Menü

Mit egyen az, akinek nullás a vércsoportja?

Azt, hogy melyik vércsoporthoz tartozunk, a hétköznapi életben nem igazán érezzük fontosnak, kivéve ha vérátömlesztésre van szükségünk. Újabban van egy másik érv, mely szerint nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, melyik vércsoporthoz (A, AB, B, 0) tartozunk. Ez pedig a vércsoport szerinti étrend. A vércsoporton alapuló étrend arra törekszik, hogy jó egészségi állapotot érjen el, és csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát

Gyors tények az 0 pozitív és 0 negatív vértípushoz:

A kutatások kimutatták, hogy bizonyos vércsoportok bizonyos betegségek vagy állapotok kialakulásának kockázatát jelentik. Az 0 típusú vérrel rendelkezőknél magasabb a gyomorsavszint, mint más vértípusokénál, amelyek megkönnyítik a fehérjék és zsírok emésztését. A húsok és az állati eredetű ételek, mint például a halak és a baromfi, a 0 típusú vércsoportok listáján szerepelnek, számukra könnyebben emészthetőek.

Mi az 0 vércsoport?

- Vértípusú 0 RH pozitív.
- Vér 0 lehet pozitív (0 +) vagy negatív (0-).
- A vér számos fontos összetevőből áll, beleértve a plazmát, vörös és fehérvérsejteket és a vérlemezkéket.

Ezen kívül a vér antigéneket tartalmaz. Ezek az anyagok felkészítik a szervezet immunrendszert a betolakodók, például a baktériumok támadására. Az antigének ugyancsak támadhatnak olyan "idegen" vértípusokkal szemben, amelyek különböző antigénekkel rendelkeznek. A vértípusokat A, B, AB és 0 osztályba soroltuk, és a Rh faktor antigén jelenlétével vagy hiányával csoportosítjuk őket, Rh pozitív vagy Rh negatívként.

Például a 0+ vér nem rendelkezik A vagy B antitestekkel a sejtek felületén, de pozitív az Rh faktor jelenlétére. Ezzel szemben az 0- vér nem rendelkezik A vagy B antitestekkel vagy Rh faktorral. Emiatt az 0-vér típus egyetemes vörösvértest-donor típusúnak tekinthető.

Mi a lényege az eltérő étrendnek?

Különböző vércsoportok teszik az embereket többé-kevésbé hajlamosak bizonyos körülményekre. E tekintetben egyes vércsoportokat a hasnyálmirigyrák, a vérrögképződés és a szívroham gyakoribb incidenciájához kapcsoltak. Ennek egyik példájaként egyes kutatások azt mutatták, hogy az 0 típusú vérrel rendelkezők alacsonyabb kockázatot jelentenek a szívkoszorúér betegségeinek kialakulásában, de nagyobb a peptikus fekélyek kockázata.

Dr. D'Adamo szerint, amikor a vér bizonyos élelmiszerekkel érintkezik, kémiai reakció következik be, különösen egy lektin nevű fehérjével. Az élelmiszerekben található lektinek közvetlenül hatnak a vérre és az emésztőrendszerre. A fehérje a szervezetben lévő sejtekhez kötődik, ami együttes összeolvadáshoz és potenciálisan hormonális zavarokhoz vezet. Ez hatással van a testre, hasonló az idegen anyag jelenlétéhez.

Milyen ételeket kell fogyasztania az 0-vérű embereknek?

Állati fehérjék:

  • marhahús
  • bárány
  • ürühús
  • borjúhús
  • vadhús
  • tőkehal
  • hering
  • makréla

Gabonafélék:

  • hajdina
  • árpa
  • rizs
  • köles

Zöldségek:

  • paradicsom
  • articsóka
  • cikória
  • pitypang
  • fokhagyma
  • torma
  • kelkáposzta
  • hagyma
  • petrezselyem
  • paszternák
  • piros paprikák
  • édesburgonya
  • tök

Gyümölcsök:

  • szilva
  • aszalt szilva
  • füge
  • grapefruit
  • a legtöbb bogyós gyümölcs

Még mindig nem áll rendelkezésre minden kétséget kizáró tudományos eredmény a vércsoport-étrenddel kapcsolatban. Természetesen minden speciális diéta és étrendmódosítás során érdemes felkeresni orvosunkat, dietetikusunkat és kikérni a véleményüket. Fontos kiemelni, hogy a táplálkozás és a kialakuló betegségek között a legtöbb esetben nem tudunk közvetlenül ok-okozati összefüggést megállapítani, hiszen ez egy nagyon bonyolult rendszer.

Forrás: medicalnewstoday.com

C-vitamin bevitele télen? Egyszerűen!

Sokan azt gondolják, hogy a tél beállta nem teszi lehetővé, hogy a szervezetünknek szükséges napi C-vitamin-mennyiséget biztosítsuk. Pedig ez nem is olyan lehetetlen, sőt, egyszerűbb is, mint máskor. A titok, mint sokszor máskor is, az odafigyelésben rejlik.

A mérleg mondjon le – avagy az ünnepi evészet

Hamarosan karácsony és szilveszter, ünnepi evészet és rokonság, diós bejgli meg töltött káposzta, szaloncukor és társai. Készülj fel, húzós lesz, de nem feltétlen jár plusz 4 kilóval megint. Néhány rövid tanáccsal megreformálható az ünnepi menü! Lássuk csak!

Terjed az izomdiszmorfia

Sajnos az étkezési zavarok jelentkezhetnek már a gyermekkorban is. Sokáig csak az anorexiáról, bulimiáról olvashattunk, hallhattunk. Viszont egy kevésbé ismert betegség is létezik, ami az izomdiszmorfia.

Hátráltató szokásaink bűvkörében

Bizonyára tudjuk magunkról, ha rossz szokások rabjai vagyunk. Ezek nemcsak látványosak és sokszor taszítóak, de az egészségünkre is károsak lehetnek. Továbbá azzal is tisztában lehetünk, hogy jobb lenne ezektől megszabadulni, de eddig nem éreztünk magunkban kellő erőt hozzá.

A szívből jövő hála dupla öröm

Számos kutatás bizonyította, hogy a hála gyakorlása az egyik leghatékonyabb dolog az érzelmi és a pszichológiai jólét tekintetére nézve. Egy 75 évig tartó megfigyelésben kimutatták, hogy a hála a legerősebb indikátora a boldog életnek. Hasznos lenne ezt az érzést többet gyakorolni a mindennapokban is nem csak egy röpke pillanatig az ünnepek ideje alatt.