Menü

Ötletek otthoni környezetvédőknek

Legyél te is környezetvédő a saját otthonodban! Új cikksorozatunkban ehhez adunk segítséget. Az előző részben arról volt szó, hogy miért nem elég a szelektív hulladékgyűjtés, s hogy miként csökkenthetjük a műanyag-felhasználásunkat, most pedig a papír-témakört járjuk körbe.

Igen, fontos, hogy okosan bánjunk a papírhasználattal. Az erdők fogyatkoznak, egyre több hegyoldalról hiányoznak az erdők, s idén már a tüzifa is drágább lett, mert nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű fa. Miért? A fák növekedése nem tud lépést tartani a felhasználással, de sajnos az erdőtelepítés sem történik a szükséges ütemben.

Mivel mindenkinek a tettei számítanak, és minden kis lépés fontos, ezért tegyük meg azt, amit megtehetünk! Íme ehhez néhány ötlet.

- Manapság az okoseszközök használatával már rengeteg papírt spórolhatunk meg. Ha egy-egy fájlt a telefonunkra letöltve is bemutathatunk, elolvashatunk, akkor tegyük meg a fák védelme érdekében! Ilyenek lehetnek például a belépőjegyek, telefon- és közüzemi számlák, bankszámlák, vagy a beszállókártyák is. Az e-book olvasó valamint a tablet e tekintetben szintén jó találmány, hiszen sok könyvet megvásárolhatunk e-book formátumban is (így még valamivel olcsóbb is), a magazinok, újságok sokaságát pedig olvashatjuk a tabletünkön. Az online magazinok sokasága pedig akár okostelefonról is jól tallózható.

- Hasznosítsuk újra a papírokat mi magunk, így nincs szállítási és feldolgozási költség! Az egyoldalasra nyomtatott papírokra, számlákra még jegyzetelhetünk újra, tartsuk ezeket meghatározott helyen! Felvagdosva bevásárlólista és egyéb cetli készülhet belőlük, és post it helyett is használhatjuk egy mágnestáblán.

- Ne nyomtassuk ki lehetőség szerint az e-maileket, csak amit mindenképp muszáj!

- Ha irodai környezetben dolgozunk, akkor figyeljünk oda a papírhasználatra: az elrontott lapokat ott is hasznosítsuk újra, és lehetőség szerint priorizáljuk a kétoldalas nyomtatást! Ha nyomtatónk vagy fénymásolónk nem tud ilyen technikát, manuálisan akkor is megoldható a kétoldalas nyomtatás. Ahol pedig csak lehet, kerüljük a felesleges nyomtatást. Ehhez segítség lehet bizonyos berögzött ügyintézési folyamataink átalakítása, modernizálása is. Akár a főnököt is megörvendeztethetjük vele - lehetséges, hogy ő sem fogja bánni, ha csökken a mindenhol igen borsos papírvásárlási költség.

- Tegyük ki a postaládánkra, hogy nem kérünk reklámújságokat, szóróanyagokat! Már egyre több helyen használják ezt a környezetvédelmi praktikát, és minél több ilyen lesz, idővel annál kevesebb ilyen termék kerül legyártásra. Ha valamelyik áruházlánc hirdetései, akciói érdekelnek bennünket, inkább iratkozzunk fel a hírlevelükre vagy keressük meg a facebook oldalukat! Ha pedig mégis kapunk reklámújságokat, akkor használjuk fel őket az olvasás után, például zöldségpucolásra.

- Tanítsuk meg gyermekeinket is a papírral való spórolás fontosságára! Rajzoljanak ők is használt papírra, az iskolai füzetektől pedig ne váljanak meg egy mozdulattal a tanév végén (noha az még - sajnos - messze van): ha keveset írtak bele, akkor vegyék ki belőle a használt lapokat, s jó lesz jövőre is a füzet, ha pedig sokat, akkor az üresen maradt lapokat tépjék ki, és használják fel jegyzetlapként vagy gyakorláshoz.

- Akinek cserépkályhája, kandallója van, a hasznosítás utolsó fázisaként alkalmazza gyújtósnak a papírhulladékot! Akinek nincs, az se a hulladékgyűjtőbe tegye a papírt, hanem adja olyan barátjának, ismerősének, ahol viszont van ilyen fűtési lehetőség. Vagy az iskolai papírgyűjtéskor adjuk le a papírhulladékot - ha épp nincs óvodás, iskolás korú gyermekünk, akkor is megkereshetjük valamelyik közeli intézményt.

- Papírtörlő helyett használjunk mosható konyharuhát, törlőrongyot. Papírzsebkendő helyett pedig visszatérhetünk a textilzsebkendőre legalább azokban az esetekben, amikor nem komolyabb megfázásról, nátháról van szó.

- Ha színfogó kendőt használunk mosáshoz, akkor azt felhasználhatjuk néhány fürdőszobai felület áttörléséhez mosás után vizes formájában, mielőtt a szemétbe dobnánk!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.