Menü

Titkok egy 78 éve tartó házasságból

Morrie and Betty Markoff majdnem 8 évtizednyi együttlét után sem bántak meg semmit. Egy 100 éves pár, akik immár majdnem 80 éve élnek házasságban, megosztották a hosszú, boldog házasság titkait – annak ellenére boldog házasság, hogy sosem mondták egymásnak: „Szeretlek!”.

A házaspár Los Angelesben él, pontosan 78 éve házasodtak össze, és azt mondják, valóban nincs semmi nagyszerű titok a sikeres házassághoz, a lényeg a tolerancia és a tisztelet.

Betty azt nyilatkozta: „Csak soha ne hagyd, hogy a panaszkodás haraggá alakuljon. Tolerancia és tisztelet: szeretned kell ezeket a tulajdonságokat. Morrie sosem használná a szeretlek szót, én igen, de a cselekvések mindkettőnk részéről azonosak.”

Amikor Morriet kérdezték, miért nem mondta sosem a feleségének, hogy szereti, azt válaszolta: „Számomra birtokló jelentéssel bír ez a szó: szeretlek. Ellenőrző és követelő. A szó, amit szívesebben használok helyette: gondoskodás. Gondoskodunk az emberekről. Számomra ennek sokkal mélyebb üzenete van. A szeretet egy ezoterikus szó, az emberek sok könnyed dolgot jellemeznek vele. Szeretek teniszezni és ehhez hasonlók. Mindig megölelem Betty-t, folyton csókolgatom. Nagyon sokat törődöm vele, gondoskodom róla.”

A pár 1938-ban találkozott és ismerkedett meg egy new york-i esküvőn, és hosszú közös házasságuk kapcsán egy német fotós, Karsten Thormaehlen százévesek történeteiről készült dokumentumkönyvébe is bekerülnek.

Szerintük a könyvben ők a kakukktojások, hiszen mindenkit túléltek. Morrie erről így nyilatkozik: „Én is látom, hogy ez nagyon ritka. Mi szerencsések vagyunk. A legtöbb, amit nektek kívánhatok, az a szerencse.”

Morrie úgy gondolja, hogy hosszú életének titka egy „isteni beavatkozásnak” köszönhető, ugyanis a 99. születésnapja előtt egy nappal túlélt egy szívinfarktust. Akkor Betty hívta a 911-et, kórházba szállították, és egy műtét során pacemakert helyeztek a szívébe.

Annak ellenére, hogy gyakorlatilag jó néhány másodpercig haldoklott, mire a család visszaért, már ébren találta, és nem sokkal később már viccelődött.

Betty azonban a hosszú élet titkát abban látja, hogy megtanulta, hogyan készítsen fehérjében és zöldségekben gazdag ételeket, valamint a mindennapi sétában, amit évtizedek óta minden nap tesznek a helyi tó körül.

A házaspár azt mondja, hogy a legfurcsább dolog abban, ha az ember egyre idősebb, hogy látja, ahogy a saját gyermekei is egyre öregszenek, nyugdíjasok lesznek és így tovább. Az egyik lányuk ugyanabban a tömbben lakik, mint ők, ezért ha egyikük meghalna, a pár másik tagja akkor sem maradna egyedül.

„78 év után azt mondhatom, hogy nem követtem el hibát. Voltunk lent és fent, de még mindig itt vagyunk” – fejezte be történetüket Morrie, miközben kezét feleségének térdén pihentette.

Forrás: www.independent.co.uk

(A képek illusztrációk, nem a történet szereplőit ábrázolják.)

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.

Mi az a Rebecca szindróma?

A pszichológiában hívják így azt a jelenséget, amikor a partnerünk vagy házastársunk exével szemben féltékenységet érzünk, ez a Rebecca-szindróma.

Az érzelmi intelligencia fontossága, fejlesztése

Egyre többet hallani az érzelmi intelligenciáról. Ha eddig nem volt fontos számunkra az érzelmi intelligenciánk és/vagy nem tudtuk, hogyan lehet fejleszteni, továbbá érdekel bennünket, hogy mely csillagjegyek jók kiugróan ezen a téren, akkor érdemes elolvasni erről szóló mai cikkünket.

A kényszerbetegségek okai

A kényszeres páciensek tolakodó gondolatokat élnek meg, melyek szenvedést okoznak és amelyeket más gondolatokkal vagy tevékenységekkel (kényszercselekedetekkel) próbálnak elnyomni vagy semlegesíteni.