónapos kortól

Tejpépek

Fölözött, sovány, általában biotejet és gabonaféléket is tartalmaznak. Laktató, ízletes, könnyen emészthető por formájú készítmények. Néhány cég már probiotikummal is dúsított tejpépeket állít elő.

Gyümölcsök teljes kiőrlésű gabonával

Rizst, teljes kiőrlésű gabonaféléket (zab, búzapehely) és növényi olajat is tartalmaznak a gyümölcsök mellett. A gabonafélék laktatnak, könnyen emészthetőek és fedezik a csecsemő növekvő energia- és szénhidrátigényét. Tejszármazék-mentesek, és a csak rizst tartalmazóak gluténmentesek is.

Főzelékek, zöldségpürék

Pépesített zöldségfélékből készülnek, glutén - és tejszármazékmentesek (kivéve a spenótot tartalmazó termékek). Tartósítószert, színezőanyagot, állományjavítót és sót nem tartalmaznak. Főbb alapanyagok: burgonya, sütőtök, sárgarépa, spenót.

Menük:

Általában 5, 8 és 12 hónapos kortól javasolt adni a gyermekeknek. Az 5. hónaptól a bébi menük, melyek a baba étrendjét hússal és zöldséggel egészítik ki. Biztosítja a szükséges mennyiségű fehérjét és vasat a szervezet számára. Az alapvető zöldségféléken (sárgarépa, sütőtök, karfiol, burgonya) kívül változatos húsfélékkel (csirke, pulyka, marha, borjú, bárány, nyúl) készülnek.

8. hónapos kortól adható a junior menü, melyek már darabosak és komplett főétkezést biztosítanak. A zöldség és hús mellett már tésztaféléket is tartalmazhatnak.

A gyermek menük 12 hónapos kortól fogyaszthatók, melyek átmenetet képeznek a felnőtt étkezéshez.

A termékeken feltüntetett életkor egyetlen termék esetén sem lehet 4 hónapos kor alatti. Az ajánlott terméken feltüntetendő, hogy csak akkor adható, ha alkalmazása nem ellentétes az orvosi, a táplálkozástudományi vagy gyógyszerészi végzettségű, illetve az anya - és gyermekgondozásért felelős szakember tanácsával.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.